Jump to content

2018 Mazda 6 Vites Kulakçık Montajı

Tarahumara
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Ne akla hizmet koymamışlar vites kulakçıkları Mazda 6'lara bilmiyorum. Mazda 3 aracımda vardı bunlardan. Mazda 6'ya geçerken ilk başkta olmasa da olur pek önemli değil diyordum fakat farkında olmadan epey alışmışım. Elim sürekli kulakçıkların oraya gidip, her defasında hüsrana uğradıktan sonra bu araca da takmaya karar verdim.

İşlem çok zor değil fakat parçaları tedarik etmesi zorlayabiliyor. Aliexpress üzerinden orjinal parçaları buldum ve siparişini verdim. Yetkili servisin 2000 tl ye yakın fiyat verdiği parçalar, Çin'den yarı fiyatına gelebiliyor. 1 ay sonra parçalar geldi fakat direksiyon arkası için olan, kulakçıkların montaj yapılacağı plastiği yanlış göndermişler. Biraz yazışmadan sonra ellerinde 2018 Mazda 6 için uygun parça olmadığını anladım ve 2018 model Mazda 3 için olanı istedim. Tam olarak uymuyordu ama biraz modifiye ile olabilir diye düşündüm. 2018 Mazda 6 için olan orjinal parçayı parça kodu ile birlikte yetkili serviste sordum fakat geçici bir süre temin edilemediğini söylediler. Tam kafamda her şeyi oturtmuştum ki, @Zealot beyin yurtdışında olduğu aklıma geldi. Kendisinin yardımıyla o parçayı da temin ettim sağolsun. Bütün parçalar elime ulaşınca montajını yapması 15-20 dk sürüyor. Detaylı fotolarını paylaşıyorum işlemin.

Bu işlem 2014-2018 Mazda 3 ve 2014-2020 Mazda 6 lar için birebir geçerli. Cx-5 ve cx-3 ler için ekstra kablolar da çekmek gerekiyor. İşlem yapılmadan önce mutlaka akü kutup başı sökülmeli. i-eloop olan araçlarda akü negatif başını sökmeden önce i-eloop sensörünü sökmek gerekiyor. Takarken de önce normal kutup başı, ardından i-eloop sensörünü takmak  gerekiyor. Aksi durumda DTC leri silmek gerekir. Neyse lafı uzatmayayım.

Gerekli parçalar bunlar:

• Pedallar
  • 4 pinli direksiyon göbeğine giden kablo
  • 4 adet kulakçık montajı için vida
  • Araç modeline göre direksiyon arkası plastiği

paddle_01.jpg

Mazda 6 2018-2020 için olan doğru plastik parça bu.

paddle_02.jpg

- Kutup başının kenarındaki gri konnektör i-eloop sensörü. Önce onu çıkarıyoruz, ardından kutup başını söküyoruz.

paddle_03.jpg

Benim aracım için airbag klipslerini yerinden çıkarması çok kolay ama diğer modeller için bu kadar kolay değil maalesef. 2015 Mazda 3 aracımın direksiyonunu deri kaplamak için sökerken epey uğraşmıştım. Direksiyonun sağında, solunda ve tam altında tornavide girecek delikler var. Oralardan klipsleri ittirip, airbagi yuvasından çıkarıyoruz.

paddle_04.jpg

paddle_05.jpg

Fazla asılmadan, airbag arkasındaki sarı, turuncu ve siyah kabloları söküyoruz.

paddle_06.jpg

paddle_07.jpg

Direksiyon ortasındaki büyük somunu söküyoruz ve direksiyonu kendimize doğru çektiğimizde geliyor.

paddle_08.jpg

paddle_09.jpg

paddle_10.jpg

Direksiyon arkasındaki plastiği iki tane vida ve plastik klipsler tutuyor. iki vidayı söktükten sonra kolayca geliyor arka plastik. Yeni parçaya kulakçıkları takıp yerine dört adet vida ile oturtuyoruz.

paddle_11.jpg

paddle_12.jpg

paddle_13.jpg

paddle_14.jpg

paddle_15.jpg

paddle_16.jpg

Asıl can alıcı nokta burası. Normalde bütün parçaları yetkili servisten almaya kalkarsanız 4 pinli direksiyon göbeğine giren konnektörü Mazda sağlamıyor. Onun yerine direksiyon kulakçıkları da olan bütün kablo öbeğini satıyorlar ve epey pahalı. Çinli arkadaşlar sağolsunlar kablonun bir ucuna plastik konnektörü, diğer ucuna da direksiyon göbeğindeki yuvaya ittirilerek girebilecek uçlar yapmışlar. Tabi kabloları Çinli arkadaşlar yaptığı için renkleri farklı olabilir ama yuvalar aynı. O yüzden hangi kablonun hangi yuvaya gittiğini işaretledim.

paddle_17.jpg

Son kabloyu da taktıktan sonra geriye kalan tek iş direksiyonu araca tekrar monte etmek.

paddle_18.jpg

paddle_19.jpg

paddle_20.jpg

Bu da nasıl çalıştığını gösteren videosu.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Harika uygulama. Başka otomatik şanzımanlarda pek elim gitmiyor ama bizim şanzımanlar küçültmede efsane olduğu için olmazsa olmazım gibi.

Bu arada son verdiğim sipariş 4 ayda ve eksik geldiği için yurtdışından sipariş vermeye çekiniyorum artık. Vergi işini falan nasıl hallediyorsunuz? Kimisi %30 vergi kesiyorlar diyor, kimisi fix 10tl diyor, bazı ürünleri açıp bakıyorlarmış falan, bu belirsizlik olmasa cold air intake filtre alacağım bende ama elim gitmiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 dakika önce, Leanback :

Harika uygulama. Başka otomatik şanzımanlarda pek elim gitmiyor ama bizim şanzımanlar küçültmede efsane olduğu için olmazsa olmazım gibi.

Bu arada son verdiğim sipariş 4 ayda ve eksik geldiği için yurtdışından sipariş vermeye çekiniyorum artık. Vergi işini falan nasıl hallediyorsunuz? Kimisi %30 vergi kesiyorlar diyor, kimisi fix 10tl diyor, bazı ürünleri açıp bakıyorlarmış falan, bu belirsizlik olmasa cold air intake filtre alacağım bende ama elim gitmiyor.

Biraz piyango vergi olayı. ben 80 küsür dolar ödedim bu kulakçıklar için 16 tl vergi çıktı. 0.50 dolara aldığım led ampüle de 16 tl çıktı. Memurun o anki ruh haline göre değişiyor sanıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...