Jump to content

Kripto Para Nedir ?


Burak
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Crypto ve currency kelimelerinin bir araya getirilmesiyle yaratılmış olan cryptocurrency deyimi kripto (şifreli) para anlamına geliyor. Kripto para;  internet aracılığıyla kullanılan, hiçbir merkezi otoriteye ya da aracı kuruma bağlı olmayan, sanal para birimini ifade ediyor. Kripto paralar ancak belirli şifreler kullanılarak yerleştirildiği sanal cüzdanlardan yine şifreler aracılığıyla çıkarılıp kullanılabildiği için bu adı taşıyorlar. Kripto para birimleriyle kişiler ya da kurumlar tıpkı gerçek parayla yaptıkları gibi harcama yapabiliyor ya da para kabul edebiliyor.

Piyasada bugün itibariyle binden fazla kripto para çeşidi var. Bu paraların bazıları şunlar: Bitcoin. Ethereum, Ripple, Litecoin, Dash, Monero, Neo, Nem. Sanal olmaları yalnızca bilgisayar sisteminde kayıtlı olmasından kaynaklanıyor. Yani bu para birimleri Dolar gibi, Euro gibi TL gibi basılı halde fiziksel olarak bulunmuyor.

Kripto paraların değerli madenler gibi maden değerinden ya da kâğıt para gibi devlet itibarından kaynaklanan bir değeri yok. Değeri, kullanıcılarının onu bir değiş tokuş aracı olarak kabul etmelerinden ya da bir emtia gibi görmelerinden kaynaklanıyor. Değeri, tıpkı diğer para birimlerinde ya da emtialarda olduğu gibi, piyasada anlık olarak arz ve talep koşullarına göre belirleniyor.

Bitcoin

Kripto paraların ilk ortaya çıkanı ve halen de en yaygın olanı Bitcoin. Bitcoin 21 milyon adet ile sınırlı olarak oluşturulmuş durumda. 13 Kasım 2017 tarihi itibariyle 16.676. 850 adet Bitcoin dolaşıma girmiş bulunuyor. Buna göre hala dolaşıma girebilecek olan 4.323.150 adet Bitcoin var. Yeni Bitcoinlerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Bu şifreyi çözmek oldukça profesyonel bilgi ve teknik donanım gerektiriyor. Şifreyi çözen kişi 12,5 adet Bitcoin kazanıyor. Bitcoin sistemini kullanarak ödeme ya da bir işlem yapmak isteyip de şifreyle uğraşmak istemeyenler Bitcoin satan internet sitelerinden para karşılığı satın alabiliyorlar. Bitcoin’in kuru da tıpkı ulusal paraların birbiri karşısındaki kuru gibi arz ve talebe göre piyasada belirleniyor. 13 Kasım 2017 kuruyla 1 Bitcoin 6.200 USD (23.932 TL) olduğuna göre demek ki piyasada yaklaşık 103,3 milyar USD tutarında Bitcoin bulunuyor. Aynı tarih itibariyle bütün kripto paraların toplam piyasa değeri 195 milyar USD dolayında bulunuyor. Bir karşılaştırma yapabilmek için dolaşımda bulunan bütün nakit paraların USD cinsinden değerinin 31 trilyon USD ve dünyada nakit olarak dolaşımda bulunan USD miktarının 1,5 trilyon USD olduğunu belirtelim.     

