Jump to content

2020 Yılı MTV Fiyatları Belli Oldu

Mehmet Özdemir
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Motorlu Taşıtlar Vergisi bütçeyi zorlayacak

2020 yılında motorlu taşıtlardan alınacak vergiler belli oldu. Geçen yıl 861 TL'den başlayan 1-3 yaş arası araçlara ödenen MTV, 2020 yılında 1055 TL'ye yükselecek. Fiyatı 40 bin TL'yi aşmayan otomobiller için geçerli olan MTV ücreti 70 bin TL'yi aşan otomobillerde 1034 TL'den 2020 yılında 1267 TL'ye çıkacak.

İşte fiyat ve silindir hacmine göre ayrı ayrı 2020 yılında geçerli olacak olan MTV fiyatları.

2019-11-05_090808.jpg

Tüm haberi görüntüle

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• Yine basit olmaktan uzak ve çok komplike bir MTV tablosu yapmislar.  Ben tabloda tam 100 vergi meblagi saydim.  Herhangi bir sistemi ne kadar komplike yaparsaniz o kadar zor ve hataya açik olur.  Amerikalilarin bir lafi vardir: "Keep it short and simple" derler (Kisa ve basit tut).  Bu tablo ne kisa ne de basit olmus.  Bizim halkimiz bunu özümseyebilirse ben birsey bilmiyorum.
  • Yine MTV araç yasiyla birlikte azaliyor.  Bu eski araçlari tesvik ediyor.  Bence bu Türk otomotiv sanayicilerinin aleyhinde bir senaryodur.  Ben Türkiye'de üretim yapan bir otomobil markasi olsam bu durumun degismesi için devlete önerge verirdim.  MTV bence araç yasindan bagimsiz olmalidir.
  • Yine MTV motor silindir hacmine göre astronomik bir artis gösteriyor ve bu artis silindir hacmindeki mikro basamaklarla gerçeklesiyor.  Örnegin, 1300 cc ve 1600 cc arasinda teknik olarak hiçbir fark olmamasina ragmen MTV sadece 300 cc bir basamakla ciddi anlamda artiyor.  Bence bu küçük silindir hacminde araç kullananlara destek degil köstek olmaktir.  Bunun yönetim bilimlerindeski ismi "micromanagement" yani mikro idaredir.
  • Yine tabloda hybrid araçlar için ben bir destek göremiyorum.  Tabii bu devletin tasarrufundadir.  Ancak, ileri bir ülke olsaydik tüm çevre kurumlari buna itiraz ederdi.
  • Tablo büyük motorlar için sadece 4001 cc ve yukarisi demekle yetinmis.  Küçük silindiir hacimlerini "micromanage" eden (yani küçük adimlarla ilerleyen) devlet büyük silindir hacimleri için nedense (!) bunu yapmamis ve hepsini bir basamakta toplamak istemis.  Yani sizin 5 litrelik bir araciniz da olsa, 6 litrelik bir araciniz da olsa tamamen ayni vergiyi vereceksiniz.  Neden küçük motorlar için gösterilen hassasiyet büyük motorlar için gösterilmiyor?
  • TÜIK tarafindan bildirilen senelik enflasyon orani yaklasik % 8 iken MTV artis orani yaklasik % 22 olarak verilmistir.  Enflasyon bildirimlerinde çifte standard mi uygulaniyor?
  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Amaç araç özelliğine göre vergi almak değil, en çok vergiyi hangi ayrıntı ile belirlersem alabilirim mantığı güdülmekte. Ülkedeki tüm araç sahipleri, 1970 -1980 model arası reno ile hacı murat veya 131 sahibi olsun, devlet aynı vergiyi toplamak için çamurluk paçalığı var diye, anten takılı diye ayrıntılı vergi toplar. ekonomi kıt kaynakları yönetmektir, yoksa kolay yolunan vatandaştan bahane ile vergi toplamak değil. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 5 hafta sonra ...

