Jump to content

Mazda 323 Motor Yağı Önerisi -Ortak Konu-

Guest BarisMak
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

bu karşılaştırma tamamen yanlış hava sıcaklığı ile yağın inceliği kalınlığı çok farketmez önemli olan yağın kalitesi akışkanlığı 0-20 bir yağ -20 derecede akışkanlığını kaybedebiliyorken yani donuyorken 0-40 bir yağ -30 derecede akışkan kalabiliyor. yağların başındaki 0-5-10-20 rakamlarının kalınlıkla hiç bir ilgisi yoktur. son 2 hane kalınlığı belirtir.

Hangi yağı önerirsin çok bilmiş derseniz

5-30 tam sentetik yağ motoru birazdaha gürültülü çalıştırır performansı artırır yakıt tüketimini düşürür yağ eksiltme varsa bunu sıfıra kadar indirebilir daha uzun ömürlüdür. Şahin doğan gibi araçlara bir etki yapmaz çünkü onların kendine hayrı yok  :2funny:

10-40 yarı sentetik yağ motoru daha sessiz çalıştırır performansa yakıta bir etkisi yoktur genelde yağ yeni değiştiği için siz öğle sanıyorsunuz yağ eksiltme daima vardır bana göre ömrü şehiri içi 5000 km .

tamam işte kardeş bizde aynı şeyi sölemişiz, inceliği derken yağın akışkanlığı vede soğuk havalarda dahi yoğunlaşmayıp yani kalınlaşmayıp yağlamayı yapabilmesi anlamında kullanılmış ,hava sıcaklığı ilede çok alakası vardır git 20-50 yağ ile 0-60 yağı karşılaştır - 30 derecede görürsün kalınlıkla veya incelikle alakası varmı yokmu, zaten akışkanlık yağın inceliğini yani yağunlaşmayıp akışkan kalmasını koruması anlamına gelir, yotubede bu durum için akışkanlık ve karşılaştırma testleri ver ,onları izle görürsün, sanırım bu konuda paylaşmıştık bence sen konuyu baştan bir incele, ayrıca bu yağ viskosite tablosu birçok tablo ile özdeş yani doğru tablo, sana yağ viskosite tablosunu incelemeni vede viskosite bilgisi edinmeni öneriyorum. zaten bu yeni teknoloji yağlar çıkmadan önce yazlık vede kışlık yağlar  varmış yani yaz kış yağ iklime göre değişirmiş , fakat bu yeni yağlar çıkınca durum değişmiş yağ, hem yüksek sıcakta hemde soğukta görev yapabildiği için bu viskosite değerleri belirlenmiş. ayrıca 10-40 ve 5-30 için söledilerin anlamsız,  tam sentetik yağ gürültüyü artırmaz azlatır yağlamayı daha iyi yapar, daha iyi film tabakası oluşturur, yüksek soğuğa vede sıcağa daha dayanıklıdır, yağ eksiltmeyi azlatmaz yağ eksilten motor her yag dada eksiltir, yarı sentetik yağ sadece viskosite değerlerine göre çalışır vede ömrü en az 10.000 km dir zaten araçtan anlayan yağ çubuğundan renginden bile yağın değişmesi gerektiğini anlar, ayrıca yağ yakımını atırmaz , alakası yok en azından benimn aracım için böle demekki sizinki yağ yakıyor.
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

akışkanlıkla iligisi varmıymış kardeş bir bak istersen. bak ben bidaha bırakıyorum bu videoyu. ayrıca yağ viskosite değerleri kalınlığı veya inceliği değil hangi sıcaklıkta nasıl davranacağını belirtir, son iki hane yağın kalınlığını değil en üst hangi sıcaklıkta işlevsel olduğunu belirtir. kalınlık vede incelik ibareleri akışkanlık anlamında kullanılmış.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bu karşılaştırma tamamen yanlış hava sıcaklığı ile yağın inceliği kalınlığı çok farketmez önemli olan yağın kalitesi akışkanlığı 0-20 bir yağ -20 derecede akışkanlığını kaybedebiliyorken yani donuyorken 0-40 bir yağ -30 derecede akışkan kalabiliyor. yağların başındaki 0-5-10-20 rakamlarının kalınlıkla hiç bir ilgisi yoktur. son 2 hane kalınlığı belirtir.

