Jump to content

2. Nesil Mazda 3 100000 km Ağır Bakım Hakkında Sorular & Öneriler

SlayerX
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

20.09.2018 at 19:27, Mutlu Tekir :

6 7 k da bir değişime gerek yok yahu 1 seneyi geçmeyin 12 13k yı geçirmeyin yeter. Motul xclean 5 40 kullanıyorum memnunum. Eneos ya da liqui moly de kullanılabilir castrolü tavsiye etmem. 

Soğutma sıvısı da kapalı sistemdir kararacak özelliği bozulacak birşeyi yok. İlk 100bin km sonrasında 3 4 senede 50 60bin km. De 1 değişim yeterli. Zaten 100bin km de değişimde suda hiçbir değişim olmadığını görürsünüz. Yeter ki sadece su koyup paslandırmayın yeterli. Eneos motul mobil vs nin uzun ömürlü organik soğutma suyu iş görür. 

Otomatik şanzıman yağının 40 50k da değişmesine kesinlikle katılıyorum. 60bin km oldu ve yağ koyu kahverengi. 

Fren hidrolik yağının 1.5 2 sene ya da 40bin km de bir değiştirilmesi ve direksiyon hidrolik yağının da değişmesi gerektiğini unutmayın. 

Devirdaim sıkıntı çıkarasıya kadar devam. 

Fren hidrolik ve direksiyon hidrolik yağları için hangi marka yağ kullanmamızı önerirsiniz? 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

34 dakika önce, abcsefa :

Fren hidrolik ve direksiyon hidrolik yağları için hangi marka yağ kullanmamızı önerirsiniz? 

Direksiyonu da şanzımanla aynı kullanıyorum hep. Eskiden mobilciydim, artık şimdi 3 büyüklerci oldum.

Liqui Moly, Eneos, Motul. Yoksa Castrol, Mobil de iyidir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, Mutlu Tekir :

Direksiyonu da şanzımanla aynı kullanıyorum hep. Eskiden mobilciydim, artık şimdi 3 büyüklerci oldum.

Liqui Moly, Eneos, Motul. Yoksa Castrol, Mobil de iyidir.

Motor yağı içinde fiyat performans ilişkisinide göz önünde bulundurarak eneos marka yağ kullanmayı düşünüyorum iyi mi yapıyorum sizce :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 6 ay sonra ...

Merhaba, 

Bugün itibari ile 100k Km ağır bakımı Yüksel usta ve ekibinin katkılarıyla  gerçekleştirdim, öncelikle gayet çalışkan, güleryüzlü ve sizin isteklerinize önem veren bir ekip. Deneyimlerimi anlatayım. 

- İlk vardığımda motor yağına hemen liqui moly engine plus koyup 10 dakika pis yağı döndürdük. Kendisi zaman konusunda çok hassas hemen koronometreyi açtı😆. O arada kahvaltılarımızı birleştirip voltranı tamamladık. 

10 dakika flush işleminden sonra sabah motor yağının rengine bakmıştım, iki kat daha rengi koyulamış diyebiliriz.  Sonrasında eski yağ ve filtreyi araçtan uzaklaştırdık. Mann w 67/1 filtreyi takip Motul Eco-nergy 5w30 A5B5 yağı ilave ettik. Bunun yanında hava ve polen filtresi değişti. 

- Sıra geldi Atf lerimize. 9 litre Motul Multi ATF yanımda götürmüştüm. Önce usta direksiyon yağ hortumunu söktü, resmen gri çamur gibi bir su aktı. Akabinde şanzıman tapasını açarak eski atfyi boşalttı, daha önce de forumda belirttiğim gibi yağın durumu 100k Kmye göre fena değildi, usta da şaşırıp aynı yorumda bulundu. Daha sonra Karter kapağı söküldü ve mıknatısı ile birlikte balata spreyi ile temizlendi. Loctite 598rtv ile çift sıra conta çekildi ve karter kapatıldı. Aynı zamanda radyatör dönüş hortumu biraz da benim ısrarım ile söküldü ve 7 litre civarı ATF bu işlem için gitti. 1 litreden fazla ATF de direksiyon için kullanıldı. 

