Jump to content

Mazda Cx-3 Müzik Sesi Birden Kesiliyor

Mücahit.
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Merhaba mazda cx3 aracımda carplay veya bluetooth aracılığıyla müzik oynatılıyorken  ses birden kesiliyor.  Telefon üzerinde ve ekranda hala çalıyor gözüküyor fakat ses bir kere gittikten sonra ne radyodan ne de herhangi bir kaynaktan  aracı aç kapa yapana kadar  veya ekrana restart yapmadığım sürece gelmiyor. Şu ana kadar farklı cihazlarla, farklı kablolarla (orijinal kablolar dahil) denedim cihazı fabrika ayarlarına döndürdüm, sistem yazılımı en son sürüme güncelledim. Farklı bir önerisi olan varsa sevinirim. Aracı ilk aldığımda bir iki  sene içinde sadece bir kere başıma gelmişti ama şu an neredeyse her sürüşte başıma geliyor. Carplay montajı yapıldıktan sonra sıklığı artmaya başladı sanki. Hiç cihaz bağlamazsam radyo dinlerken böyle bir sorun yok. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba.  Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bu sorun bluetooth ve/veya carplay'den kaynaklanıyor.  Aracın kendi müzik sisteminde bir sorun olduğunu hiç sanmıyorum.  Sanırım siz araçta cep telefonunuzdan müzik dinliyorsunuz.  Dilerseniz bu müzik dinleme konusuna ben biraz kendi yaklaşımımı getireyim.

Ben müzik dinleme konusunda Amerikalıların "audiophile" diye tabir ettiği, Türkçe'de müzik cihazlarına ortalamanın üzerinde meraklı olan kişilerden biriyim.  Bir zamanlar ABD'de yaşarken orada popüler olan Audio ve Stereo Review dergilerine sürekli abone idim ve onlardan çok şey öğrendim.  Maalesef Türkiye'de artık yüksek kaliteli audio cihaz satılmıyor çünkü zaten halkın bunları satın alacak hali kalmadı.

Bildiğiniz gibi müzik bir kaynakta (ses sanatçısı, enstrüman, vs) üretilir ve en son hoparlörler ile insana ulaşır.  Bu ikisi arasında birtakım elektronik cihazlar yer alır.  Birçok kişinin sandığının aksine, müzik kaynağı ile insan arasındaki bu elektronik ortamda ne kadar az karmaşıklık varsa o kadar iyidir.  Yani ne kadar basit, o kadar iyi.  Bunun ideali müziği direkt kaynağında (hiç elektronik olmadan) dinlemektir ama bunun pratikte mümkün olamayacağı aşikardır.

Aslında siz araçta cep telefonunuzdan carplay ve bluetooth aracılığı ile müzik dinlerken farkında olmadan çok karmaşık bir elektronik ortamdan yararlanıyorsunuz.  Bu kadar karmaşıklık hem müzik kalitesini düşürüyor, hem de herhangi bir arıza olma olasılığı artıyor çünkü daha fazla cihaz kullanmış oluyorsunuz (ne kadar çok cihaz, o kadar yüksek bozulma olasılığı).

Örneğin, ben araçta sadece 2 yolla müzik dinliyorum, radyo ve CD.  Şehir içinde hemen her zaman radyo dinliyorum.  Şehir dışında FM pek olmadığı için CD dinliyorum.  Tabii ki radyo ses kalitesi CD kadar iyi değil ama şehir içi gürültüsünde bu pek sorun değil.  Radyo istasyonu olarak da genellikle TRT Radyo 3 (Izmir'de 88.0 MHz) dinliyorum çünkü burada SIFIR reklam var, yani sadece müzik dinliyorsunuz (+ biraz haber).

Bildiğiniz gibi çok eskiden otomobiller herhangi bir ses sisteminden yoksun satılırdı.  Aracı alan kendi istediği ses sistemini monte ederdi.  Artık tüm araçlar bir audio sistem ile geliyor.  Bunlar ortalama sistemler, yani ne çok iyi, ne çok kötü.  Bildiğiniz gibi bazı araçlar premium ses sistemi ile geliyor, tabii bu çok daha iyi.  Premium sistemlerde ise en önemli parça hoparlörler çünkü biz müziği aslında hoparlörden dinliyoruz.  Herhangi bir audio sistemin en önemli parçası hoparlörlerdir.  Dünya üzerinde en kaliteli hoparlörleri ise Amerikalılar yapıyor.  Bilinen çok sayıda Amerikan hoparlör markası vardır.

Ayrıca, müzik ses seviyesi çok açılarak dinlenmez çünkü sesi ne kadar çok açarsanız müzik o kadar bozulur.  Ingilizce'de buna "distortion" derler.  Watt gücü yüksek cihazların avantajı, fazla "distortion" olmadan sesi normal seviyeye açmanıza olanak verir.  Bir başka deyişle, her cihaz sesini çok açtığınızda "distortion" yapar, ancak Watt gücü yüksek cihazlar bunu daha yukarıda yaptıkları için siz normal seviyede ses dinlerken pek "distortion" hissetmezsiniz.  Yani, Watt gücü yüksek cihaz ses seviyesi yüksek dinlenen cihaz anlamına gelmez.  Sadece, normal seviyede müzik dinlerken pek "distortion" yapmayan cihaz anlamına gelir.