5-30 tam sentetik yağ motoru birazdaha gürültülü çalıştırır performansı artırır yakıt tüketimini düşürür yağ eksiltme varsa bunu sıfıra kadar indirebilir daha uzun ömürlüdür. Şahin doğan gibi araçlara bir etki yapmaz çünkü onların kendine hayrı yok  :2funny:

10-40 yarı sentetik yağ motoru daha sessiz çalıştırır performansa yakıta bir etkisi yoktur genelde yağ yeni değiştiği için siz öğle sanıyorsunuz yağ eksiltme daima vardır bana göre ömrü şehiri içi 5000 km .

son iki rakam viskositeyi belirtmez, ilk rakam (yani yanında kış anlamına gelen W olan rakam) viskositeyi belirtir. yani 5w/40 bir yağ, -40/+40 sıcaklık değerlerinde akışkanlık değeri 5 olan yağa denir.

Yani Gürhan'a yerden göğe kadar katılıyorum.

herkese aşağıdaki linki incelemeyi tavsiye ediyorum.

http://www.shell.com.tr/products-services/on-the-road/consumer-lubricants-tpkg/right-oil.html

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

arkadaş çok bilmiş olduğunu vede bize yağ tavsiye ettiğini sölemiş ama

Ahh bide doğru bilseydi...... genede tavsiye için teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

arkadaş çok bilmiş olduğunu vede bize yağ tavsiye ettiğini sölemiş ama

Ahh bide doğru bilseydi...... genede tavsiye için teşekkürler.

Forumun temel amacı, doğru bilgiye ulaşabilmek, ve doğru bilgiyi verebilmek. Sen kendi adına, üzerine düşen görevi yapmışsın. O yüzden keşke doğru bilseydi diye hayıflanmaya gerek yok bence. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp derler...Hepimizin bilmediği bir çok konu var otomobille ilgili. Ben kendi adıma söyleyecek olursam, bu forum sayesinde, bilmediğim bir çok konuda,  bilgiye sahip oldum.

Malesef doğru bilgiye hemen pratik ulaşılmıyor. Herkesin kendine göre doğruları var. Bu güne kadar, bir konuda, doğru olduğunu zannedipte, yanlış olduğunu yeni öğrendiğimiz şeyler olabiliyor. Bu konuda senin katkın olabiliyorsa, bence ne mutlu sana.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

aynen katılıyorum size sayın ilhan1977, bende bu forumda birçok bilgi edindim vede kendimi geliştirdim , bende eğer arkadaşlara yardımcı olabiliyosam, çok memnun oluyorum ama genede doğru bilmediğimiz vede emin olmadığımız konularda başkalarının doğru mesajlarını yanlış adletmek, bilgi kirlilğine vede kararsızlığa sebebiyet verir , yapmamız gereken bence, önce biz araştırarak doğru bilgiye ulaşmalı ondan sonra farklı mesajların gerçekten yanlışmı, doğrumu  olduğunda emin olmalıyız. :) 

aşikar bir şekilde benim vermiş olduğum bilgi yanlış adledilmiş ki bu mesajın epey bir evveliyatı var onlarıda okuması gerekirdi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Gürhan sana katılıyorum. Bende diyorum ki, sen forumda artık eski ve tecrübelisin. Forumda yanlışlarda paylaşılıyor, doğrularda paylaşılıyor. Burada iş konuyu okuyan kişiye düşüyor, okuyup doğruyu algılaması gerekiyor. Bu kısmada katıldığına eminim.

Senin takıldığın nokta, senin paylaştığın bilgilerin yanlış denmesine takılmış durumdasın. Bu konuda da diyorum ki arkadaş henüz 16.01.2013 tarihinde üye olmuş, ve henüz daha 3 mesajı var. Bilmem anlatabildim mi.

Birde gönül ister ki hep doğru bilgiler paylaşılsın, ama malesef öyle bir lüksümüz yok. İlk zamanlar bende paylaşılan bilgilerin eksikliğinden, yarım yamalak olduğundan hayıflanıyordum. Lakin kazın ayağı öğle değilmiş. Yani armut piş ağzıma düş olmuyormuş bunu çok net öğrendim. Yalan, yanlış, doğru konuşuluyor, çiziliyor, ediliyor sayfa sayfa. O bilgi kirliliği dediğimiz şeyin olmadığı forum yok malesef.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

haklısın ama en azından dikkati çekmiş olduk , tabiki genede gereken açıklamayı yaptık, mesaj alınmıştır ilhan kardeş . :) teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 hafta sonra ...

