Jump to content

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT


İlhan
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Merhaba Arkadaşlar,

Malum son dönemde çok fazla gündeme olan EYT ile ilgili bir başlık açayım dedim. 

MazdaClubTR'de kimler mağdur veya beklenti içinde. 

Konuyla ilgili gelişmeleri bu başlık altından paylaşıp takip edebiliriz.

Şu an çok fazla bilgi kirliliği var. Her gün yeni bir yöntem-haber çıkıyor konuyla ilgili.

Mümkün mertebe buradan sağlıklı bilgilendirme yapmaya çalışırız birbirimizi.

Benim EYT durumu : :) 

Sigorta girişim: 01.10.1992 (Stajyer)

Prim Ödeme Başlangıç Yılı: 1994-06

Prim Ödeme Gün Sayım: 7.976.-Gün

Sgklı Süre :  25 Yıl 

Şu anki yasalarla 2031 yılında 54 yaşında emelilik gözüküyor bana.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba İlhan,

Çok güzel bir konuya el attın. Şu an inceleme aşamasında olduğunu duyuyoruz. Ama erken seçim gibi bir şey olmazsa çıkacağını sanmıyorum.

Benim Eyt Durumum;

01.10.1989 (Stajyerlik) sayılmıyor ama sgk da bu tarih işlenmiş durumda.

Prim Ödeme Başlangıç Yılı: 1991-06 ay.

Prim Ödeme Gün Sayım: 9.650.-Gün

Sgklı Süre :  28  Yıl 

Bende 53 yaşında emekli olacağım inşallah.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çıkarsa muhtemelen ben de yararlanırım ( 1995 Mayıs başlangıç) ama laf yemeyi göze alarak diyorum ki ben çıkması taraftarı değilim.

Pamuk ipliğinde giden bir ekonomide biz emekli maaşı alırız belki ama bizden sonrakilerin maaş alacak bir ekonomisi kalır mı o meçhul. Popülist olmayan düzgün bir yöntem bulunabilirse o başka tabii.

  • Beğen 1
  • Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1 Ocak 1996 başlangıç olarak ben de bu kapsamın içinde bulunuyorum. Prim sayımı tam hatırlamıyorum ama (edevlette yoğunluk var açmıyor uyguama) 7900 civarı. 56 yaşında da emekli olabilirsin diye belirtiyor sistem.  :)

Bir kaç yorumum var sizlere de sırayla cevap vereyim. :)

   Şimdi EYT için geçmişe dönük sistem işletilemez deniliyor. Kanunlar ve hukuk bu yönde belirtir deniliyor ve dünyanın hiç bir yerinde bu tür bir geriye dönük bir yapılanma yok deniliyor. (Haberlerde, tartışma programlarında dinlediğim kadarı ile katılımcıların yaptığı yorumlar bu yönde hep.)

 E madem kanun, hukuk böyle diyor biz de nasıl işliyor peki? Biz de o zaman kanun da yok, hukuk da yok.  Veya bu söylenenler doğru değil. Bunların gerçekliklerinin açıklanması lazım yetkililer veya konunun uzmanları tarafından halka. 

   Ben stajyerliğin bu konunun içinde geçmesini doğru bulmuyorum. Madem ki bu yasa geriye doğru işetilemezi savunuyoruz. O dönemde stajyer girişleri de sayılmadığından adaletli olması açısından geriye dönük bu işi de yapmamamız gerekiyor.   Staj girişi başlangıç sayılması mağduriyet midir? Şu anda sayıldığına göre evet mağduriyet olarak görülebilir ama bu başka bir başlık altında değerlendirilebilir benim görüşüme göre. 

   Bilgi kirliliği konusunda ise ben şöyle düşünüyorum.  EYT için görevlendirilen Prf. Dr. Vedat Bilgin'in ilk açıklaması henüz yeni başladık, yolun çok başındayız. Bu işi çok kapsamlı değerlendirmek gerekiyor ve bu iş zaman alacaktır diye açıklama yapmıştı.  Bu yönden baktığımızda zaten konunun zaman alacağını öngörebiliriz. Medya'ya yansıyanları ise ben işgüzarlık olarak görüyorum. Haber yapmış olmak için, veya tıklanma alıp gelirlerini arttırmak için yapılmış şeyler diye düşünüyorum. 

