Jump to content

Yeni Araba Alırken En Üst Donanım Olsun Sorunsalı

Mutlu Tekir
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Benim otomobilimin donanim seviyesi Reflex diye geçiyor.  2017 Senesinde tüm Mazda 3 donanimlarini (kagit üzerinde) inceledikten sonra bunda karar kilmistim çünkü tam istedigim özellikler vardi ve istemediklerim de yoktu.  Ben donanim olsun da ne olursa olsun diye düsünmüyorum.  Daha seçici oluyorum.  Örnegin, dijital hiz göstergesi sevmiyorum.  Bence donanim tamamen kisiden kisiye degisir.  Donanimleri hiç incelemeden en üst paket olsun diyenlerin çogu otomobilden pek fazla anlamayanlardir.  Otomobilden anlayanlar daha ince eleyip sik dokurlar, burada bizlerin yaptigi gibi.

Bence otomobilin güvenligine direkt katkida bulunan donanim özellikleri en önemli özelliklerdir, acil durum fren destegi ve kör nokta uyari sistemi gibi.  Çift bölge klima veya koltuk isitma gibi bazi özellikler keyfe keder sistemlerdir.  Olmasi hos ama olmasa da olur.  Zaten bunlar anladigim kadariyla pek yüksek maliyetli donanimlar degildir.  Bazi otomobil firmalari güvenlik ile ilgili özellikleri opsiyonel (istege bagli) yapmiyor, her modele koyuyor ki bu çok dogru bir anlayistir.  Sonuçta insan hayati söz konusu.  Bazi otomobil firmalari da ön izgaradaki T harfini bile bir donanim gibi pazarlamak istiyor.  🙂

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

6 saat önce, tansu87 :

u arada şu ön cam rezistans olayı bence gece cam üstünün donmasıyla alakalı değil. Sürüş esnasında soğuk iklimlerde kar yağışında cam donabiliyor. İçeriden sıcak hava etki etmiyor çünkü dışarısı aşırı soğuk oluyor. 

kışın yolculuk sırasında kalorifer ısısını ya ön cama, ya da ayak ve ön bölüme, bununla birlikte ön cama verirseniz öncamın donma ve buğulanma diye bir şey yaşamazsınız. ben öncam ısıtmayı şimdiye kadar sadece sabah buzu cözmek için kullandım. Yukarıdaki yönlendirme uygulaması sayesinde -15 lerde veya yağışlı soğuk ortamdaki yolculukta bile öncam asla donmadı, buzlanmadı. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ha bir de anahtarsız giriş ve çalıştırma. Çocuk kucakta, elde çanta, ya da marketten çıkınca gibi durumlarda anahtarsız giriş çok işe yarıyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

şahsen tam bir donanımcıyım. bir arabada bu donanıma kim para verir ki diyorsanız işte o kişi benim.  tekini dahi kullanmasam param varsa doldur abi derim.

koltuk ısıtma varsa niye soğutma yok derim. hız sabitleyici varsa niye adaptif degil derim, şerit takip varsa neden direksiyona müdahale etmiyor derim, çarpışma önleyici varsa neden tüm hızlarda ve koşullarda çalışmıyor derim, kolçak varsa neden ileri geri hareket etmiyor derim:))

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

10 dakika önce, Katil Balina :

şahsen tam bir donanımcıyım. bir arabada bu donanıma kim para verir ki diyorsanız işte o kişi benim.  tekini dahi kullanmasam param varsa doldur abi derim.

koltuk ısıtma varsa niye soğutma yok derim. hız sabitleyici varsa niye adaptif degil derim, şerit takip varsa neden direksiyona müdahale etmiyor derim, çarpışma önleyici varsa neden tüm hızlarda ve koşullarda çalışmıyor derim, kolçak varsa neden ileri geri hareket etmiyor derim:))

Para olsa ben de derim. :D

• Beğen 1
  • Haha 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, Mutlu Tekir :

Para olsa ben de derim. :D

işin esası bu hocam, lüzumsuz donanım yoktur az para vardır:)))

• Beğen 2
  • Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, Katil Balina :

işin esası bu hocam, lüzumsuz donanım yoktur az para vardır:)))

Aynen öyle, öyle de söyledim zaten hep. 

