Jump to content

En Sorunsuz Marka Hangisi?

Tarahumara
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Cx3 o kadar çok sorunsuzmu du

Hemde Mazda 6 dan daha sorunsuz çıkmış ilginç

Bu forumda onlarca Cx3 de sorun yaşayan varken

Acaba Cx3 ler Amerika da 2.0 Türkiye de 1.5 litre motor satılmasından kaynaklanabilir mi?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ABD'de Cosumer Reports güvenilirlik (sorunsuzluk) verilerini şöyle elde ediyor.  Binlerce (belki yüzbinlerce, bilemiyorum) araç sahibine çoktan seçmeli uzun bir anket gönderiyor.  Bunu genelde e-mail ile link göndererek yapıyor.  Anket, ne marka model, kmde, vs araç sahibisiniz, aracınızda bu güne kadar hangi sorunlar çıktı, bu sorunların detayları, vs soruluyor.  Anketi doldurmaktaki motivasyon da şu oluyor: Ankete katılanlardan kura ile bilmemkaç yüz kişiye bir senelik Consumer Reports aboneligi veriyor.  Bu ödül birçok kişinin bu anketi doldurmasına yetiyor.  Ben ABD'de iken bana da yaptılar, oradan biliyorum.  Hatta Türkiye'de olmama ragmen hala anket linki gönderiyorlar ve ben de dolduruyorum.

Türkiye'de araçlarla ilgili bu kapsamda bir anket yapan herhangi bir kurum yok.  Bu nedenle biz güvenilirlik (sorunsuzluk) verisi konusunda Consumer Reports'a bagımlıyız.  Bu tarz sorunsuzluk verileri yüksek miktarda araçtan alındıgı zaman degerlidir.  Yoksa sadece örnegin yüz adet araçtan veri alsanız çok anlam ifade etmez, gibi geliyor bana.  Bizim toplumuzdan insanlar sadece eşe dosta sormakla yetiniyor, aracından memnun musun diye.  Halbuki bu kadarcık insandan alınan görüş bence yetersiz.  Binlerce kişiye sorabiliyorsanız o zaman anlamlı olabilir.  Istatistik bu demektir.  Bir de bizde çok güçlü önyargılar var.  Örnegin, birtakım insanlar Mercedes Benz en iyi arabadır diye düşünüyor.  Gerçekte Consumer Reports verilerinde Benz takribi 20. sıralarda geliyor çünkü istatistiksel anlamda çok sorun çıkartan bir marka.  Bizim insanımıza bunu anlatmanız çok zor.  Einstein'in önyargıları kırmak konusundaki sözünü anımsatıyor bana.  Bu tarz önyargılar halkın araç seçimlerini ciddi etkiliyor.  Halk araç seçiminde bilime degil önyargılara deger veriyor.

Yukarıdaki CX-3 motor sorusuna gelince, bence motordan kaynaklanabilir ama maalesef iki motoru karşılaştırma olanagımız yok çünkü bir ABD'de digeri ise Türkiye'de.  Eger 2.0 daha sorunsuz bir motor ise bu sonuçlara etki edebilir.  Ama yine de mantıken her iki motor da sorunsuz olmalı, gibi geliyor bana.  Yine de bilemiyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...

Mazdanin piyasası ağırdır diyen kim varsa yanılıyor. En fazla bir haftada satılır. Almanindan Amerikanina, Fransızından İtalyanina, isveçinden Rusuna çok sayıda araç sahibi oldum. Şansımdan mıdır nedir hepsinde bir kronik arızayla uğraştım. Hızlı satılan dedikleri araçları çok zor sattım. Golf 1.4 TSI DSG yi 1.5 ayda zor sattım gayet de temizdi oysa. Mazda3 impressive yi 3 defa ilana koydum aynı gün almaya gelen oldu vazgeçtim. Çünkü sorunsuzluk ve donanım ile sınıfında kıyaslanacak bir araç bulamadım henüz. Aile büyüdü araç küçük geliyor ama yerine koyacak bir oto bulamıyorum. Mazda 6 bakıyorum şu sıralar. Ne Mazda'ymış arkadaş, bağımlılık yapıyor. Helal olsun Japonlara...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...
20.11.2020 at 23:21, AKayhan :

Mazda'nin yukaridaki model siralamasina bakarsak en sorunsuz model MX-5 Miata ve en sorunlu model Mazda 3 görünüyor.  Arada diger Mazda modelleri var.  Eger sadece Mazda 3 verilerine bakarsak Mazda birinci degil, Honda ile hemen hemen ayni sirada yani 5. olurdu.  Yani Mazda'yi yükselten MX-5 ve diger modeller olmus.  Türkiye'deki Mazda popülasyonunun muhtemelen tamamina yakini Mazda 3 diye tahmin ediyorum.  Mazda 3 ABD'de 2.5 litre atmosferik benzinli 4 silindirli motorla geliyor.  Bilindigi gibi ABD'de 1.5 litre diye bir motor yok.  Hatta onlar 2.5 litre motora "ekonomik" olarak tabir ediyorlar.  ABD'de dörtten ziyade 6 ve 8 silindir daha yaygin kullaniliyor.

Bu arada, ODD Otomotiv Distribütörleri Dernegi'nin 2019 senesi rakamlarina göre Mazda tüm Türkiye'de sadece 417 adet satmis.  Karsilastirma için, Toyota 24,000 ve Honda 20,000 adet kadar otomobil satmis.  Consumer Reports 2020 en güvenilir markasi Mazda'nin bir senede 417 adet satmasi bana göre düsündürücü ve Türk tüketicilerin düsük otomobil bilincini yansitiyor.  Zaten Consumer Reports marka siralamasi kesinlikle bizdeki otomobil satis rakamlari ile dogru orantili degil.  Yani Türkiye'de güvenilir markalar çok satiliyor, güvenilir olmayanlar az satiliyor diye bir kural yok.  Hatta bazen tam tersi geçerli olabiliyor çünkü tüketicilerin Consumer Reports ve J.D. Power verilerinden hiçbir haberi yok.