-  V kayışı söküldü, avare ve gergi rulmanlarindaki bilyalar çıkartıldı ve yerine skf 6203-2RSH çakıldı, akabinde Continental 6pk1863 takılarak bu işlem de tamamlanmış oldu. 

- radyatör suyuna liqui moly kühler reiniger ilave edildi ve 30 dakika devirdaim yapılarak radyatör içerisinde varsa kireç ve paslar söküldü. Radyator suyu tamamen boşaltilarak yerine içme suyu kondu ve  5 dakika daha deterjan artıkları için devirdaim yapıldı. Bu su da boşaltılarak 5 litre hazır karışım olan motul inugel optimal ilave edildi. 

- 30k km vadesi dolan bosch iridyum bujiler çıkarıldı ve ngk ifr6e11 seti takıldı.

Daha sonrasında motor temizliği ve yıkama, Karter koruyucunun yerine vidalanması derken 3 saatlik muhabbetin ardından vedalaştık. Buradan Yüksel usta ve ekibine tekrardan çok teşekkürler. 

Aşağıda yedek parçaların görselini paylaşıyorum,  bu parçalar mazda 3 2010 Bl için birebir uymaktadır. Selamlar. 

20190710_185814.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mann yağ filtresi 6 delikli mi 8 mi?

Skf 6203-2RSH nere üretimi? Fiyat?

Güzel iş, kazasız belasız....

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

On numara bı bakım olmus hayırlısı olsun 

Ben bi soru sorcam ben 55 bınde ıridyum bujı fl22 ve sanzıman yag ve suzgecını degıstım 100 binde sadece dıreksıyon yagı ve V kayısını degıstırmek ıstiyorum. Sanzıman yagı ve bujı degısımıne gerek var mı yoksa onları 120 bınde mı degıssem araç suan 83 bınde 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

23 dakika önce, quiteguide :

Mann yağ filtresi 6 delikli mi 8 mi?

Skf 6203-2RSH nere üretimi? Fiyat?

Güzel iş, kazasız belasız....

Valla hocam hiç hatırlamıyorum ama 8 delikli olabilir, aloparcadan sipariş vermiştim. Skf made in Italy, kapalı sızdırmaz şeffaf ambalajın içerisinde yağlanmış vaziyetteydi. 

14 dakika önce, ozgur35 :

Tesekkurler çok. 

Sanırım lpg ayarları için ustama bir uğramam lazım. Buji aralığı boschta 0.7mm idi, ngk 1.1mm. Hafif tepkisel farklar var. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

9 dakika önce, ozgur35 :

Ben bi soru sorcam ben 55 bınde ıridyum bujı fl22 ve sanzıman yag ve suzgecını degıstım 100 binde sadece dıreksıyon yagı ve V kayısını degıstırmek ıstiyorum. Sanzıman yagı ve bujı degısımıne gerek var mı yoksa onları 120 bınde mı degıssem araç suan 83 bınde 

Şanzıman yağı için o kadar bekleme, hangi marka kullanildiysa 3 lt al, alt tapayi açın 2700 -2750 ml yağ çıkacak. Yağ sicakken işlem yapılıyorsa, çıkan yağ kadar ilave etmeyin fazla gelir, bu veled ısınınca genleşiyor. 2500 ml kadar ekleyin, yarım saat sür gel, yağ ısınsın, seviye kontrolü yapın, 65 derece yazan yerdeki üst çizgiyi geçmeyecek şekilde ekleme yapın, her ekleme sonrası, seviye kontrolünden önce P-R-N-D-1-2  bir kaç saniye ara ile değiştirilmeli.

İridyum bujiyi en az 80-90k yapmadan değiştirme. İsraf.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

26 dakika önce, ozgur35 :

Bugün usta 50k da şanzıman yağı, 100kda komple yağ filtre değişim demişti. Bana kalırsa 150k da filtreyi değiştirsen olur. Bugün miknatistaki demir tozlarını gördükten sonra bence asıl sorun o magnetin temizlenmesi. 

Komple atf değişimi oldu, bundan sonraki görüşüm her 10k da bilemedin 20k'da bir tapadan boşaltip yenisini koyup atf kalitesini canlı tutmak. Böylelikle 100k geldiğinde radyatörden boşaltma yapmana gerek kalmaz. 