Blockchain
 
Blockchain; şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri tabanıdır. Her bir bilginin bloklar halinde, gelişmiş şifreleme algoritmalarıyla, birbirine bağlanarak kaydedildiği bu dağıtık veri tabanı, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapabilme imkânı sağlıyor. Blockchain ağı, tüm para alışverişlerinin kaydının tutulduğu bir sistem. Bu sistemin en önemli özelliği tek bir noktada tutulmak yerine, birden fazla yerde yani bir ağın tamamında tutulmasıdır. Kayıtların birden fazla yerde tutulmasının nedeni kayda alınmış bilgilerin güvenilirliğini arttırmaktır. Kayıt yerlerinden birisi kaybolsa bile, bilgiler, ağda bulunan diğer kayıt yerlerinde saklanmaya devam ediyor. Bilgilerin kaydedildiği yerler, özel bir şifreleme ile kendinden gelen bir önceki ve sonraki block ile ilişki içinde bulunuyor. Bu durumda zinciri oluşturan halkalardan birisinde bilgi değiştirildiğinde bu bilgi kendinden önceki kayıtlarla uyumsuz hale geliyor. Bir kaydın değiştirilebilmesi için zinciri oluşturan halkalardan birkaçında değişikliğin onaylanması gerekiyor. Bir yerden çıkan bilgi, karşı tarafa ulaşana ve kodlar eşleşip bu bilgi açığa çıkana kadar kimse tarafından erişilemiyor, yönetilemiyor veya yönlendirilemiyor.
 
Blockchain teknolojisini yalnızca kripto paralarla ilişkilendirmek doğru değil. Bu teknoloji bankacılık gibi alanlar başta olmak üzere birçok alanda yüksek güvenlikli bir sistem olarak kullanılabiliyor.
 
Kripto paraların üstünlüğü
 
Kripto paraların reel paralardan en belirgin üstünlüğü herhangi bir ülkenin merkez bankasına bağlı olmadığı için hiçbir ülkenin ekonomik durumundan etkilenmemesi. Ayrıca kime ait olduğu bilinmediği ve bir merkezi otorite tarafından izlenip denetlenmediği için kripto paralar ile açılmış hesapların dondurulması, el konulması gibi bir tehditle karşılaşması da söz konusu değil.
 
Tehlike nerede?
 
Kripto paralara yönelik en büyük tehlike bu paraların kullanımının kara para işlemlerine açık olması dolayısıyla devletler tarafından yasaklanması ya da tıpkı İsviçre Bankalarına yönelik aksiyonda olduğu gibi hesapların isimlendirilmesinin talep edilmesi olasılığı. Bu gerçekleştiği anda bu paralar bir anda çok büyük değer kayıplarıyla karşılaşabilir hatta değersiz kalabilirler. 
 
Kaynak : Mahfi Eğilmez
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

kripto paraalrın yol açacağı problem: vatan millet sınır kavramlarının dahi kaybomasına kadar gitme ihtimali (güçlü) ve buradan para kazananların yasa dışı örgütler olması (çok çok kuvvetli)

bunlar zaten aslında para cinsi değil, menkul değer de değil, gayrımenkul de değil, aslında yok lar. toplu halüsünasyon pazarlaması.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, Çağlar Bayur :

kripto paraalrın yol açacağı problem: vatan millet sınır kavramlarının dahi kaybomasına kadar gitme ihtimali (güçlü) ve buradan para kazananların yasa dışı örgütler olması (çok çok kuvvetli)

Kripto paralar henüz o değere sahip değiller. Değerleri milyarlarca dolara çıkmış olsa da henüz dünya ekonomisi içinde çok küçük meblalar bunlar. Aynı borsadaki küçük hisselerde oynanabilecek oyunlar gibi kripto paralar da çok hızlı bir şekilde değer kazanıp kaybedebilirler bundan dolayı ama ikinci söylediğin çok doğru. İzlenebilirliği çok düşük olduğu için yasa dışı örgütlerin şu sıralarda kullandığı tek para birimi belkide. Hatta Deep Web denilen yasadışı işlerin döndüğü mecradaki tek para birimi diyorlar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

para nedir? bir bayrağa sahip devletin borçlanma senedidir. Başka kişiden bağızmsı eilnize cebinize alır koyarsınız, üstünde ilgili makamın imzası falan vardır.

şimdi bunu sorgular hale geldik

biri dediki bende 21 milyon adet monolpy parası var (kim olduğu belli değil)

ekran olmadan 10 adet kart alın, dğünya kadar elektrik falan yakın, bu monopoly lerden sizinde hesabınız a yollayacağım...

hesapların kaydı kimde? belli değil? 21 milyon değil de 210 milyon mu olacak belirsiz (bitkoyn )

 

yani sanal bir değer sundular ortaya, kaydı yok.. değeri pazarlama ve inandırma gücüne bağlı..

