Jump to content

2015 Cx5 Scbs Sorunu

Onur10ur
 Paylaş

Çözüme git Leanback tarafından çözüldü,

Tavsiye Edilen Mesajlar

Selam arkadaşlar,

2015 Cx5 aracımı geçen hafta aldım. 

Özelliklerine ufak ufak aşina olmaya başlıyorum.

Akıllı şehiriçi fren sistemi sanki çalışmıyor gibi geldi bana. Videolara bakıyorum neredeyse 1.5 2 metre kala frene başlayıp aracı durduruyor. Benim aracımda hiçbir fren girişimi olmuyor. Menüden de baktım sistem aktif.

Başka kaçırdığım bir şey mi var acaba?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aracınız hayırlı olsun, fren yapmadığını ne ile deneyerek anladınız? Mümkünse bir beyaz eşyacından boş bir buzdolabı, fırın vs kutusu alıp aracın önüne koyup deneyebilirsiniz. Otopark giriş-çıkışlarındaki kollu bariyerlere yaklaşınca da fren yapıyor, birkaç kez başıma geldi. Sistem 30kmh'ye kadar çalışır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, Leanback :

Aracınız hayırlı olsun, fren yapmadığını ne ile deneyerek anladınız? Mümkünse bir beyaz eşyacından boş bir buzdolabı, fırın vs kutusu alıp aracın önüne koyup deneyebilirsiniz. Otopark giriş-çıkışlarındaki kollu bariyerlere yaklaşınca da fren yapıyor, birkaç kez başıma geldi. Sistem 30kmh'ye kadar çalışır.

Teşekkür ederim öncelikle,

Valla otopark girişlerindeki bariyerlerde hiç durmadı şimdiye kadar:)

Kutu testini deneyeceğim.

Şehiriçi dur kalklarda aracı kendi haline bırakıyorum, hiç fren yapmıyor ya da ben tırsıp frene erken dokunuyorum bilemedim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, Zealot :

problem bu  😃

Hocam ama hiç sesli uyarı da vermiyor. İzlediğim videolarda sanki sesli uyarı da veriyordu 🤔

Konu dışı: Zealot, starcraftçı mısın hocam?:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

26 dakika önce, Zealot :

sesli uyarıyı frene asıldığı anda veriyor zaten..   erkenden uyarı yapmıyor.

Noo : diablo (  

Gündüz vakti deneyeyim bir bakalım:)

İyi oyunlar :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, Katil Balina :

ayagınız fendeyse fren yapmaz. 

Bir dizi kutu bulup deneyeceğim.

Ya da düz duvara:)) 

Fren yapmazsa Mazda'ya dava açabilir miyim:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

46 dakika önce, Onur10ur :

Bir dizi kutu bulup deneyeceğim.

Ya da düz duvara:)) 

Fren yapmazsa Mazda'ya dava açabilir miyim:)

onu bilemem de ben bizim otopark bariyerine biraz fazla hızlı ve özgüvenli girince yapıştırıyor freni. trafikte ben de hiç denk gelmedim. bi iki denedim ama cesaret edemedim.  zaten 0-30 gibi ilkel bir aralıkta calıştığı için gereksiz bir sey aslinda, dostlar alışverişte görsün ozelliği  şimdi daha da aralığı arttırıp füzelttiler galiba. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 saat önce, Katil Balina :

onu bilemem de ben bizim otopark bariyerine biraz fazla hızlı ve özgüvenli girince yapıştırıyor freni. trafikte ben de hiç denk gelmedim. bi iki denedim ama cesaret edemedim.  zaten 0-30 gibi ilkel bir aralıkta calıştığı için gereksiz bir sey aslinda, dostlar alışverişte görsün ozelliği  şimdi daha da aralığı arttırıp füzelttiler galiba. 

Ya evet yıllardır ihtiyaç duymadık etmedik olmasa da olur ama insan araçta o özellik varken de niye çalışmasın ki diyor..

Sabah kutularla deneyeceğim.

Peki Anahtarlara koltuk hafızalarıı kayıt etmeyi becerebildiniz mi?

