Jump to content

Akaryakıta ÖTV Düzenlemesi

İlhan
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Akaryakıt fiyatlarında, döviz kurları ya da uluslararası petrol fiyatlarında gelişmelere bağlı yükselişleri etkisizleştirmek için Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) indirim yapılacak. Döviz ve petroldeki düşüşlere bağlı indirimlerde ÖTV mevcut düzeyine kadar artırılarak, akaryakıt fiyatları sabit tutulmuş olacak.

akaryakıtta ötv düzenlemesi ile ilgili görsel sonucu

Bakanlar Kurulu’nun bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararında bu konuda şöyle denildi:

"17 Mayıs tarihi itibarıyla bu karar eki listedeki malların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca ilan edilen akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas alınan yurtiçi rafineri çıkış fiyatlarında, bu tarihten itibaren, uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak meydana gelecek artış durumunda, söz konusu malların tabi olduğu özel tüketim vergisi tutarları, gerçekleşen artış kadar azalış yapılmak suretiyle; uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak meydana gelecek azalış durumunda, söz konusu malların tabi olduğu özel tüketim vergisi tutarları, 17 Mayıs tarihinde uygulanan özel tüketim vergisi tutarlarını geçmeyecek şekilde uygulanır."

Böylece petrol fiyatları ve döviz kuru artışından dolayı meydana gelecek fiyat artışları vatandaşa yansımayacak. Düzenlemeyle, petrol fiyatlarında ve döviz kurunda azalma meydana gelmesi halinde ise bu ürünlerde bugün itibariyle geçerli olan ÖTV oranları uygulanacak.

benzin,qukBE0j7HE2Vx1F8tHcuzA.jpg?width=960&mode=crop&scale=both&v=20180517093631879

Tüm haberi görüntüle

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ötv diye uyduruk bir vergiyle 6.35 olan benzini orada sabitlemek de iyiymiş:)) yapılabiliyorduysa daha evvelinde neden yapamadılar ki? 

bu arada bende tuhaf bir hüzne neden oldu bu durum. insan ne kadar bilse de sanki bir gün düşecekmiş umudunu hep korumak istiyor. umut fakirin ekmeği işte. ne kadar iyi niyetliysem artık o ihtimal de ortadan kalktı, yok oldu.

yani şimdi 6.35 oldu ve bir daha inmeyecek mi.. borç para vermeyecek, bira ısmarlamayacak mı?

az mı 230-250 hesap ödedim, bize bi ikramı olmayacak mı?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Biraz önce beni SHELL & TURCAS PETROL A.Ş. firmasından aradılar.

Şirket araçları taşıtmatik anlaşmamız mevcut. Anlaşma gereği de faturalarımıza %5 iskonto yapılıyordu.

Arayan müşteri temsilcisi ebeleg-gübelek-kem-küm... Piyasaları / ekonomiyi biliyorsunuz, Devletten çok büyük baskı var firmamıza-sektöre. Mevcut iskontoları kaldırmak zorundayız, bunu haber vermek istedik diye. :fiuw:

• Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Açıklamayı detaylı okudum. Eğer değiştirmezlerse ;

• Bugünkü ÖTV oranı tavan.. Yani bundan daha yüksek olmayacak
  • Bundan sonra rafine çıkış fiyatı artarsa ÖTV düşecek, rafine çıkış fiyatı düşerse ÖTV artacak, ta ki tavan fiyata gelene kadar.

Kısacası ÖTV tavan olup rafine çıkış fiyatı azalmadığı sürece yani bugünkü kur veya petrol fiyatından ( kısacası rafine çıkış fiyatından ) daha düşük bir oran olmadığı sürece benzin ve mazot litre fiyatında bir düşme olmayacak gibi görünüyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

Belirlenen yeni ÖTV oranları Resmi Gazete’de yayımlandı ve akaryakıt pompa fiyatları yeniden belirlendi.

Buna göre; motorinin litre fiyatı 45, benzinin 50, LPG'nin de 30 kuruş arttı.

Geçtiğimiz mayıs ayından itibaren akaryakıt fiyatlarında eşel mobil sistemine geçilmişti. Hem döviz hem de petrol fiyatlarındaki ilave artışlar tüketiciye yansıtılmamıştı. Bu sistem devam ediyor ancak 21 Mayıs'ta uygulanmaya başlanan bu sistemde, o tarihten bu yana ÖTV’de meydana gelen erime nedeniyle bugünkü düzenlemeye gidildi ve ÖTV tutarları yukarı çekildi. Güncellenen oranlarla eşel mobil sistemi devam edecek. Yeni bir karar alınıncaya kadar döviz ve petrol fiyatlarındaki artış pompa fiyatlarına yansımayacak.

http://www.milliyet.com.tr/akaryakitta-otv-orani-artirildi-ekonomi-2725738/

• Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

5 saat önce, S.Halilduru :

Veee sonuç; akaryakıta zam geldi. :)

Son nokta.... Benzin 8 tl olsun herkes rahat etsin bence.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

evet kötü haberi ben vermek istemezdim ama artık sabit ÖTV işlemi iptal oldu.  bundan sonra indirimlerde, zamlar da pompaya yansıyacak. Kasım ayı başında daha önceden uygulanan eşel mobil sistemi benzin için kaldırıldı. Kasım ayı sonunda da mazot da kaldırılacak. böylece indirimler yansıyacağı gibi eskiden olduğu gibi zamcıklar da yansıyacak. 

https://tr.sputniknews.com/turkiye/201811071036028353-benzin-indirim/

alıntı;

Mayıs ayından bu yana akaryakıtta döviz kuru artışının etkisini vatandaşa yansıtmamak için eşel mobil sistemi uygulanmaya başlanmıştı. Bu sistemle kur artışı ÖTV'den karşılanıyordu. Eşel mobil uygulaması benzinde sona erdi. Motorinde de devletin ÖTV alacağının iki hafta içinde tamamlanması bekleniyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Küresel resmi göremeyen bir hükümet bu noktada pes etti.  Yakit üzerindeki KDV ve ÖTV kalici olarak düsürülmedigi sürece biz halk olarak bu tür istikrarsiz kararlara tabii oluruz.  Isin kötü tarafi yakit lojistik bir ürün oldugu için hemen her seyin fiyatini etkiliyor.  Bu da uzun dönemde enflasyon üzerinde olumsuz bir etki yapiyor.  Bir taraftan enflasyonla savastigini iddia et, diger taraftan yakit fiyatinin yükselmesine seyirci kal.  Zor bir denklem...

Fuel Prices Around the World.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

OTV ve KDV en onemli gelir kaynagi. Devlet kurumlar ve gelir vergisi hasilatlarini artiramadigi surece OTV ve KDV gibi tuketim vergilerinin azalmasi imkansiz. Oranlarin azalmasi bir yana tam tersi daha da artabilir oranlar yakinda.

http://www.bumko.gov.tr/TR,8115/vergi-gelirleri.html

Tax revenue.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Yaw o değil de resimdeki araç neden rx8? Subliminal mesaj mı var ne her gördüğümde sinir oluyorum. Her yerde de bu resim kullanılıyor. Mazdanın yerinde olsam dava ederim.

• Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...