Denso ve ngk iridyumlar 100k ömürlü diye biliyorum. Bosch 30k.

11 dakika önce, quiteguide :

Şanzıman yağı için o kadar bekleme, hangi marka kullanildiysa 3 lt al, alt tapayi açın 2700 -2750 ml yağ çıkacak. Yağ sicakken işlem yapılıyorsa, çıkan yağ kadar ilave etmeyin fazla gelir, bu veled ısınınca genleşiyor. 2500 ml kadar ekleyin, yarım saat sür gel, yağ ısınsın, seviye kontrolü yapın, 65 derece yazan yerdeki üst çizgiyi geçmeyecek şekilde ekleme yapın, her ekleme sonrası, seviye kontrolünden önce P-R-N-D-1-2  bir kaç saniye ara ile değiştirilmeli.

İridyum bujiyi en az 80-90k yapmadan değiştirme. İsraf.

Atf nin fazlasını nasıl alabiliriz? Bendeki sanki biraz fazla gibi oldu. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Fazla yağ(%5 ve üzeri) sıkıntı. Şanzıman çabuk ısınıyor, zor soğuyor.

Yavru kedi köpek beslemek için kullanılan 150 ml'lik şırınga, ucunda da ısıya dayanıklı 1 m şeffaf silikon var. Onunla, kontrol haznesinin oradan mllik ekleme-çekme yapıyorum.

Hesaplarima göre ne eksik ne fazla konumda şanzımanda toplam 6955 ml yağ olmalı. +/-15-20 ml hata payı var.

Bakim kitapçığı 'yaklaşık 7 lt' olmalı diyor.

Ben üşenmedim, ölçtüm.

• Beğen 2
  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

80k kmde 2 sene önce değiştirmiştim. Muhtemelen seneye yaza değişir 120k km de. 

Quiteguide, mann filtredeki 6 veya 8 delik olayı tam olarak nedir? 

Bir de yazmayı unutmuşum, skf 1203-2rsh tanesi 20liraya aldım bostancı sanayideki ege rulmandan. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1'er tane. Toplam 2. Aynı ölçü.

Bir saat önce, SlayerX :

80k kmde 2 sene önce değiştirmiştim. Muhtemelen seneye yaza değişir 120k km de. 

Quiteguide, mann filtredeki 6 veya 8 delik olayı tam olarak nedir? 

Bir de yazmayı unutmuşum, skf 1203-2rsh tanesi 20liraya aldım bostancı sanayideki ege rulmandan. 

1. Nesil orijinal yağ filtresi 6 delikli.

2. Nesil orijinal yağ filtresi 8 delikli.

İlk calistirmada ve yüksek devirde yaglamada fark eder.

Bulabilirseniz Mahle'nin 8 delikli yağ filtresini kullanın. OEM'le birebir ölçülerde.

Nette bulamadım, Bosch 8 delikli kullanıyorum. 5-6 k kullan at.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sanırım haklısın,  mann 6 delik Mahle 8 delik. Ancak şöyle bir durum olabilir, mann'in delikleri biraz daha büyük gözüküyor, yuvarlak değil, kesik elips gibi. Toplam yağ geçiş delik alanını hesaplamak lazım. 

Siz kullanımda hissiyat olarak bir fark yaşadınız mı? 

images (1).jpeg

w-67-1-mann-yag-filtresi-13891-600x600.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, ozgur35 :

Kaç tane bılya lazım avare ve gergın rulmanı ıcın @SlayerX

2 bilya var. usta çıkartıyor, bilyacıya gidip aynısından alıyorsun tornacıda değiştirtiyorsun. Tornacının deneyimli olması önemli.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

13.07.2019 at 19:41, SlayerX :

Merhaba, 

Bugün itibari ile 100k Km ağır bakımı Yüksel usta ve ekibinin katkılarıyla  gerçekleştirdim, öncelikle gayet çalışkan, güleryüzlü ve sizin isteklerinize önem veren bir ekip. Deneyimlerimi anlatayım. 

- İlk vardığımda motor yağına hemen liqui moly engine plus koyup 10 dakika pis yağı döndürdük. Kendisi zaman konusunda çok hassas hemen koronometreyi açtı😆. O arada kahvaltılarımızı birleştirip voltranı tamamladık. 