Yoksa yeni kasalarda mı var o özellik sadece..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

33 dakika önce, Onur10ur :

5 saat önce, Onur10ur :

benim aracta koltuk hafıza yok:) mazda 3. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• Çözüm
Bir saat önce, Onur10ur :

Ya evet yıllardır ihtiyaç duymadık etmedik olmasa da olur ama insan araçta o özellik varken de niye çalışmasın ki diyor..

Sabah kutularla deneyeceğim.

Yoksa yeni kasalarda mı var o özellik sadece..

spacer.png

Özetle koltuğunuzu hafızaya aldıktan sonra 5 saniye içinde, kumandadan kilit açma tuşuna bip sesi duyana kadar basılı tutacaksınız. Bu durumda anahtar ile koltuk ve head-up display ayarı yaptığınız konumda geliyormuş.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

51 dakika önce, Leanback :

spacer.png

Özetle koltuğunuzu hafızaya aldıktan sonra 5 saniye içinde, kumandadan kilit açma tuşuna bip sesi duyana kadar basılı tutacaksınız. Bu durumda anahtar ile koltuk ve head-up display ayarı yaptığınız konumda geliyormuş.

Bunları yaptım ama galiba motor çalışmıyordu. Yarın bunu da deneyeyim. Çok teşekkürler👍

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hafıza işlemi için, koltuk üzerindeki set tuşuna bastıktan sonra kumandadan kapı açma tuşuna basacaksınız ve bip sesi gelecek o kadar. Mazda 6 da bu şekilde. Tek sıkıntı aynaları hafızaya almıyor oluşu.

SBCS olayına gelince de, sizin aracınızdaki otomatik frenleme 4-30 km/s arasında çalışıyor ama kamera yok. Bu işi LIDAR ile yaptığından kızıl ötesi ışını gönderip geri dönmesine göre hesaplama yapıyor. Yani deneme yaparsanız da ışığı geri yansıtabilen bir yüzey olmalı. Buzdolabı kutusu benzeri mat yüzeylerden geri yansımayabilir sinyal. En kolay yöntemlerden biri, daha önce de belirtildiği gibi kaput hizanızın üzerinde kalan bariyerler. 

2017 ve sonrası Mazda modellerinde kamerayı kullanarak yaptılar SCBS olayını. Avantajı olduğu gibi, dezavantajı da var. Çalışma aralığı 4-80 km/s olarak güncellendi. Kamera aynı sizin gördüğünüz gibi görüp yorumluyor olayı, kamera işlemcisi görüntüyü anlık olarak tarayıp yorumluyor. Bir araç mı yoksa bir yaya mı olduğunu algılayabiliyor. Karanlık ve sis gibi görüşün olmadığı durumlarda geçmiş olsun. LIDAR da böyle bir durum söz konusu değil. Keşke ikisi de olsaymış. En sağlamı o şekilde aslında.

SBS olan araçlarda, 15-200 km/s aralığında fren yapabiliyor Mazda logosu arkasındaki radar sensörü sayesinde. 2017 öncesi Cx5 lerde ve 2018 öncesi Mazda 6 larda TR'ye gelen araçlarda maalesef radar sensörü haliyle de SBS/MRCC özelliği yok. Radar sensörünün sıkıntısı da, duran araçları algılayamıyor. İstenirse sonradan takılabiliyor  radar sensörü ama biraz masraflı ve uğraşı var.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

5 dakika önce, Tarahumara :

Hafıza işlemi için, koltuk üzerindeki set tuşuna bastıktan sonra kumandadan kapı açma tuşuna basacaksınız ve bip sesi gelecek o kadar. Mazda 6 da bu şekilde. Tek sıkıntı aynaları hafızaya almıyor oluşu.

SBCS olayına gelince de, sizin aracınızdaki otomatik frenleme 4-30 km/s arasında çalışıyor ama kamera yok. Bu işi LIDAR ile yaptığından kızıl ötesi ışını gönderip geri dönmesine göre hesaplama yapıyor. Yani deneme yaparsanız da ışığı geri yansıtabilen bir yüzey olmalı. Buzdolabı kutusu benzeri mat yüzeylerden geri yansımayabilir sinyal. En kolay yöntemlerden biri, daha önce de belirtildiği gibi kaput hizanızın üzerinde kalan bariyerler. 