Onca yorumu okuduktan sonra dün aracın yağını değiştirdim. Mobil 1 ESP 5W/30. Kışları genellikle şehir içi kısa mesafe okul gidiş ve dönüşlerde kullanıyorum. Bu nedenle bu yağı tercih ettim. Önceki yağ da Mobil Süper S 5W/30 idi. Şimdiki sanırım daha iyi gibi. Bakalım sonuçlar ne olacak.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

kardeşim yağ viskosite tablosuna bakarak yağ seçmelisiniz, istanbulda -20 nin altına düşmüyosa hava sıcaklıkları ki düşüceğini sanmam, veya -20 nin altına düşen bölgelere gitmiyosa aracınız, 10-40 öneriyorum. en uygun yağ viskositesi bu marmara bölgesi için.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Motor yağı herhalde en çok tartışılan konulardan biridir hem yurt içi hem de dışı forumlarda. Ben de hiç anlamam neden tartışılır? Çünkü bir motoru geliştirirken, üretici ve büyük yağ üreticileri bu motora en uygun yağ üzerinde, her iklim koşulunda milyonlarca kilometrelik labaratuvar ve saha testleri uyguluyorlar. Sonuçta da ortaya çıkan verilere göre de en uygun yağı tavsiye edip, kullanım klavuzuna da yazıyorlar.

Hiçbir kullanıcı, yetkili veya özel servis üretici fabrikalardan daha detaylı test yapma imkanına sahip olamayacağına göre, en iyisi ve doğrusu üreticinin tavsiyesidir. Örneğin Mazda benim araç için Avrupa'da 5W-30 tavsiye ederken, ABD'de farklı bir yağ tavsiye edebiliyor.

Yağ ile ilgili kriterleri belirlerken hava sıcaklığı tek önemli kriter değildir. Çünkü motor içinde kapalı devre çalışan yağlama sistemi için en önemli kriterlerden biri de, motorun normal parametrelerinde ulaştığı pik ısı seviyesidir. Bu sıcaklık motordan motora, dizayndan dizayna değişebilir. Örneğin turbo motorlar'da (dizel ve benzinli) yağ çok daha yüksek ısılarla başa çıkmak zorundadır, çünkü turboyu da yağlamak ve soğutmak durumundadır.

Özetle, bu konu tartışılacak bir konu değil. Üreticinin tavsiye ettiği yağı kullanmak en iyi sonuçları verir. Yaşadığınız yer, ekstra sıcak, ekstra soğuk, ya da ekstra nemli ise, bu durum da kullanım klavuzunda belirtilmemişse, distribütöre sormak en iyisidir.

Benim aracın klavuzunda, kullanılması tavsiye edilen yağlar çok net bir şekilde söylenmiş ve alternatif yağlar da belirtilmiş. Ayrıca yağların hangi ısı aralıklarında özelliklerini koruyabilecekleri de açıkça tablolaştırılmış. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Abi kitapçıktaki yağlarla alakalı açıklamaların vede kodların ne anlama geldiğinide ben paylaşayım...

1 - Motor Yağının Görevi Nedir?

Motor yağı, motorun tüm hareketli aksamı üzerinde asılı kalıp, film şeklinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmayı azaltır, bu da kolay hareketi sağlayarak tekerleklere daha fazla güç aktarıldığı anlamına gelir. Motor yağı içerdiği deterjanlar vasıtası ile motoru temizlemeye yardımcı olur, pasa karşı korur ve aynı zamanda silindirlerin çevresindeki aşırı sıcağın bir bölümünü kartere indirmeye yardımcı olur.

2 - Mineral Yağ Nedir?

Ham petrolün destilasyon edilmesiyle elde edilen dip ürünün yeniden rafinasyonu ile elde edilen baz yağların içerisine gerekli katık paketlerinin eklenmesi suretiyle üretilir. Fiyatları genelde ucuzdur ve ortalama bir performans sunarlar.

3 - Sentetik Yağ Nedir?