 

 

yasal misal: bankaya girelim, yakamızda nüfus cüzdanlarımız, yüz açık falan.. tehditle hesabımzıa 10 milyon dolar yatırtalım, arkasından o parayı bitkoyn cüzdanına aktaralım ve teslim olaşlım. 10-15 yıl yatar çıkarız, bitkoyn cüzdanımızı açar harcarız. yasa dışı olaylara bu yüzden müsait.

 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 dakika önce, Çağlar Bayur :

21 milyon değil de 210 milyon mu olacak belirsiz (bitkoyn )

Bildiğim kadarı ile bu olası değil, oluşturuluş şekli 21 milyon üzerine kurulu

5 dakika önce, Çağlar Bayur :

değeri pazarlama ve inandırma gücüne bağlı..

Bu %100 doğru. Değer tamamen algı ile orantılı.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, Burak :

oluşturuluş şekli 21 milyon üzerine kurulu

aslında; şekli olarak ne açıklanırsa o, zaten açıklayan kim belirsiz.. rakamlar havada uçuyor.  şekli kare dediler de gören eden yok zaten, üçgen de olsa olur

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, Çağlar Bayur :

zaten açıklayan kim belirsiz

Satoshi Nakamoto :D Kim olduğu ne anlama geldiğini kimse bilmiyor. Bir ara Elon Musk bile dediler :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, Çağlar Bayur :

nakamichi iyidie mesela hoparlörde...

Biraz zorlarsan şifreyi çözecek gibisin :) Şifre çözünce 12.5 bitcoin cepte. Nereden baksan 175.000 $ :D Cezbetti değil mi ? :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

10 kişi bir şeyin değerli olduğuna inanırsa o şey değerli olur. temel prensip budur. sadece bicoin hayal eseri demek bu anlamda haksızlık. avm'de cebinizden bi yüzlük çıkarıp bakın gerçekten "degerli" bir şey mi? etrafınızdaki her şey o cebinizdekini almak üzere düzenlenmişse evet. 

bi de bir kaza sonucu yalnız başınıza düştüğünüz bir cölde olduğunuzu düşünün. o koşullarda cebinizdeki "yüzlük" para değil kağıt parçası. 

para meselesi elbette bundan çok daha çetrefilli hadi onu geçelim şu tablo sizce de 75 milyon dolar ediyor mu?

5a59fd08cf6f3_dunyanin-en-pahali-20-resmi-salvatore-mundi-rekor-kirdibgV_GuHDwECFY5xCBR0U_A.thumb.jpg.e63f09ddb4d3dbb259a1cc041aacb358.jpg

bugün "piyasa"da çok az şey gerçek değeri üzerinden işlem görüyor. geriye kalan hemen her şey zaten hayal ürünü.

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

7 saat önce, Katil Balina :

10 kişi bir şeyin değerli olduğuna inanırsa o şey değerli olur.

Bir ekonomist değilim ama bildiğim kadarı ile ekonomi sistemi ciddi oranda güven üzerine kurulu. Bir şeyi değerli kılan da aslında ona duyulan güvene dayanıyor. Kripto paralardaki problem de biraz bu. Burada güvenilirlik sınırlı olduğu için kırılganlık çok yüksek ve bu sebepten dolayı risk çok büyük ve kontrol edilebilir değil.

Bitcoin bugüne kadar defalarca %30 un üzerinde düşüş yaşadı, hatta %50 ye varanı bile oldu ve bazı durumlarda bunun düzelmesi çok uzun zaman aldı. Bunların da çok değişik sebepleri vardı.. Ülkelerin müdahaleleri, dijatal soygunlar, kodlara yapılan saldırılar v.s.

Diğer kripto paralarda da durum çok farklı değil.

Problem şu anda ne kadar değerli olduklarından ziyade bunun neye dayandığı ve ne kadar süreceği. Aslında neye dayandığı belli. Arz - Talep. Ortamda bu kadar haber ve insanların kolay yoldan para kazanma hırsını pompalayacak rakamlar dolanınca mahallenin Ayşe Teyzesi bile bitcoin almaya çalışır hale geldi.