10 dakika flush işleminden sonra sabah motor yağının rengine bakmıştım, iki kat daha rengi koyulamış diyebiliriz.  Sonrasında eski yağ ve filtreyi araçtan uzaklaştırdık. Mann w 67/1 filtreyi takip Motul Eco-nergy 5w30 A5B5 yağı ilave ettik. Bunun yanında hava ve polen filtresi değişti. 

- Sıra geldi Atf lerimize. 9 litre Motul Multi ATF yanımda götürmüştüm. Önce usta direksiyon yağ hortumunu söktü, resmen gri çamur gibi bir su aktı. Akabinde şanzıman tapasını açarak eski atfyi boşalttı, daha önce de forumda belirttiğim gibi yağın durumu 100k Kmye göre fena değildi, usta da şaşırıp aynı yorumda bulundu. Daha sonra Karter kapağı söküldü ve mıknatısı ile birlikte balata spreyi ile temizlendi. Loctite 598rtv ile çift sıra conta çekildi ve karter kapatıldı. Aynı zamanda radyatör dönüş hortumu biraz da benim ısrarım ile söküldü ve 7 litre civarı ATF bu işlem için gitti. 1 litreden fazla ATF de direksiyon için kullanıldı. 

-  V kayışı söküldü, avare ve gergi rulmanlarindaki bilyalar çıkartıldı ve yerine skf 6203-2RSH çakıldı, akabinde Continental 6pk1863 takılarak bu işlem de tamamlanmış oldu. 

- radyatör suyuna liqui moly kühler reiniger ilave edildi ve 30 dakika devirdaim yapılarak radyatör içerisinde varsa kireç ve paslar söküldü. Radyator suyu tamamen boşaltilarak yerine içme suyu kondu ve  5 dakika daha deterjan artıkları için devirdaim yapıldı. Bu su da boşaltılarak 5 litre hazır karışım olan motul inugel optimal ilave edildi. 

- 30k km vadesi dolan bosch iridyum bujiler çıkarıldı ve ngk ifr6e11 seti takıldı.

Daha sonrasında motor temizliği ve yıkama, Karter koruyucunun yerine vidalanması derken 3 saatlik muhabbetin ardından vedalaştık. Buradan Yüksel usta ve ekibine tekrardan çok teşekkürler. 

Aşağıda yedek parçaların görselini paylaşıyorum,  bu parçalar mazda 3 2010 Bl için birebir uymaktadır. Selamlar. 

20190710_185814.jpg

Toplam işçilik ve parça dahil kaça mâl oldu? Malzemeleri genel olarak nereden temin ettiniz?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba, 

Yüksel usta gayet çok iyi fiyata yaptı o kadar diyeyim :) başka yere yaptirsaniz çok daha fazlasını verirsiniz, konuşup siz de fiyat alabilirsiniz. 

Parça fiyat dökümünü verebilirim

Mann yağ filtresi - alo parça - 22.56tl

Mann hava filtresi - alo parça - 56.14tl

Filtron polen filtresi - alo parça - 65.53tl

Förch balata spreyi - alo parça - 17tl

Buji ngk ifr6e11 set - öztürkler oto japon - 360tl

V kayış Conti 6pk1863 - ege rulman- 100tl

2 adet skf 1203-2rsh - ege rulman - 40tl (tane 20 tl) 

Otomatik şanzıman filtre xs4p 7b155 ac - otomert - 185tl

Loctite 568rtv silikon conta -n11 fz rulman- 65tl

Liqui moly Kühler reiniger - n11 fz rulman-35tl

Liqui moly Kühler dichter-n11 fz rulman-30tl

Liqui moly Engine flush plus - n11 fz rulman-50tl

Motul Econergy 5w30 A5B5 4lt - hepsiburada - 122tl

Motul Multi Atf 9 litre - hepsiburada - 450tl

Motul lnugel optimal 5lt - hepsiburada pmvey store-170tl

Toplama işi sizden artık :)) 

Dipnot: kühler dichteri henüz kullanmadım. Eğer radyatörde eksiltme olursa kullanacağım. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...