Laboratuar koşullarında çeşitli kimyasal işlemlerle elde edilen sentetik baz yağların içerisine gerekli katık paketlerinin eklenmesi suretiyle üretilir. Sentetik yağların hammaddesi olan sentetik baz yağ, ileri teknoloji ile yoğun işlemlerden geçerek üretildiği için maliyeti yüksektir. Ancak hem daha iyi performans, hem daha uzun süreli kullanım sunarlar. Termal dayanıklılıkları fazladır. Yağlama görevlerini daha uzun süreler yerine getirip, daha yüksek ve daha düşük sıcaklıklar ile yüksek basınca ve zorlanmaya karşı daha dayanıklıdırlar.

4 - Viskozite ve Viskozite Endeksi Nedir?

Viskozite basit şekliyle bir yağın kalınlığının ölçüsüdür. Belirli bir sıcaklıkta yağın ne kadar akıcı olduğunu göstermek için de Viskozite Endeksi kullanılır. Genellikle bir yağ kalınsa viskozitesi yüksek, ince ise viskozitesi düşüktür.

Viskozite endeksi bize bir yağın ısıya maruz kaldığında ne kadar inceleceğini gösterir. Rakam ne kadar yüksekse, ısıya maruz kaldığında yağ o kadar az incelir. Rakam düşükse yağın viskozitesi düşük, yüksekse viskozitesi yüksektir. Viskozite endeksi aynı zamanda bir yağın belirli koşullar altında nasıl davranacağını da gösterir. Çok yüksek viskoziteli bir yağ (Ör: 50) özellikle düşük sıcaklıklarda motorun belirli kısımlarına ulaşamayabilir, hatta yüksek devirlerde silindir ile motor arasındaki film kopabilir. Çok düşük viskoziteli bir yağ ise (Ör:0) özellikle aşırı yüksek sıcaklıklarda çok fazla incelerek koruma özelliğini yitirebilir.

5 - Tek Viskozite ve Multi-Viskozite Yağların Özellikleri Nelerdir?

Hizmet ettikleri sıcaklık aralığı bakımından yağlar ikiye ayrılır: Tek viskozite ve çok viskoziteli (multi-viskoziteli) yağlar.

Tek viskoziteli yağlar hava sıcaklıklarının daimi olarak sabit olduğu durumlara uygundur, dolayısı ile bu tür yağlar hem yaz, hem kış kullanımına uygun değildir (Ör: 15W-40 değil de sadece 10W)

Multi-viskozite yağlar ise yapı olarak değişken hava koşullarında hizmet etme özelliğine sahip olduklarından hem yaz sıcağında, hem de kışın soğuğunda kullanılabilirler. Kalın bir yağ soğuk hava koşullarında jelleşecek ve görevini tam olarak yerine getiremeyecektir. İnce bir yağ ise soğukta rahat akacak, ancak yüksek sıcaklıklarda motor ile silindir arasındaki film tabakası incelecek, ya da kopacaktır. Tek viskoziteli yağların bu dezavantajları üzerine ince bazlı bir tek viskozite yağa çeşitli polimerler eklenmek suretiyle multi-viskozite yağlar üretilmiştir. Eklenen bu polimerler sayesinde multi-viskozite yağlar kışın soğuğunda yada ilk çalıştırma esnasında görev yapabilecek kadar ince, yaz sıcağında güvenebileceğiniz kadar da kalındırlar

6 - Multi-Viskozite Yağların Tek Derceli Yağlara Göre Avantajı Nedir?

Tek viskoziteli bir yağın akıcılığı her sıcaklıkta aynıdır. Çok viskoziteli yağlar ise tek viskoziteli yağlardan farklı olarak kendilerini değişen sıcaklıklara adapte ederler. Çok viskoziteli bir yağ tek viskoziteli bir yağa oranla soğuk havalarda daha akıcı, yüksek sıcaklıklarda ise kesinlikle daha kalın ve güvenlidir.

Çok viskoziteli yağlar tek viskoziteli yağlara oranla %1,5 ila %3 arasında yakıt tasarrufu sağlarlar.

Çok viskoziteli yağlar hem düşük, hem yüksek sıcaklıklarda daha fazla koruma sağlarlar.