Kısaca, eğer müzikte tam kalite istiyorsanız bluetooth ve carplay gibi oyuncakları bırakıp CD ve radyoya dönmeniz gerekir.  En azından ben onları dinliyorum.  🙂

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba, öncelikle  değerli yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Ben de kaliteli müzik dinlemeyi seven biriyim. Bir zamanlar indirebildiğim kadar kayıpsız .flac,  dts formatlarında müzik arşivi yapmaya çalışırdım ama aracımdaki bose ses sisteminde inanın aradaki fark anlaşılamayacak kadar. Yani çok yüksek boyutlardaki müziği cd'den veya bluetooth/carplay üzerinden dinlemekteki farkı anlayabilmemi mevcut ses sistemim izin vermiyor. Bunun için maddiyatım el verdiğinde İstanbul'da Subigarage gibi işini profesyonel yapan yerlerde daha güzel bir sisteme geçiş yapmayı hedefliyorum. Yine bildiğiniz gibi cd artık günümüz teknolojisine göre oldukça demode kalmaya başladı. Çoğu araç üreticisi artık araçlarda herhangi bir cd player'a yer vermiyor. Benim için şuan dilediğim zaman dilediğim müziği zahmetsiz olarak dinlemek çok daha önemli. Aracın radyo performansından da hiç memnun değillim. Bu sorunu büyük ihtimal serviste çözeceğim gibi 😃

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benzer durum benim Mzd-aio-ti ile dışarıdan yükleme Android auto'da da var. Her 2-3 takışta bir illa ki sesi keser radyoya atar. Tekrar söküp takarım falan böyle kullanıyoruz. Bir de bizim sistemler donanım olarak da sürekli güncellenen AA ve Apple car play'e zayıf kalıyor artık. Harita açıkken ekranda görüntülenen içeriğin yoğunluğuna göre seste takılmalar yapıyor. 

Radyo için bildiğim kadarıyla v59 ve sonraki V70 güncellemesi ile birlikte durum biraz iyileşiyor. Ben tweaks kullandığım için v56'dan geçemiyorum, çekim gücü berbat. Bu araçlarda genel sorundur bu.

Ayrıca Bose ses kalitesi de vasattır, öyle flacmış Cd imiş çok farketmiyor. Biraz vokallerde fark anlaşılıyor sadece. Bu kadar dip ses sorunu olan bir sistemle kaynağın ne olduğunun pek önemi kalmıyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yorumunuz için teşekkürler. Hocam sizin sorun orijinal bir Carplay/AA, versiyon güncellemesiyle çözülecek gibi duruyor. Benim hiçbir ses kaynaktan ses gelmiyor bir kere gittikten sonra.(radyo da dahil)

Evet sistem donanım olarak çok geride kaldığı son çare cihazın kendi navigasyonunu kullanmak olur benim için. Carplay direkt telefonun performansına bağlı olduğundan çok performanslı çalışıyor, hiç takılma yaşamıyorum. (Çözemediğim şu sorun hariç :))

Bose'nin memnun olduğum yanı en yüksek seste dahil hiç bozulma olmaması ve baslar. Onun dışında vw grubu araçlarının standartlarında bile aynı kalite var bana göre.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Türkiye'de CD veya plak nereden alabilirim, diye merak edenler için aşağıdaki güvenli online mağazayı önerebilirim.  Ben buradan birkaç kez alışveriş yaptım ve memnun kaldım.  Geniş bir ürün yelpazeleri var.  Kısa sürede de gönderiyorlar.  CD satan başka yerler var ama onlarda bunun kadar CD çeşidi yok.

Opus3a - Plak, LP, CD, DVD - Müzik Market

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

18.12.2022 at 18:09, AKayhan :

Для тех, кто задается вопросом, где купить компакт-диски или пластинки в Турции, я могу порекомендовать следующий безопасный интернет-магазин. Покупал здесь несколько раз и остался доволен. У них широкий ассортимент продукции. Они также отправляют в короткие сроки. Есть и другие места, где продаются компакт-диски, но у них не так много компакт-дисков, как здесь.

Opus3a - Пластинки, пластинки, CD, DVD - Музыкальный рынок

hey! mağazanın güvenilir olduğundan emin misiniz? onlardan sipariş vermek istiyorum

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Evet, magaza güvenilirdir.  Ben birkaç kez alışveriş yaptım.  Bir sorun olmadı.  Ödemeyi ister kredi kartı, ister onların IBAN'ına EFT yaparak ödeyebilirsiniz.  Ben hep KK ile ödüyorum.  Sitede ödeme için detaylar var.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...