2017 ve sonrası Mazda modellerinde kamerayı kullanarak yaptılar SCBS olayını. Avantajı olduğu gibi, dezavantajı da var. Çalışma aralığı 4-80 km/s olarak güncellendi. Kamera aynı sizin gördüğünüz gibi görüp yorumluyor olayı, kamera işlemcisi görüntüyü anlık olarak tarayıp yorumluyor. Bir araç mı yoksa bir yaya mı olduğunu algılayabiliyor. Karanlık ve sis gibi görüşün olmadığı durumlarda geçmiş olsun. LIDAR da böyle bir durum söz konusu değil. Keşke ikisi de olsaymış. En sağlamı o şekilde aslında.

SBS olan araçlarda, 15-200 km/s aralığında fren yapabiliyor Mazda logosu arkasındaki radar sensörü sayesinde. 2017 öncesi Cx5 lerde ve 2018 öncesi Mazda 6 larda TR'ye gelen araçlarda maalesef radar sensörü haliyle de SBS/MRCC özelliği yok. Radar sensörünün sıkıntısı da, duran araçları algılayamıyor. İstenirse sonradan takılabiliyor  radar sensörü ama biraz masraflı ve uğraşı var.

Hocam detaylı bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

Hakikaten çok faydalı ve açıklayıcı oldu.

Scbs'ten çok da bir şey beklememek lazım demek ki bizim modellerde. 

Yine denedikten sonra sonuçları yazarım :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

10 saat önce, Onur10ur :

Hocam detaylı bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

Hakikaten çok faydalı ve açıklayıcı oldu.

Scbs'ten çok da bir şey beklememek lazım demek ki bizim modellerde. 

Yine denedikten sonra sonuçları yazarım :)

Aslında dur-kalk benzeri trafikte elde telefon kullanmak gibi kötü bir alışkanlığınız varsa şaşırtıcı derecede iyi iş yapıyor. Bir kere tam karşıdan aşırı güneş gelirken öndeki arabanın durduğunu bile anlayamamıştım, zank diye koydu freni trafikte. Saçmaladığı durumlar da oluyor ama yine de buna şükür, şeritte kalma sistemi midir, ne garabettir Honda Crv'de testte 10 dakika denedim Allah belasını versin onun. Sağda kavuncu var (:D) çok hafif sola kayıp şeridime geri geçecem, birşey direksiyona müdahale etti şeride doğru. Ben hafif dışarı kırıyorum, o bana aksi içeri bastırıyor. Lan sen kim köpeksin durduk yere dellendim bak sabah sabah yine.

Çektim arabayı şaşmaz köprüsünün altına, kim sürerse sürsün. Sinyal verirsem yapmazmış, yahu şerit bile değiştirmiyorum, 3 saniye belki çizgi üzerine çıkıp geri geleceğim kendi şeridime zaten, arkamda araba yok kimse yok, ne sinyali?

Bari adam gibi otonom sürüşe komple geçsek de kurtulsak şu saçma geçiş dönemi teknolojilerinden.

• Beğen 1
  • Haha 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kameralı sistem de karşıdan direk ışık vurduğunda kör olabiliyor bazen. Şehirlerarası yolda güneş batarken acayip bi ışık vuruyordu karşıdan. Araç uyarı verip kapattı tüm sistemleri. Birazdan geçti kendiliğinden.

IMG_20210816_195959.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bugün öndeki sistemi epey denemeye çalıştım trafikte, hiçbir şekilde fren yapmıyor. Neredeyse 1 karış kalana kadar bekledim fren yapsın diye. Muhtemel bir sıkıntı var. 

Öte yandan geri geri park ederken biraz hızlı yanaştım muhtemel arkadaki araca, sistem cart diye fren yaptı...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

20 saat önce, Onur10ur :

Öte yandan geri geri park ederken biraz hızlı yanaştım muhtemel arkadaki araca, sistem cart diye fren yaptı...

SCBS R 2-8 arası km/s hızlarda çalışıyor ve arkadaki dört sensörden sadece ortadaki iki tanesini kullanıyor bilginiz olsun.

15.10.2021 at 11:09, Leanback :

Bari adam gibi otonom sürüşe komple geçsek de kurtulsak şu saçma geçiş dönemi teknolojilerinden.

Çok ilkel Mazda'daki hali ama İstanbul'dan Ankara'ya götürür muhtemelen ellemeden.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...