7 – Viskozite açısından 0W/30, 5W/30 gibi yağlar ile 15W/40, 20W/50 yağların farkları nelerdir?

Yağın viskozitesinin uygunluğu kullanım yerine göre değişir. Motorun devri ve teknolojisine göre 0W/30 gibi çok ince bir yağ kullanılarak rahatça motorda yağın dolaşması ve her noktayı yağlaması gerekmektedir. 15W/40, 20W/50 gibi yağlar viskozitesi yüksek olduğundan daha düşük devirli motor teknolojisinin olduğu sıcak iklimlerde kullanılır.

Günümüzde uzun ömürlü motor yağlarından 0W/30, 5W/30, 10W/40 gibi sentetik yağlar 15W40, 20W/50 gibi mineral yağlara göre çok daha fazla uzun ömürlüdür.

8 - Yağ performans sınıfı nedir? Nasıl anlaşılır?

Performans sınıfını, ambalajların arka yüzünde yer alan etiket üzerindeki SAE, API ve ACEA değerlerinden anlayabilirsiniz.

9 - SAE (Society of Automotive Engineers) Sınıflandırması Nedir?

SAE sınıflandırması diğerlerinden farklı olarak yağı düşük ve yüksek ısılardaki viskozitesine göre sınıflandırır, dolayısıyla bir miktar daha ayrıntılı olduğu söylenilebilir.

SAE sınıflandırmasında derece W harfi ile ayrılan iki rakamdan oluşur. W, winter yani kış anlamındadır ve yağın düşük sıcaklıktaki viskozitesini gösterir. Örneğin 15W-40taki 15W gibi. Bu, aynı zamanda yağın baz viskozitesidir, yani polimer eklenmeden önceki asıl viskozitesi. Bu rakam ne kadar düşük olursa yağ o kadar ince olacağından, bu bize aynı zamanda yağın düşük ısılarda ne kadar akıcı olacağını ve motorun ne kadar kolaylıkla çalışacağını da gösterir.

İkinci rakam yağın yüksek ısı viskozitesini verir. 15W-40taki 40 gibi. Bu rakam ne kadar yüksekse, yağ sıcakken o kadar viskoziteli, yani kalın demektir.

10 - API (American Petroleum Institute) Sınıflandırması Nedir?

Sınıflandırma iki harf ile yapılır. İlk harf yağın benzinli (S) veya dizel © motorlardan hangisine uygun olduğunu, ikinci harf ise yağın aynı gruptaki performans değerini gösterir. Performans sınıflaması her iki grupta da A en düşük olmak üzere benzinli motorlar için A-J arası, dizel motorlar için ise A-F arası yapılır.

Benzinli motorlarda: (min.performans) SA..SB..SC..SD..SE..SF..SG..SH..SJ (max.performans)

Dizel motorlarda: (min. performans) CA..CB..CC..CD..CE..CF (max.performans)

11 - ACEA (Association of European Car Manufacturers) Sınıflandırması Nedir?

Sınıflandırma bir harfi takip eden bir rakam ile yapılır (A3 gibi). ACEA standardı iki kategoriye ayrılır. Birinci kategori yağın hangi motorda kullanılabileceğini açıklar:

Benzinli motorlar için A

Dizel otomobil motorları için B

Dizel kamyon motorları için C

Yağın performans seviyesini ise takip eden rakam belirler:

Yakıt ekonomisi için 1

Genel amaç için (ortalama seviye) 2

Yüksek performans için 3

Örneğin A3 benzinli motorlar için yüksek performanslı bir yağı, A1 benzinli motorlar için ekonomi amaçlı bir yağı tanımlar.

12 - Aynı viskozite derecesindeki yağlar arasında neden fiyat farkı olur?

Baz yağın kalitesi, SAE, API veya ACEA performans sınıfına göre kullanılan katık paketleri ve miktarlarına göre fiyat farklılıkları gösterebilir.

13 - Yağın rengi bir şey ifade eder mi?

Yağın rengi , distile edilen ham petrolün tipi, kullanılan baz yağlar ve katık paketlerinin içeriklerine göre değişiklik gösterebilir.

14 - Koyu Renk (Kirli) Yağlar Motordaki Olası Problemlerin Habercisi mi ?

