Jump to content

3. Nesil Mazda 3 Akü Tavsiyeleri

26Mazda
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Bizdeki Stop/Start sistemli araçlar için en iyisi AGM (Absorbed Glass Mat) akü diye biliyorum.  Bunun tek alternatifi olan EFB (Enhanced Flooded Battery) çogunlukla kompakt araçlar için kullanılabiliyor.  Mazda 3 de kompakt araç oldugundan EFB kullanılabilir ama en iyisi yine de AGM akü.  Bununla ilgili bir Ingilizce Varta dökümanı buldum.

EFB or AGM – Which battery do I need? (varta-automotive.com)

Makale eger çogunlukla şehir içinde kullanıyorsanız (start/stop sistemi çalışıyor) AGM akü öneriyor.  Burada Mazda 3 orijinal akünün AGM mi yoksa EFB mi olduguna da bakmak gerekir.  Ben şahsen bu sorunun yanıtını bilmiyorum.  Eger orijinal Mazda 3 akü EFB ise o zaman EFB alınabilir.  Yok, orijinal akü AGM ise o zaman bence AGM almak gerekir.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

12.08.2021 at 12:45, mesut2323 :

Aküler dizel ve benzinlide değişik sanırım. Bendeki orj 72 amp 622 cca değerine sahip. Varta 72 amp almayı düşünüyorum. Ne dersiniz? 

12V 72 Ah Amper 760A Varta Akü Start-Stop EFB Blue Dynamic N72 947,30 TL yerine 890,46 TL
https://urun.n11.com/aku/12v-72-ah-amper-760a-varta-aku-start-stop-efb-blue-dynamic-n72-P367481702

20210812_115631.jpg

Varta akülerde start/stop sisteminde problemlerle karşılaşanları okumuştum. 

Mutlu akü serisinden aracınıza uygun ürünü seçmeniz belki daha isabetli olabilir. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 5 hafta sonra ...

Kısa bir süre önce akü ile ilgili arıza uyarısını almaya başlayınca , bu akü daha gider,kullanılır v.s. diye kendimle inatlaşmak yerine aküyü değiştirmeye karar verdim.Daha önceki araçlarımda bir kaç kez akü ile ilgili kötü sürprizlerle karşılaştığım için bu kez hemen değiştirmek gerektiğini düşündüm.

Daha önceden, yetkili servisteki personelden bu konuda görüş almış ve AGM tip akülerin tavsiye edildiğini duymuştum ama nedense bu durum aklımdan çıkmış olacak ki ben internetten Varta EFB tip akü aldım.Değişimi yetkili serviste yaptırttım ve ilgili personel AGM tip akülerin daha uygun olduğunu tekrar söyledi, bununla birlikte ben aküyü aldığım yer ile değişim konusunda bir uğraşıya girmemek için Varta EFB 65 A aküyü taktırttım.Sonuçta EFB tip aküler takılmaz diye bir şey söylenmedi ama öncelikli olarak AGM yi tavsiye ediyorlar.

Akü değişiminin yapıldığının ertesi günü i-stop sistemi sorunsuzca çalışmaya başladı ama benim dikkatimi çeken başka bir konu oldu.

Farlar çalıştırıldığında aracın gösterge paneli ve yol bilgisayar ekranının parlaklığı acayip bir şekilde azalıyor.Farlar devreden çıktığında tekrar eski parlaklığına dönüyor.Nedendir bilmiyorum. Aracın orijinal aküsü bitmek üzere iken bile böyle bir durum olmuyordu.

IMG_20210910_124020.jpg

IMG_20210910_124028.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

12 dakika önce, mare101 :

Kısa bir süre önce akü ile ilgili arıza uyarısını almaya başlayınca , bu akü daha gider,kullanılır v.s. diye kendimle inatlaşmak yerine aküyü değiştirmeye karar verdim.Daha önceki araçlarımda bir kaç kez akü ile ilgili kötü sürprizlerle karşılaştığım için bu kez hemen değiştirmek gerektiğini düşündüm.