 

Klasik siyasetçi üslübu;  evet böyle bir şey çıkartacaklar ise seçim için kullanmazsan olmaz zaten. O zaman 2023 diyoruz :)

Geçen seçimlerde EYT'yi seçim vaadi olarak kullanılıpta sonrasında külliye'den onay alamayıp bu ekonomik dönemde ısrarcı olmayacağız açıklamasını da unutayalım.  Hiç hesap kitap yapılmadı mı? biz böyle bir şey söylüyoruz ama ekonomiyi nasıl etkiler, araştırılmadan oy almak uğruna yapılmış bir hamle olarak görüyorum.  Külliye'nin de defalarda direkt olarak ekonomi'yi bahane ederek olmayacağını söylemesinin üzerine şimdi araştırılsın demesi de önceki söylemlere göre çelişkide kalıyor. E hani ekonomiyi etkiliyordu? :)


   Pamuk ipliğinde giden ekonomimiz için ise;  Ekonomi her zaman kalacaktır ama bizden sonrakilerin aldığı emekli ücretine zaten maaş denmeyecek. Bu öngörü değil uzmanların söylemleri.  Geleceğimizi tabi ki düşüneceğiz ama bunu sadece bizim düşünmememiz gerekir. Ör: 25 yılı köprü, otoyol, hastanelere bağlayıp kişilere kat kat fazla para kazandıracağımıza senin de söylediğin gibi daha düzgün bir yöntem ile çok daha kısa sürelerde geliri devlete aktarıp, gelirinle de mağduriyetleri çözme yoluna gidebilirsin. Seçenekler her zaman mevcuttur mühim olan yönetenlerin bunu istemesi, halkın da bunu istediği hissettirmesi. Ben şahsen borç içinde hızlı büyümektense daha yavaş büyüyerek daha refah yaşamayı tercih ederim. 
 

   EYT sorunu için Dernek başkanı ve Avukat bir Bey olması lazım resmi olarak görüşmeleri yapmıştı. Bir röportajlarını izledim. Bulursam buraya da ekleyeceğim. Maliyet konusunda bir örnek verdi. Emeklilerimize yılda 2 defa verilen ikramiye maliyeti 24 milyon. Eyt'lilerin toplam maliyeti 14 milyon gibi bir rakam telafuz etti. (tam hatırlayamıyorum hatırladığım kadarı ile söyledim) İkramiye tabi ki verilmesi gerekir refah seviyesini arttırmak lazım bunda hemfikiriz ama kaynak bulunabildiğine göre Eyt içinde kaynağın bulunabileceğini, söylendiği kadar ekonomiyi etkileyecek bir durumun olmadığından bahsetti. Dediğim gibi iş burada yukarıdakilerin istemesine ve kaynakların doğru kullanılmasına geliyor. 

   Bir konudan daha bahsetti ve son derece de haklı. Şimdi siz insanları emekli edeceksiniz ama çoğunluk olarak 1000 lira gibi bir rakam ile emekli olacağından bahsetti Bu ücret yetmeyeceği için çalışmaya devam edecekler. Genel olarak emeklilere daha refah şartlar sunup çalışmamalarını sağlamak olduğunu belittti ki çok doğru bir yaklaşım.  (Ben o videoyu bulayım dur :) )
 

Yeri gelmişken SGK sitesinde bu zamana kadar ödediğimiz primleriniz karşılığı şu anda emekli olursanız ne kadar emekli maaşı alabileceğinizi gösteren bir uygulama var.  Buradan emekli maaşınıza bakıp moralinizi bozabilirsiniz. :) 

https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/

 