Motor yağının kirli, yahut koyu renkli olması motordaki olası problemlerin habercisi değildir. Motor yağının bünyesinde bulunan dağıtıcı ve deterjan katıkları metal yüzeylere yapışmış olan tortuları söküp alarak metal yüzeyin zarar görmemesini sağlar ve bu tortuları dağıtarak yağın bünyesine hapseder. Bu olay aksine iyi bir işarettir. Kirli yağ, yağın görevini yerine getirdiğinin kanıtıdır.

15 - Motor yağının bozulduğunu nasıl anlarız ?

Motor yağının bozuk olup olmadığını anlayabilmek için elle veya gözle inceleme yapmak yerine, yağın laboratuar koşullarında fiziksel ve kimyasal olarak analizinin yapılması gerekmektedir

16 - Motor neden yağ eksiltir ?

Yağ eksilmesinin ana nedeni motorun teknolojisiyle ilgilidir. Yeni teknolojiyle metaller arası boşluklar en aza indirilerek, motorun daha kompakt olması ve daha fazla performans göstermesi sağlanmaktadır. Bunun sonucunda da yağın eksilmesi meydana gelir.Diğer nedenlerde araç tanıtım kitaplarında önerilen performans ve viskozite değerlerine uygun yağ seçilmemesi,motoru sürekli yüksek devirlerde kullanılması ve motorun belli bir km.’yi doldurmuş olması örnek olarak gösterilebilir.

17 – Yağ eksilmesi durumunda farklı marka yağ eklenmesi motora zarar verir mi?

Zorunlu durumlarda aynı viskozite derecesinde ve aynı API sınıfında olan farklı marka yağ eklenebilir. Mineral yağ ile sentetik yağın birbirine karıştırılmamasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde motorda ani ya da doğrudan bir zarar oluşmasa bile yağın kimyasal yapısı bozulabilir, motor koruması azalabilir. Bu yöntem geçici bir yöntemdir ve yağın en kısa zamanda tümüyle değiştirilmesi tavsiye edilir.

18 - Sabahları aracın zor çalışması motor yağıyla ilgili bir durum mudur?

Çok soğuk havalarda kalınlaşan yağ ilk çalışma anında motorun içinde rahat dolaşamaz ve aracın zor çalışmasına neden olur. Bu nedenle özellikle soğuk havalarda düşük viskoziteli, kısmi sentetik ya da tam sentetik yağların kullanılması tavsiye edilir.

19 – Fren hidroliklerinde DOT3 ve DOT4 nedir? Farkları nelerdir?

DOT3 ve DOT4, hidroskopik niteliği olan fren sıvısı özellikleridir. En temel farkları kaynama dereceleridir. DOT3 140°C'de, DOT4 ise 155°C'de kaynar. Bu farklılık nedeniyle DOT4 kullanılan araçlarda DOT3 kesinlikle kullanılmamalıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Gürhan sen yeni evlendin bildiğim kadarıyla. Allah mesud etsin, birlikte yaślanmayı nasip etsin inşallah.

Senin artık motor yağını bir kenara bırakıp, zeytinyağı üzerine uzmanlaşma zamanın yani...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Gürhan sen yeni evlendin bildiğim kadarıyla. Allah mesud etsin, birlikte yaślanmayı nasip etsin inşallah.

Senin artık motor yağını bir kenara bırakıp, zeytinyağı üzerine uzmanlaşma zamanın yani...

İlahi abi ya, sağlam güldürdün yine...

:D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

abi ben hem motor yağını nasıl bir kenara bırakayım,  sonra mazdama binip nasıl güvene güvene nasıl  dolaşabilirimk,  hem zeytin yağı üzerine de uzmanım sayılır tabii şu zeytin yağı muhabbeti  tahmin ettiğim espriyse :D :D :D :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben mutfakta daha fazla zaman geçireceksin yönünden espri yapmıştım.

abi ben hem motor yağını nasıl bir kenara bırakayım,  sonra mazdama binip nasıl güvene güvene nasıl  dolaşabilirimk,  hem zeytin yağı üzerine de uzmanım sayılır tabii şu zeytin yağı muhabbeti  tahmin ettiğim espriyse :D :D :D :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 hafta sonra ...