Ama bütçe kısıtlıysa düşük donanım da olsa temizi tercihim olur. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bütçe müsaitse her zaman kullanmasam bile en dolusunu almak isterim. Sonuç itibariyle alırken fazladan vereceğim 10 bin bir sekilde satarken yine bana donecek. Ancak boş pakete yaptığım her masraf:" Yapmasaydın gardas istersen sök! " blöfü şeklinde dönecek.  Bu durumda niye dolu paket alinmasin ki ? 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Saçma sapan, asla kullanılmayan sürüş modları, bir kere açılıp kayınbiradere gösterilip bir daha el sürülmeyen masajlı koltuk, bahsettiğim vasat premium müzik sistemleri, sıfır amaç küçük Suvcuk'lar (Cx3'cüler dalacak şimdi :)) eleman güzel özetlemiş.

Bu arada ikinci el üzerinden yürüyenler haklı. Donanım manyağı olduğumuz için özellikle sıfır alırken bütçe varsa alt donanımda kalmak bu ülkede manasız, olabildiğince dolu almak lazım. Boş paket ancak çok avantajlı olunca olabilir, geçen sene kamyonla satılan Clio joy, Egea Easy donanım araçlar gibi.

İkinci elde otomobillerin para etmediği Avrupa ülkelerinde ne doldurursan senden çıkacaktır, orada donanımlarda daha seçici davranılmasının sebebi de budur büyük ihtimal.

• Beğen 1
  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben de donanımda dolu paketlerden yanayım, hatta takıntım da var diyebilirim. Benim için yüksek oranda tercih sebebi sayılabilecek özellikler genelde en dolu paketlerde oluyor. Mesela Xenon far, hele bir de AFS'li ise özellikle uzun yolda tadından yenmiyor, Bi-xenon olduğunda sollamalarda, yol istemelerde etkili oluyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma tartışmasız en yararlı donanımlardan. Kararan dikiz aynası yine kullanışlı. Far/yağmur/park sensörleri zaten yıllardır kullanılıyor. Çift bölge klimanın farkı sürekli kullanılmasa da uzun yolda tercih edilebiliyor. Kör nokta, özellikle skyactiv kasalarda düşük hızlarda da çalışmasıyla çok faydalı. Koltuk ısıtma, kışın araç ısınıncaya kadar imdada yetişiyor, araç ısındığında pek kullanmıyorum. Fren desteği kendi aracımda düşük hızlarda çalışmasına rağmen 3 - 4 kez işe yaramıştır. Şerit takip asistanı uzun yolda dikkat dağılmamasını sağlıyor. Aktif hız sabitleyici olsaydı, favorim olabilirdi. Liste uzar gider, yani araçtan anlayanlar da full paket isteyebiliyor @AKayhan Bey :) Ha birde şu var, ülkemizde de konfigürasyonlar aktif olarak çalışsa hakikaten gereksiz olanlar elenebilir. Son olarak, 0 km araç alsam ben de donanım farklarına o kadar para verirken elim titrer, hatta elim gitmez büyük ihtimalle ama ikinci elde bu makas çok büyük oranda kapanıyor. Mazda 3 için Refleks ile Power arasında 5.000 lira gibi rakamlar oynuyor ki bence jantları ve farları için bile o farkı verirdim :) 

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, serkan306 :