Daha önceden, yetkili servisteki personelden bu konuda görüş almış ve AGM tip akülerin tavsiye edildiğini duymuştum ama nedense bu durum aklımdan çıkmış olacak ki ben internetten Varta EFB tip akü aldım.Değişimi yetkili serviste yaptırttım ve ilgili personel AGM tip akülerin daha uygun olduğunu tekrar söyledi, bununla birlikte ben aküyü aldığım yer ile değişim konusunda bir uğraşıya girmemek için Varta EFB 65 A aküyü taktırttım.Sonuçta EFB tip aküler takılmaz diye bir şey söylenmedi ama öncelikli olarak AGM yi tavsiye ediyorlar.

Akü değişiminin yapıldığının ertesi günü i-stop sistemi sorunsuzca çalışmaya başladı ama benim dikkatimi çeken başka bir konu oldu.

Farlar çalıştırıldığında aracın gösterge paneli ve yol bilgisayar ekranının parlaklığı acayip bir şekilde azalıyor.Farlar devreden çıktığında tekrar eski parlaklığına dönüyor.Nedendir bilmiyorum. Aracın orijinal aküsü bitmek üzere iken bile böyle bir durum olmuyordu.

IMG_20210910_124020.jpg

IMG_20210910_124028.jpg

Aküyü değiştirirken kutup başlarına başka bir akü bağladılar mı yada araç çalışirken mı değiştirdiler?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

29 dakika önce, mesut2323 :

Aküyü değiştirirken kutup başlarına başka bir akü bağladılar mı yada araç çalışirken mı değiştirdiler?

Aküyü ne şekilde değiştirdiler bilmiyorum. Aracın yanında değildim. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Akünün verdigi akım hem farlara hem de diger yerlere yetmiyor olabilir.  Ben Varta akünün garantisi varken Varta ile (veya aküyü aldıgınız yer ile) bu sorunu konuşun derim.  Sonuçta bu şekilde devam edemezsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, mare101 :

IMG_20210910_124020.jpg

IMG_20210910_124028.jpg

Aynı durum bende servis bülteninden Pcm beyni (ön beyin) değişimi yapıldıktan sonra oldu. Önceden gece her arabaya bindiğimde ekran kısardım, farlar yanınca ekranı ve göstergeleri karartmazdı. Normali buymuş meğerse, ekran ayarlarından parlaklık auto modunda iken hepsini kendisi ayarlıyormuş. Önceden sizin akü değişimi önceki hali gibi ayarlamazdı auto modunda olsa bile. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

15 saat önce, Leanback :

Aynı durum bende servis bülteninden Pcm beyni (ön beyin) değişimi yapıldıktan sonra oldu. Önceden gece her arabaya bindiğimde ekran kısardım, farlar yanınca ekranı ve göstergeleri karartmazdı. Normali buymuş meğerse, ekran ayarlarından parlaklık auto modunda iken hepsini kendisi ayarlıyormuş. Önceden sizin akü değişimi önceki hali gibi ayarlamazdı auto modunda olsa bile. 

Ekran ayarlarına girip ayarı gündüz olarak değiştirdim ve bilgi ekranındaki durum düzeldi. Gösterge panelindeki durum ise devam ediyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 hafta sonra ...

Sabah tesadüfen bu konuyu incelemiştim öğlen arabaya bindim ve akü yönetim sistem arızası aldım :) AküAkü bitiyor sanırım son akü önerileriniz nedir?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

5 saat önce, AKayhan :

Start-stop sistemli araçlar için kesinlikle AGM (Absorbed Glass Mat) akü.

Agm biraz pahalı, ben mutlu ebf akü aldım. Orj aküm 72 amp 622 cca değerine sahipti. Mutlunun 72amp 720cca olanından taktırdım. Şimdilik sorun yok.

5 saat önce, AKayhan :

Start-stop sistemli araçlar için kesinlikle AGM (Absorbed Glass Mat) akü.

