Jump to content

Katalizör iptalı

yyy 90
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Selman abi senin için bu konuyu iyice deşmek boynumun borcu oldu ama şuan değil.

konuyla ilgili olarak şöyle bir küçük bilgi daha vereyim. kat iptali yapılıp perf. tipi susturucu takılmış bir arabada yapabileceğin yolculuk süresi yaklaşık 15-20 dakika kadardır. üreticilerin bu tarz araba ürettiklerinde kaç tane araba satabileceğinin hesabını sen yap :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Selman abi senin için bu konuyu iyice deşmek boynumun borcu oldu ama şuan değil.

konuyla ilgili olarak şöyle bir küçük bilgi daha vereyim. kat iptali yapılıp perf. tipi susturucu takılmış bir arabada yapabileceğin yolculuk süresi yaklaşık 15-20 dakika kadardır. üreticilerin bu tarz araba ürettiklerinde kaç tane araba satabileceğinin hesabını sen yap :)

ah abi ahhh :D,

bizim arkadaşın polosuyla polonezköye gittik geldik sen düşün halimizi :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İptalinin doğuracağı sonuçlar

giriş:

1950 li yıllarda motorlar büyük hacimli ve fazla yakıt yakarken firmaların motor geliştirme işi ile ilgileri yoktu...

yeni bir modelde kullanılanılacak motorun daha büyük hacimli ve güçlü olması yenilik sayılırdı...

ancak 70 li yıllarda petrol krizi ile beraber acaba daha düşük hacimden nasıl verim alırız sorusu ortaya çıktı...

ve ilerleyen yıllar ve teknoloji ile günümüze geldik..

Şimdi düşük hacimden maksimum verim alınmaya çalışılıyor..

egzoz sistemi dizaynları verim ve çevre konusu göz önünde tutularak tasarlanıyor...

gelişme:

İçten yanmalı motorlarda 4 adet çevrim vardır ;

emme

sıkıştırma

ateşleme

egzoz..

öyleyse neden bu kadar farklı farklı güçte araç var ?

mesela neden 2.0 litrelik Tempra motoru ile 2.0 litrelik Honda VTEC aynı hacimde ve aynı şekilde çalışıyor(!) olmasına rağmen farklı güçte.  ?

sebebi basit.. AR-GE çalışmaları ve üstün mühendislik oyunları...

ancak hala 4 zaman mevcut... burda değişen yok.

peki ... onada tamam.. ama değişen ne ?

o ise Hacimsel verimlilk (VE - Volumetric efficency)

evet devam ediyoruz ;

her motorda belli bir oranda supap bindirmesi vardır.. yani emme supapı ile egzoz supapı motor çevriminde zamanı gelince aynı anda belli bir süre açık kalır..

işte bu zurnanın zırt dediği nokta dır...

madem supaplar sayesinde motora yükleme yapılıyor öyleyse bir motoru güçlendirmek için gereken modifiye oyunlarının büyük kısmı burda gerçekleşmek zorunda...

devam..

sizin motorunuzda mutlaka bir bilenin elinden geçmiştir.. bir tasarlayanı düşüneni vardır..

adamlar size katalizör koyduysa buna göre ayarını motora vermiştir...

siz ise iptal ediyorsunuz...  peki.. öyleyse ne oluyor ;

Hep duyarsınız "Back pressure" egzoz tarafındaki basıç muhabbetini.

işte bunu azaltıyorsunuz...

ozaman ne oluyor ;

Düşük devirde istenen hava yakıt oranı tutmuyor (AFR)

eeee

Düşük devirde güç kaybı kardeşim..

ama yüksek devirde güç kazanıyorum abisi diyenler

görende sizi sürekli yüksek devir çeviriyor sanır...

tüketim tüketim ... 

Sonuç:

Katalizör iptali düşük devirlerde aracınızı rezil eder... kazancınız hp olarak olmaz..

zira düşük devirden çaldığını yüksek devire yığar olay bu..

lütfen araçlarımıza bilinçsiz modifiyeler yapmayalım....

günümüzde güç bilgi ile alınır.. fabrikalar zaten tüm mühendisleri ile piyasada tutunabilecek motorlar yapmaya çalışıyor..

siz standart motorunuzda o konvertörü iptal edip güç kazanacağınızı mı sanıyorsunuz ?

not: Konuyu en doğru ve anlaşılır biçimde yazmayı başarabilmiş bir arkadaşın başka bir forumdaki yazısından alıntıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

paran varsa yap dereceli egzantirik hem verimli olsun hemde güçlü...sporları 100 hp ye kadar güç veriyormuş ama sübabları dağıtabilirsin o da var... 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mustafa teşekkürler, bu gayet aydınlatıcı oldu işte, yazar benimle aynı fikirde çünkü...:D

ben sana karşı mıydım abi?

aşkolsun.

adam da benim söylediklerimi söylüyor işte. alt devirler geberir, üst devirler canlanır :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 ay sonra ...
Guest R ed_line X8

aynı makınadan bende'de var super oluyo ben'de yaptım kat ıptalı fakat arabanın içine benzın kokusu alıyo dedıgın gb dıkız aynasında s2000 330ci surucusunun kafayı yemesı guzel oluyo...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 6 ay sonra ...
  • 5 yıl sonra ...

Açıkçası RX-8 de kat'ı iptal etmek bir zorunluluk. Özel spor katalitik takmadığınız sürece ne yazıkki araca zarar verecektir katalitik.

Araç kuvvetli olduğundan ve cidden alev gönderdiğinden kaynaklı katalitik kısa sürede parçalanıyor ve bu parçaların motora zarar verme riski büyük.

Bir de sökmenin şöyle güzel bir etkisi oluyor hemen göstereyim ;

10ftf2x.jpg

Alevlerrrr alevlerrr =)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...