Ben de donanımda dolu paketlerden yanayım, hatta takıntım da var diyebilirim. Benim için yüksek oranda tercih sebebi sayılabilecek özellikler genelde en dolu paketlerde oluyor. Mesela Xenon far, hele bir de AFS'li ise özellikle uzun yolda tadından yenmiyor, Bi-xenon olduğunda sollamalarda, yol istemelerde etkili oluyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma tartışmasız en yararlı donanımlardan. Kararan dikiz aynası yine kullanışlı. Far/yağmur/park sensörleri zaten yıllardır kullanılıyor. Çift bölge klimanın farkı sürekli kullanılmasa da uzun yolda tercih edilebiliyor. Kör nokta, özellikle skyactiv kasalarda düşük hızlarda da çalışmasıyla çok faydalı. Koltuk ısıtma, kışın araç ısınıncaya kadar imdada yetişiyor, araç ısındığında pek kullanmıyorum. Fren desteği kendi aracımda düşük hızlarda çalışmasına rağmen 3 - 4 kez işe yaramıştır. Şerit takip asistanı uzun yolda dikkat dağılmamasını sağlıyor. Aktif hız sabitleyici olsaydı, favorim olabilirdi. Liste uzar gider, yani araçtan anlayanlar da full paket isteyebiliyor @AKayhan Bey :) Ha birde şu var, ülkemizde de konfigürasyonlar aktif olarak çalışsa hakikaten gereksiz olanlar elenebilir. Son olarak, 0 km araç alsam ben de donanım farklarına o kadar para verirken elim titrer, hatta elim gitmez büyük ihtimalle ama ikinci elde bu makas çok büyük oranda kapanıyor. Mazda 3 için Refleks ile Power arasında 5.000 lira gibi rakamlar oynuyor ki bence jantları ve farları için bile o farkı verirdim :) 

Tabi bütçeyle alakalı bir iş ancak dolu bir araç ile yol keyifli ve daha güvenli mesela gaz pedalım hala ilk günkü gibidir o kadar alıştımki ekstra durumlar olmadıkça fren pedalı üstünde ayağımın gölgesi sistem sayesinde fren pedalına  bile  az dokunur olduk kötü hava şartlarında görüş mesafesi düştüğünde ekstra güvenlik.. tabi limitleri fazla zorlamamak lazım yarı otonom diyebileceğimiz araçlar sürmek güzel....konfor açısından koltuk ısıtma güzelde birde soğutma olsa...😂

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

5 saat önce, Leanback :

Başından sonuna izledim gerçekten güzel bir şekilde anlatmışlar benim açımdan özeti kullanılmayan özelliği alma diyor doğru haklılar benim şu an araçta olupta kullanmadığım özellik yok seyahatlerimde çeşitli yolları kullandığım için köyler arası, şehirlerarası otoban zaman ve hava durumuna göre hepsini kullanıyorum bu sayede bütün özellikleri kullanma imkanı buluyorum tahminen 5 yıl sonra 4Awd  ye de ihtiyacım olacak şimdiden donanım listesine başlayayım😁☘️👍

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Önceden hid. direksiyon, elekrikli cam ve klima dan fazlası fazlalık diyordum.

Şimdi bakkala bile hız sabitleyici ile gidiyorum. :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

8 dakika önce, münürb :

Başından sonuna izledim gerçekten güzel bir şekilde anlatmışlar benim açımdan özeti kullanılmayan özelliği alma diyor doğru haklılar benim şu an araçta olupta kullanmadığım özellik yok seyahatlerimde çeşitli yolları kullandığım için köyler arası, şehirlerarası otoban zaman ve hava durumuna göre hepsini kullanıyorum bu sayede bütün özellikleri kullanma imkanı buluyorum tahminen 5 yıl sonra 4Awd  ye de ihtiyacım olacak şimdiden donanım listesine başlayayım😁☘️👍

hocam aslında kaçırılan nokta şu; sanki gelen her araba kişiselleştirilebilirmiş gibi davranılıyor. hata burada. oysa durum öyle degil. markalar memlekete atıyorum üç bilemedin beş paketle geliyor. sen de seve seve birini seçiyorsun.

istediğin seyler de eğer üst paketteyse bir yığın seyi de ekstradan vermiş oluyor. bu durumda ne yapacaksın, yok abi ben koltuk ısıtma istemiyorum iptal edin mi diyeceksin? ya da  ben hız sabitleme kullanamıyorum  sökün mü diyeceksin?