Saçma olmuş, bence iki kriter olmalı. Emisyon ve kasko değeri. 7-8 yaşında araç alacağım, 2.0 motor diye cezalandırılıyorum. 6 yaşında araçtan yılda 5.000 lira vergi almak nasıl bir vicdandır anlamak güç. Öte yandan çift turbolu e sınıfı 1.6 sıfır bir araçtan ( ki ederi 500.000'in üstünde ) 2.200 lira vergi alınacak. Ben bu düzenlemeyi yapanların adaletini, mantığını, vicdanını, beyinlerini... diye listeyi uzatıp sonunu hayal gücünüze bırakıyorum.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, serkan306 :

Saçma olmuş, bence iki kriter olmalı. Emisyon ve kasko değeri. 7-8 yaşında araç alacağım, 2.0 motor diye cezalandırılıyorum. 6 yaşında araçtan yılda 5.000 lira vergi almak nasıl bir vicdandır anlamak güç. Öte yandan çift turbolu e sınıfı 1.6 sıfır bir araçtan ( ki ederi 500.000'in üstünde ) 2.200 lira vergi alınacak. Ben bu düzenlemeyi yapanların adaletini, mantığını, vicdanını, beyinlerini... diye listeyi uzatıp sonunu hayal gücünüze bırakıyorum.

Ne diyoruz? Hülooo. :)
Yerinde olsam araziye girmiyorsan makyajlı 2017 mazda 3 alır geçerdim abi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

20 dakika önce, Mutlu Tekir :

Ne diyoruz? Hülooo. :)
Yerinde olsam araziye girmiyorsan makyajlı 2017 mazda 3 alır geçerdim abi.

Yani ağır araziye girmiyorum tabi ama sen Karabük'ün Yenice taraflarını bilirsin, orman yollarında stabilize yolda gidiyorum. Çok ağır arazi şartlarına girmesem de bazen yayla yollarında falan altı yüksek araca ihtiyaç oluyor. CX-5'in altı 21 cm, CX-3'ün altı 16.5 cm, 3'ün altı 15.5 cm. Dertsiz başıma dert aldım yav :D Muhtemelen 2017 dizel sense alacağım gibi, tabi 2 hafta içinde mantıklı bir 2015 CX-5 bulamazsam :) 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 dakika önce, serkan306 :

Yani ağır araziye girmiyorum tabi ama sen Karabük'ün Yenice taraflarını bilirsin, orman yollarında stabilize yolda gidiyorum. Çok ağır arazi şartlarına girmesem de bazen yayla yollarında falan altı yüksek araca ihtiyaç oluyor. CX-5'in altı 21 cm, CX-3'ün altı 16.5 cm, 3'ün altı 15.5 cm. Dertsiz başıma dert aldım yav :D Muhtemelen 2017 dizel sense alacağım gibi, tabi 2 hafta içinde mantıklı bir 2015 CX-5 bulamazsam :) 

Valla ben BL kasayla o yola girememiştim. :) Kıyamamıştım. Ama arboretum tarafına gitmeyi çok istiyorum. Sırf bu yüzden araçta taşınabilecek portatif bir motosiklet olsa alacağım. :D  Aracın gidebildiği yere kadar gidip araziye motorla devam etmek için.

• Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, Mutlu Tekir :

Valla ben BL kasayla o yola girememiştim. :) Kıyamamıştım. Ama arboretum tarafına gitmeyi çok istiyorum. Sırf bu yüzden araçta taşınabilecek portatif bir motosiklet olsa alacağım. :D  Aracın gidebildiği yere kadar gidip araziye motorla devam etmek için.

Senin elinin altında doğa var, 20 dakikada çok güzel yerlere gidebiliyorsun da işte ben Ankara'da daralınca kendimi derelere alabalığa, ormanlara gezmeye, mantara falan sarıyorum. Yani onları yapmazsam iş ortamı beni çok geriyor, daralıyorum. Bu yüzden her türlü giderim yani kendimi biliyorum. Aracın gidemeyeceği yollara da girmem istemem, gitmek istediğim yola aracın girememesini de istemem falan, benim derdim bitmez. Şu anda sattığıma pişmanım diyebilirim. Ha aynı model düşük km de alabilirim belki ama almışken makyajlı olsun diyorum. Bugda kaldım :D 

• Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...