@İlhan bir konu açtın bak demediğimi bırakmadım. Pan geldi aklıma bir an. Onun gibi olurmuyum acep? :D

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dün akşam bir TV kanalında Burhan Kuzu bu konu hakkında konuştu. Kademe sistemden bahsetti. Gerçi Burhan Kuzu ama :)

 

  • Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bende bu konu hakkında bilgi alayım o zaman benim amcam yurtdışında yaşıyor burada1 992 ylından 30 günlük yatmış sigortası var sistem  ona 53 yaşdan mı emekli olacaksın diyor birde ödenmemiş günleri var ödemesi gereken değil mi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

15 saat önce, S.Halilduru :

Şimdi EYT için geçmişe dönük sistem işletilemez deniliyor.

Konuya hakim olmadığım için parça parça gideceğim. Burada kastın nedir Savaş ?

15 saat önce, S.Halilduru :

Külliye'nin de defalarda direkt olarak ekonomi'yi bahane ederek olmayacağını söylemesinin üzerine şimdi araştırılsın demesi de önceki söylemlere göre çelişkide kalıyor

Bence bu da siyasi bir söylem. Bu kadar talebe tepkisiz kalmak yerine bir araştırılsın diyerek toplumun taleplerine kulağımızı tıkamadık mesajı veriliyor olabilir.

15 saat önce, S.Halilduru :

Haber yapmış olmak için, veya tıklanma alıp gelirlerini arttırmak için yapılmış şeyler diye düşünüyorum.

Kesinlikle böyle. Zaten artık haber siteleri fotoğraf galerisine döndü. Tüm mesele o tıkları arttırmak.

15 saat önce, S.Halilduru :

25 yılı köprü, otoyol, hastanelere bağlayıp kişilere kat kat fazla para kazandıracağımıza senin de söylediğin gibi daha düzgün bir yöntem ile çok daha kısa sürelerde geliri devlete aktarıp, gelirinle de mağduriyetleri çözme yoluna gidebilirsin. 

Mesele devletin sübvanse ettiği bir sistem değil. Sorun da bu zaten. Erken emeklilikler sebebi ile devlet sürekli sübvanse etmek zorunda kaldı. Bir yönetim yaptı diğer borcunu ödedi, gideceğini anlayınca o da yaptı ve sistem toplanan primden daha fazla maaş ödemeye başlayınca patladı. Buna hastanelerdeki usülsüz işlemler ve sağlık giderleri de eklenince olan oldu.

EYT'nin yıllık maaliyetinin 100 Milyar TL olması bekleniyormuş. Bunu karşılamak için bir kaynak çıkarsa ( ki o da bizden çıkar muhtemelen) ne ala.

15 saat önce, S.Halilduru :

Bir konudan daha bahsetti ve son derece de haklı. Şimdi siz insanları emekli edeceksiniz ama çoğunluk olarak 1000 lira gibi bir rakam ile emekli olacağından bahsetti

Bu şekilde bir emekliliği kimse ne hayal eder ne ister. Bu mutsuz ve emekli bir topluluk oluşturmaktan başka bir şeye de hizmet etmemiş olur.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şimdi kanun 99 yılında çıktı ve daha önceki yılları da kapsadı. EYT'liler de diyor ki geçmişe doğru işletmek doğru değil, kanun çıktığı tarihten itibaren uygulansın, geçmişe ait kayıp yaşayanların da hakları iade edilsin. Geçmişe dönükten kastım bu. 

Bu kadar talebe tepkisiz kalmamalı idi çok doğru. Ama defalarca tepkisiz kalıp bir anda araştırılsın denmesine bakarsak bir hesap kitap yapıldığı anlaşılıyor benim gözümde. Ben de diyorum ki sadece hesap kitabınıza uyduğunda görülmesin, bir mağduriyet var ise bu mağduriyetin üzerinde durulsun, yapılabilecek bir şey var ise zamanında yapılsın. 