Bu kadar muhteşem bir arabanın 417 tane satmasının nedenlerini sorgulamak lazım.Tokyoda Olimpiyatlar yapıldı,orda bile toyota reklam şov yaparken mazdayı yine ortada göremedik.Bizim yollarda da mazda görmek pek mümkün değil.Mazda yetkililerinin satış stratejilerini açıklamaları çok iyi olur çünkü ne yaptıklarını anlamak mümkün degil.Golf deniyor ama o grubun Türkiye'de medya ve reklam gücü çok yüksek.Çok satılıyorlar ama sanayide ustalar en sorunlu arabalar arasında o alman markasını gösteriyor.Piyasa fiyatları çok değişken,kim ne rakam yazacağını bilmiyor.Ya tutarsa hesabıyla hareket eden çok.Araç satışında da artık fiyat en belirleyici etmen.Bazıları illa ki sıfır araba olsun diye 2.ele hiç girmeden farklı markaların 0 araçlarına yöneliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, Satuk Buğra Han :

Bu kadar muhteşem bir arabanın 417 tane satmasının nedenlerini sorgulamak lazım.Tokyoda Olimpiyatlar yapıldı,orda bile toyota reklam şov yaparken mazdayı yine ortada göremedik.Bizim yollarda da mazda görmek pek mümkün değil.Mazda yetkililerinin satış stratejilerini açıklamaları çok iyi olur çünkü ne yaptıklarını anlamak mümkün degil.Golf deniyor ama o grubun Türkiye'de medya ve reklam gücü çok yüksek.Çok satılıyorlar ama sanayide ustalar en sorunlu arabalar arasında o alman markasını gösteriyor.Piyasa fiyatları çok değişken,kim ne rakam yazacağını bilmiyor.Ya tutarsa hesabıyla hareket eden çok.Araç satışında da artık fiyat en belirleyici etmen.Bazıları illa ki sıfır araba olsun diye 2.ele hiç girmeden farklı markaların 0 araçlarına yöneliyor.

Mazda Türkiye'de 2020 senesinde sadece 156 adet satmış.  Yani ayda ortalama sadece 13 otomobil satmışlar.  Herhangi bir otomobil markasının bir ayda sadece 13 adet satarak yoluna devam etmesi hemen hemen olanaksız.  Bunun nedenlerini tabii ki sorgulamak gerekir.  Muhtemelen Mazda Türkiye bunu yapmıştır, diye düşünüyorum.  Burada söz konusu marka ABD Consumer Reports güvenilirlik skorları çok iyi olan bir marka.  Muhtemelen Türk kullanıcıların da çok memnun oldukları bir marka.  Arabayı satın almadan sadece showroom'da iç kalitesini bir inceleseniz size olumlu bir fikir verir.  Bu denli az satmasının nedenlerini ben de listelemeye çalıştım:

• Mazda Türkiye yeterince reklam yapmıyor.
  • Türk tüketici otomobil konusunda bilgisiz.
  • Mazda bayii/servis ağı yetersiz.
  • ?

Çok fazla bir neden bulamıyorum.  Bana 2. madde daha ağır basıyor gibi geliyor.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Sorunu o kadar derinlerde aramaya gerek yok sanki. Satacak mantıklı arabaları yok çünkü. Sattıkları mazda 3 ve cx3 vardı. İkisini de getiremiyorlar. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 yıl sonra ...

en sorunsuz marka elbette ki mazda. mazda 3 2007 model HB sedefli kırmızı kullandım 6 yıl boyunca. araçla ilgili tek şikayetim yolda başka bir mazda 3 görmek olurdu. yani bu kadar mükemmel, sportif ve konforlu bir aracı başkasının da kullanıyor olması beni üzmüştür :) delilik sanırım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 8 ay sonra ...

Aşağıdaki WSJ makale Bu Yaz Aracınızın Onarımı Neden Olanaksız başlığını taşıyor.  Makale yedek parça eksikliği, teknisyen sıkıntısı, otomobillerin daha karmaşık hale gelmesi, trafikteki ortalama araç yaşının artması gibi nedenlerle araç tamirinde ABD genelinde güçlükler yaşandığını anlatıyor.  Makalede öne çıkan bazı noktalar:

• ABD 2002 senesinde trafikteki ortalama araç yaşı 9.5 iken 2023'de bu yaş 12.5 oldu.  Makalede ortalama araç yaşının yükselen bir grafiği veriliyor.
  • Son bir senede ortalama bir tamir gideri % 19.7 arttı.  Aynı dönemde ortalama bir bakım gideri ise % 9.9 arttı.
  • ABD istatistiklerine göre otomobil bakım ve tamir işçilerinin bir haftalık ücreti 2022 senesinde 2018 senesine göre % 24.3 artarak $1,003. oldu.  Aynı dönemde tüm Amerikan işçilerinin bir haftalık ücretindeki artış sadece % 21 oldu.
  • Ford ve GM gibi şirketlerin gençlerin otomobil teknisyeni olması için esnek çalışma saatleri ve ücretsiz kurslar gibi bazı inisiyatifler sunmalarına rağmen gençler diğer alanları tercih edebiliyor.

https://www.wsj.com/articles/car-repair-shortage-service-e1e06b0f?st=gcm3i63fds5oza8&reflink=desktopwebshare_permalink

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...