Agm biraz pahalı, ben mutlu ebf akü aldım. Orj aküm 72 amp 622 cca değerine sahipti. Mutlunun 72amp 720cca olanından taktırdım. Şimdilik sorun yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, mesut2323 :

Sizin araç dizel sanırım onlar 72 amper kullanıyordu.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...
12.09.2021 at 22:58, mesut2323 :

Akünün üretim tarihi önemli

Benim araç m3 dizel 2016,orjinal akü 72 amp ve 622 cca değerine sahipti. 72 ampertaktırdım. Mutlu aku..

Orjinal Akünün üzerinde agm yazmıyor galiba degistirdiginiz  EFB sıkıntı çıkardı mi şimdiye kadar i stop ile ilgili. Bende inci akuden yerinde hizmet olarak fiyat aldim çoğu tanıdık ustadan daha iyi fiyat verdiler birde yerinde hizmet olarak gelip değişim yapacaklar. Siz mutlu yu kaça almıştınız hafıza kaybı olmaması icin takviye kablo ile mi değişim yaptılar. Inci aküden 680 cca olan 667 tl
760cca olan 689 pantera EFB 72 ah fiyatları. Dışarda daha uygunu yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

6 saat önce, Kırmızı cx 3 :

Orjinal Akünün üzerinde agm yazmıyor galiba degistirdiginiz  EFB sıkıntı çıkardı mi şimdiye kadar i stop ile ilgili. Bende inci akuden yerinde hizmet olarak fiyat aldim çoğu tanıdık ustadan daha iyi fiyat verdiler birde yerinde hizmet olarak gelip değişim yapacaklar. Siz mutlu yu kaça almıştınız hafıza kaybı olmaması icin takviye kablo ile mi değişim yaptılar. Inci aküden 680 cca olan 667 tl
760cca olan 689 pantera EFB 72 ah fiyatları. Dışarda daha uygunu yok.

Mutlu akü aldım 800 tl ye. Araç çalışirken değiştirdiler. Takviye vs yapmadılar. İ stop hatası hiç vermedi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 10 ay sonra ...
04.11.2021 at 18:47, mesut2323 :

Mutlu akü aldım 800 tl ye. Araç çalışirken değiştirdiler. Takviye vs yapmadılar. İ stop hatası hiç vermedi.

Benim de 1.5d aracım. Akü değişimi için sinyal vermeye başladı. Sizin aldığınız bu akü tam uydu mu yerine? Kesme biçme işlemi oldu mu?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

14 saat önce, ÜmitMazda :

Benim de 1.5d aracım. Akü değişimi için sinyal vermeye başladı. Sizin aldığınız bu akü tam uydu mu yerine? Kesme biçme işlemi oldu mu?

Hocam bende inci akü aldim on-line satıştan daha uyguna geldi 8 ay olmuştur hic problem olmadi ı stop da sıkıntı yapmadı mutlu akuye gore daha verimli bir akü araştırın isterseniz bi sorunuz olursa yazabilirsiniz yardımcı olmaya çalışırım 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1 saat önce, Kırmızı cx 3 :

Hocam bende inci akü aldim on-line satıştan daha uyguna geldi 8 ay olmuştur hic problem olmadi ı stop da sıkıntı yapmadı mutlu akuye gore daha verimli bir akü araştırın isterseniz bi sorunuz olursa yazabilirsiniz yardımcı olmaya çalışırım 

Hangi modeli aldınız? Değişimi nasıl yaptırdınız?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

16 saat önce, ÜmitMazda :

Hocam aynı amper ve volt da 2 ayrı kasa tipi var. Biri tam yuvaya cuk diye oturuyor, diğeri uzun geliyor ama uydurulabiliniyor. Bana uzun olanını getirmişlerdi. Servis elemanı ayarladı ve yerine bir şekilde kırıp dökmeden taktı. Hala kullanıyorum ve hiç sorun çıkartmadı.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

34 dakika önce, ÜmitMazda :

Hangi modeli aldınız? Değişimi nasıl yaptırdınız?

680 cca olan 667 tl
760cca olan 689 pantera EFB 72 ah idi ben aldiğimda fiyatlar ben 680 cca olanını aldim 72 ah olan

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...