Tabi bu geçmişte uygulanan sistemlerden de günümüze gelen bir şey. Kıyak emeklilik, süper emeklilik vs yapınca şimdi bizler sonucuna katlanıyoruz. Ama uygulama hataları, kaynak kullanımı hala aynı gördüğüm için gelecekte zaten katlanacak. Düzgün işler yapmıyoruz. Bu yüzden geleceğimizi düşüneceğimiz kadar kendimizi de düşünelim sonucunu çıkartıyorum. 
Rakamları bilmiyorum, bahsettiğim video da izlediğim kadarı ile çok büyük rakamlar olmadığından bahsetmişti.
Kaynak tabi ki bizden çıkacak, resmi söylem var. Kaynak Halkımız :)


Mutsuz emekliden ziyade yine çalışmak zorunda kalacak emekli de yaratmış olur ki Emekliliğin en büyük çözülmesi gereken konusu bence bu olmalıl. Şartları iyileştirip emeklileri çalıştırmamak. Bana göre çıkacak eyt kanunun da şu anki şartlara göre buna zorlaması gerekir. Ya emekli olup çalışmamak veya prim ödemeye devam etmek. Ama tabi 1000 liralar ile olmaz bu iş. 

alıntı yapmadan konu konu cevap vermeye çalıştım.  :)

 

3 saat önce, kadirgündüz :

bende bu konu hakkında bilgi alayım o zaman benim amcam yurtdışında yaşıyor burada1 992 ylından 30 günlük yatmış sigortası var sistem  ona 53 yaşdan mı emekli olacaksın diyor birde ödenmemiş günleri var ödemesi gereken değil mi

İlk giriş tarihi 10 günden az ise sonraki 10 günden fazla yatmış olan prim gününü baz alıyor artık. 
Evet, şartların tamamını yerine getirmeden emekli olamaz. Prim günlerinizi dışarıdan ödeyebildiğiniz bir sistem var bildiğim kadarı ile. 
Veya 3600 günle emekli olma seçeneği var ama o zaman yaş yükseliyor. 
Bir de yurtdışında çalışılan günleri buraya aktarabildiğiniz sistem vardı. 
Ama bizim yönlendirmemiz doğru olmaz. Sizin en iyisi bu işleri yapan bir danışmandan veya SGK'da yetkişi kişilerden bilgi almanız çok daha sağlıklı olur. 

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, S.Halilduru :

Prim günlerinizi dışarıdan ödeyebildiğiniz bir sistem var bildiğim kadarı ile.

Eşimin çocuk doğmadan önceki çalıştığı dönemleri zayi olmasın diye biz isteğe bağlı prim ödemeye başladık ama orada da önden toplu ödeyeyim erken gelsin diye bir seçenek yok. Ay ay zamanı geldikçe ödeme yapabiliyorsun ve ancak zamanın dolunca emekli olunabilir. Yurtdışı için seçenekleri ise bilmiyorum. Merak da etmişimdir hep yurtdışına çalışmaya gidip dönenler orada çalıştıkları süreyi kayıp mı ediyorlar diye.

1 saat önce, S.Halilduru :

Tabi bu geçmişte uygulanan sistemlerden de günümüze gelen bir şey. Kıyak emeklilik, süper emeklilik vs yapınca şimdi bizler sonucuna katlanıyoruz.

Ben de aynı şeyden çekiniyorum. Biz öncekilerin hatasının sonuçlarına katlanıyoruz çocuk veya torunlarımız da bizimkine katlanmak zorunda kalmasın.

Burada yanlış olan şey şu. Sistem kendi kendine yetemiyor ve sürekli sübvanse ediliyor. Başka kaynakları buraya aktardığımız sürece zaten yamalı bohça olacak hep. Bugün 100 milyar TL yama dikersin yarın 200, mesele yamasız olarak ilerleyebilmekte.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

45-55 arası yaşta emekli olmak doğru bir şey değil. O yaşta emekli olmayı istemek ne demek? Ekstra maaş gelsin demek. Çünkü o yaştaki insan sağlık sorunu yoksa çalışmaya devam eder. Ben karşıyım. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...