Talep oluşturuldu, arzda fiyatlar yükseldi, birileri çok aşağıdan aldığı kripto paralardan 100 lerce kat para kazandı ve bir anda bu kârlarını realize etti. İnsanların paraları %30 - %40 değer kaybetti.

Zamanın en büyük saadet zinciri tabiri bu aşamada çok uygun gibi görünüyor bana.

Bu arada aldığınız kripto paraları sakladığınız borsalar, bunların dijital soygunlara ne kadar açık olduğu ve biriktirdiğiniz bu kadar paranın birden hiç bir hak iddia edemeyeceğiniz şekilde ortadan kaybolabileceği riskini de unutmamak lazım.

Birileri çok zengin olurken büyük bir kesimin de çok canı yanabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

kripto paralarda bir sorun olduğu kesin. benim bununla ilgili hiçbir şüphem yok. dediğiniz gibi bu işin cambazları cebini çoktan doldurdu. sistem de çok farklı işliyor tabi ama benim söylemeye çalıştığım biraz zorlama gibi görünse de kripto para benzeri pek çok şeyin zaten dolaşımda olduğu. insan denen canlı hayale teşne bir varlık. hem almayı hem satmayı seviyor. 

bitcoin de bence bu durumun güzel bir trollemesi. japon sanırım elemanı tebrik etmek lazım. iyi yakalamış:)

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Önemli olan teknoloji. Şuan 1600 civarı koin var. 3 yıl içinde sistemi oturan, fiyatı oturan yerleşir gerisi telef olur gider. 

Millet olarak paradan anlamıyoruz. Gelişime açık olduğumuz da söylenemez. Daha temassız kart kullanmayı öğrenemedik. Zamanında benzer sancıları kredi kartları yaygınlaşırken yaşamıştık. Bugün simite kadar her şey için kart kullanıyoruz. en azından ben kullanıyorum. Bozuk para yerine temassız kart daha hijyenik :) 

Henüz bitirmemiş olsam da şu kitabı tavsiye edeceğim.

http://www.kitapyurdu.com/kitap/kriptopara-cagi-amp-bitcoin-ve-dijital-paranin-kuresel-ekonomik-sisteme-meydan-okumasi/418892.html

 

Kripto parayı anlamak için mevcut sistemi tanımak lazım. Finansal eğitimimiz yok, bunu fark ettim ve okumaya başladım. yıllık 87 trilyon dolar küresel pazar. Bunun %3-4'u bankalara gidiyormuş. Aradan bankayı çıkarıp ademi merkezci (btc hdc neyse artık) bir sistemde adamların kaybını düşünün. Bence esas sorun bu pasta. 

Bitcoinde her şey halka açıktır. Blockchain sitesinden cüzdan numarası ile istediğinize ne gelmiş ne gitmiş görürsünüz. 

https://blockchain.info/address/1DKuFh4Wxu3QrENMBbZLkB1NaAMvJXZicg

hiç kullanmadığım bir adres mesela. Eğer gelen giden olursa isteyen görebilir :) Borsa kaydına efbiay şu bu ulaştıktan sonra parayı takip etmek o kadar da zor değil. Tabi bunun münkün olmadığı dash gibi coinler de var. 

Şuan bir devrin başındayız. Kenara bir kaç koin koymanızı tavsiye ederim. Borsadan al/sat yapmadığınız sürece kaybetmezsiniz.

İleride maaşlar da Türkcoin ile ödenebilir. Teknoloji her zaman kazanır

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, Fotifoti :

Bitcoinde her şey halka açıktır. Blockchain sitesinden cüzdan numarası ile istediğinize ne gelmiş ne gitmiş

cüzdan açarken tc kimlik no giriliyor mu? girilmiyor ise zaten açık/kapalı olarak adlandırmanın manası da yok. cüzdanın da var olduğunu sanarak temel oluşturuyorurz.

yarın pc açtık, cüzdan siteisne tıkladık , 444 error yazarsa? kime nasıl başvuru yapılır?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...