o yüzden bu tartışma memleket için aslında saçma bir tartışma. bir takım özellikler isterken yanında verilen bir yığın özellik de beraberinde istesen de istemesen de gelecek. bu kadar basit. 

bi ara bmw her araba fabrikamızdan tamamen kişisel çıkıyor ve hepsi çok özel diye reklam yapıyordu almanya'da. gerçekten de orası için öyleydi ama bizim memlekette durum farklı. insanlar arabaya servet döküyor. son model bir bmw alınca multimedyası olmadığını düşünün. ev parası vermiş "dohunmatiğ" yok. felaket!

işin özü bizde arabalar belli paketlerle geliyor ve sen istesen de istemesen de bir pakete mahkumsun. yok şu gereksiz, bu olmasa da olur türünden bir tavır aslında bizim için yersiz bir tavır. istediğin şeylerle istemediğin şeyler ayrı paketlerdeyse yapacağın bir şey yok.

misal mazda 5 paketle geliyorsa üst paket aldığında yanındaki ıvır zıvır da istesen de istemesen de beraberinde geliyor. ama ben kullanmıyorum ve çok gereksiz!!; o zaman kullanma kardeş, zorlayan mı vardı, almasaydın o zaman. gidip soul paket alaydın tutan mı vardı!??

işin özü şu; misal almanya'da bmw'nin sunduğu gibi tamamen parasını verip istediğini aldığın istemediğini almadığın bir durum söz konusu değil.  paket gelir ve seni bir kıstasa sokarak ikilemde bırakır, seve seve ya üst paket alırsın ya da almaz başka seylerden feragat edersin. bizde durum bu ve mevcut tartışma çok da anlamlı değil.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

20 saat önce, Leanback :

İlk deneme klima. Dinlediğim gibi kapattım. Otomatik klima aynı zamanda yakıt tasarrufu yapar. Adam manuel klimadan farkı ne diyor. İç sıcaklığı sabit tutmasını demiyorum zaten. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

29 dakika önce, tansu87 :

İlk deneme klima. Dinlediğim gibi kapattım. Otomatik klima aynı zamanda yakıt tasarrufu yapar. Adam manuel klimadan farkı ne diyor. İç sıcaklığı sabit tutmasını demiyorum zaten. 

İşte hepsi kişisel ihtiyaç. Ben arıyorum şahsen. Dijital klimayı değil çift bölgeli klimayı. Corollamda dijital klima ama sabit tutamıyor sıcaklığı kendi. Hadi onu da geçtim de, çift bölgeli olması isteğimi eşi ile sık seyahat edenler anlayacaktır. Yapacak birşey yok gerçi. Olmasa da alışılıyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, tansu87 :

Yok hocam öyle birşey. Manuel-otomatik klima sistemleri çalışma prensibi olarak birebir aynı, otomatiğin farkı iç sensörlerden bilgi alıp bunu işleyerek sıcaklığı optimum seviyede sabitlemeye çalışmasından ibaret. Bunu yaparken de manuel klimada olan ön tanımlı ayarları otomatik seçerek yapıyor. Yakıt tasarrufu yaptıracak bir donanımı olmadığı gibi, bu durum klimanın verimliliğine ve bağlı olduğu aracın motor güç üretim kapasitesine göre de değişiyor. Klimanın 1.6 atmosferik motora bindirdiği yük ile 3.0 turbodizele bindirdiği yük bir değil, dolayısı ile yakıt tüketimine yapacağı etki bir olmuyor.

Manuel klimanın zorluğu eğer kabinde sabit bir sıcaklık değerini yakalama takıntısı varsa, durmadan klima kontrolleri ile uğraşıp durmak zorunda bırakması. İlk açılışta sirkülasyon ve yön seçim seçenekleri ile uğraşman lazım, zaman geçtikçe bunları değiştirmen, yönle üfleme hızı ile oynaman, gerekirse klimayı kapatıp açman gerekli vs.