SLM ARKADAŞLAR

Dexelia

castrol magnatec  den tutunda dot 4 e kadar Geniş yelpazesi buluna bilen  bir çok  yazı okudum bence doğru cevap serviste sonuç da servis direk Japonlar muhatabı bizde Japonlar dan daha zeki deyiliz en azından ben böyle düşünüyorum Japondan daha zeki olanlar bir çok yağ markası yazmış ama servis böyle demiyor gel senin aracına uygun en güzel yağı verelim diyor buyrun devam edin okumaya resmi internet sitesinden alınmıştır ..!

Mazda Orijinal Motor Yağı

Model, motor ve yağ değişim aralığına bağlı olarak, her Mazda aracının farklı bir yağ gereksinimi vardır.

Üstün yakıt ekonomisini ve motorunuz için mükemmel performansı garanti altına almak için, yeni bir dizi Mazda Orijinal Motor Yağı geliştirdik.

Mazda Orijinal Motor Yağları, Mazda modellerinde test edilmiştir ve dolayısıyla tüm kalite ve garanti gereksinimlerini karşılamaktadır.

Mazda orijinal motor yağları, yakıt ekonomisi sağlar.

Bunun anlamı, yağların enerji tasarrufu sağladığı ve dolayısıyla "yakıt koruyucu" olduğudur . Gerçekten de, standart motor yağlarında, şehir içi sürüş veya motoru çalıştırma esnasında, motor sürtünmesi sonucunda enerjinin yaklaşık %40'ı araç tarafından tüketilmektedir. Yakıt ekonomisi sağlayan yağlar, enerji kaybından ve motorun aşınmasından sorumlu olan sürtünmeyi azaltmak için kullanılan özel katkı maddeleri içerir. Yakıt ekonomisi sağlayan bir yağ kullanıldığında, motor çalışmak için fazla enerjiye ihtiyaç duymaz ve dolayısıyla daha az yakıt kullanarak (ve daha az CO2 emisyonuna neden olarak) motorunuzun ömrünü uzatır.

İster yağ değişiminde, ister yağ ilavesinde, Mazda Orijinal Yağ Dexelia ilk tercihiniz olmalıdır. Mazda Bayiniz veya Servisiniz aracınız için hangi Dexelia yağının en iyisi olduğu konusunda size tavsiyelerde bulunacak, yağ ve ambalajının geri dönüşümünü sizin için gerçekleştirecektir. Aracınızda yedek olarak 1 litre motor yağını bulundurunuz ve gerektiğinde yağ ilavesini kendiniz yapınız.

Dexelia de hem fikir oldugumuzu düşünüyorum artık ve işi uzmanlarına bırakalım bence 20/ 50 mi 5w/30 onlar karar versin bence .

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tek bir soru size;

Mazda'nın yağ fabrikası var da bütün yukarıda yazılan özelliklerde mi yağ üretiyor da Orijinal diye tabir ettiğiniz Dexelia marka yağ olup çıkıyor karşımıza?

8:)

Mazda bu markayı fason olarak yağ üreticilerine ürettirerek araçlarına koymakta... İyidir kötüdür demiyorum, sadece orijinallik olayına takıldım o kadar...

:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

pdf dosyasında sayfaların sonundaki ibaredende görüldüğü üzere dexelia motor yağlarını total üretmektedir...

daha önceden de çok araştırdığım üzere, bir çok yabancı sitede bu konu geçmiştir. sonuç hep total'e çıkmıştır. aşağıdaki belge de zaten mazda-total işbirliği ile yayınlanmıştır. daha da ötesi yoktur...

http://www.robidalis.lt/documents/MAZDA%20Dexelia%20ULTRA.pdf

şahsen ben mazda'nın önerdiği gereksinimleri karşılayan ve japon araçlarının sevdiği castrol magnatec 5w-30 ACEA-A1 yağı kullanıyorum. mazda 6 ile aynı motora sahip ford mondeo'lar içinde bu yağ önerilmekte. zaten yağın kutusunun üzerinde de ford'un gereksinimlerini karşıladığı ve ford için özel olarak imal edildiği de yazılı. viskozite ve sınıfı tuttuktan sonra markanın pek bir önemi yok. yağın ıvır zıvır geri kalan özellikleri size kalmış. ben magnatec teknolojisi için aldım castrol'ü. çünkü gerçekten ilk marş esnasında motor çok yıpranıyor...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...