Birkaç kere 22c'ye getirip kullandım auto modunu, uzun yolda şanzıman vites değiştirip durmaktan bitap düşüyor. 6'da sıfır çekiş, 5e düşüyor devir yükseltiyor, tamam artık büyüteyim diyor, büyütüyor yine geberiyor, sonra yine düşüreyim diye gidiyor. İçeriyi sabit sıcaklıkta tutacam diye verimlilik diye birşey kalmıyor, kendim de yakıt tasarrufu namına hiçbirşey görmedim. 

Otomatik klima kabini istediği iklimlendirmeyi seven adam için elzem donanımdır bu arada, ona bir itirazım yok. Sadece otomobillerde yeni evdelerdeki veya ofislerdeki inverter tipler gibi sabit ayar kullanımında bir tüketim avantajı yoktur. Konfor avantajı sunar, isteyene.  

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 saat önce, Leanback :

Yok hocam öyle birşey. Manuel-otomatik klima sistemleri çalışma prensibi olarak birebir aynı, otomatiğin farkı iç sensörlerden bilgi alıp bunu işleyerek sıcaklığı optimum seviyede sabitlemeye çalışmasından ibaret. Bunu yaparken de manuel klimada olan ön tanımlı ayarları otomatik seçerek yapıyor. Yakıt tasarrufu yaptıracak bir donanımı olmadığı gibi, bu durum klimanın verimliliğine ve bağlı olduğu aracın motor güç üretim kapasitesine göre de değişiyor. Klimanın 1.6 atmosferik motora bindirdiği yük ile 3.0 turbodizele bindirdiği yük bir değil, dolayısı ile yakıt tüketimine yapacağı etki bir olmuyor.

Manuel klimanın zorluğu eğer kabinde sabit bir sıcaklık değerini yakalama takıntısı varsa, durmadan klima kontrolleri ile uğraşıp durmak zorunda bırakması. İlk açılışta sirkülasyon ve yön seçim seçenekleri ile uğraşman lazım, zaman geçtikçe bunları değiştirmen, yönle üfleme hızı ile oynaman, gerekirse klimayı kapatıp açman gerekli vs.

Birkaç kere 22c'ye getirip kullandım auto modunu, uzun yolda şanzıman vites değiştirip durmaktan bitap düşüyor. 6'da sıfır çekiş, 5e düşüyor devir yükseltiyor, tamam artık büyüteyim diyor, büyütüyor yine geberiyor, sonra yine düşüreyim diye gidiyor. İçeriyi sabit sıcaklıkta tutacam diye verimlilik diye birşey kalmıyor, kendim de yakıt tasarrufu namına hiçbirşey görmedim. 

Otomatik klima kabini istediği iklimlendirmeyi seven adam için elzem donanımdır bu arada, ona bir itirazım yok. Sadece otomobillerde yeni evdelerdeki veya ofislerdeki inverter tipler gibi sabit ayar kullanımında bir tüketim avantajı yoktur. Konfor avantajı sunar, isteyene.  

Bizim araçlarda klima istenilen sıcaklığa geldi mi sık kapanıp açılıyor. Yani çalışmadığı zamanlar var. Tasarruf var. Manuel klimada sürekli çalışma var. 

bazı lüks araçlarda klima kompresörü sabit devirle değil de daha düşük devirde çalışarak yani inverter klimalar gibi çalışarak tasarruf sağlıyor. 

bu videonun otomatik klimadan başlaması çok talihsiz olmuş. uzun yolda manuel klima ile bi aç bi kapa bi camı aç bi sıcaklık değerini elle, içeriden bağımsız çalışsın derken el sürekli 1-2-3-4 yazan düğmede oluyor.  

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu işler "mangır" işleri. Bizim patronun 730 x-drive'ının arka koltuğunda otururken kurcalayacak öylesine çok şey var ki, insanın canı hiç sıkılmıyor:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...