Jump to content

DSC Nedir? Ne Değildir?

sudef
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

geçen kış başıma gelen olay.yolda aşırı kardan zincir takmak zorunda kaldım.baya yol aldıktan sonra kar azalınca zinciri çıkardım.arkadan hızlı gelen bir araca yol vermek için sağ taraftaki yaklaşık 5 cm kalınlığındaki kar birikintisine girdim.ondan sonrası ise facia.çık çıkabilirsen.yoldan duranlar sayesinde çıkabildim.meğer dsc yi kapatmak gerekiyormuş.aracın kullanma kılavuzunda da yazıyor zaten.bir de benim araçta sabahları ilk yola çıktığımda yaklaşık 5-10 sn boyunca dsc ışığı yanık kalıyor.sonra kendiliğinden sönüyor.sanki kendi kendini test ediyor gibi.böyle bir olay başına gelen var mı acaba.sagılarımla.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Okkocum ben lambanın yandığını görmedim demedim, lamba yanıyor yanmasına da ışıklarda patinajla kalkınca da yanıyor, ne anladım?

Altındaki arabayı ralli arabası olarak kullanmayan efendi sürücüler için gerçekten zorunlu olacağı durumlar milyonda birdir..

Ben gereksizdir demiyorum, adam gibi kullanıyorsan sadece bu obsiyon için ilave para vermeye, şişirip üflemeye gerek yok diyorum...

Ölümlü kazaları %60 oranında engellediğini söylediğin istatistiği ve bilimsel temellerini de bir görmek isterim açıkçası, nerede bu kaynak?

Selman abi,

tabi lamba birsürü şeye yanıyor. patinajda, zıplayınca vs. aynı lamba hem patinaj kontrolün hemde DSCnin lambası.

ayrıca bu sistemin çalışması için yarışçı olmaya gerek yok. başıma gelen en basitinden bir örnek anlatayım. bizim burda gökova muğla arasında sakar tepe var. buralara gelmiş herkes bilir.sola tatlı bir viraj dönerken yola mazot dökülmüş, üstelik yokuş yukarı gidiyordum. bir anda araba altımdan buzdaki gibi kaydı. abs olmasına rağmen araç düz bir çizgide understeering(önden kaymaya) başladı. kenardaki refüjlerde nereye çarparım diye düşünürken araç bir anda sol arka tekere fren yaptı ve aracın burnunu sola çevirdi. yer kaygan olunca arka sağa attı. bu sefer sağ ön tekere fren yapıp arabayı topladı. benim tek yaptığım direksiyonu çevirmekti. ister inanın ister inanmayın dönüşte aynı yerde iki araç refüjdeydi... (palio hb ve bir toyota corolla) dsc olmasa belki ölmez veya yaralanmazdım ama o günümün rezil olacağı kesin...

ben çok efendi bir sürücü değilim ama ne kadar efendi de olsak bu gibi bir durumda yapılabilecek çok fazla şey yok.

bir de o istatistik %60 değil %50 imiş. bu da fena bir rakam değil. aşağıda linkini görebilirsiniz...

http://www.bosch.co.uk/content/language2/html/715_3349.htm

ayrıca bir başka sitede avrupa otomobil otoritelerince ESPnin emniyet kemerinden sonraki en önemli güvenlik önlemi olduğu belirtiliyor...

http://www.autoevolution.com/news/esp-as-standard-in-the-eu-starting-2011-5112.html

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yüzde 60-50-40 hepsi çok yüksek rakamlar, eğer üreticinin şişirmesi değilse o zaman bütün araçlarda zorunlu tutulması gerekir emniyet kemeri gibi.. Lakin ben o kadar etkili olduğuna elan inanmıyorum, amacım polemik değil, samimi düşüncem...:D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yüzde 60-50-40 hepsi çok yüksek rakamlar, eğer üreticinin şişirmesi değilse o zaman bütün araçlarda zorunlu tutulması gerekir emniyet kemeri gibi.. Lakin ben o kadar etkili olduğuna elan inanmıyorum, amacım polemik değil, samimi düşüncem...:D

saygı duyarım...

zaten seneye tüm avrupadaki araçlarda zorunlu standart olacak...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

DSC de Emniyet kemeri de gereksiz şeyler. Türküz biz, Allah korur...

Ne yazık ki şunu çok iyi anlamıyoruz. Trafikte istediğini kadar dikkatli olun, trafikteki tek şey siz değilsiniz.

Karşı şeritten bir anda kontrolünü kaybetip üstünüze fırlayan bir araç, yada yola bakmadan bir anda önünüze koşarak çıkan bir çocuk olsa, ona çarpmamak için ne yapardınız? Şu anda bunu düşünebilirsiniz ama başınıza geldiği anda bu olay 1-2 sn de gerçekleşeceği için düşünmeye zamanınız olmayacak ve anlık bir tepki vereceksiniz.

İşte o zaman iyi ki DSC varmış diyeceksiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

DSC de Emniyet kemeri de gereksiz şeyler. Türküz biz, Allah korur...

Benim söylediklerimden bu sonucu çıkartarak yazdıysanız, aramızda dağlar var anlayış hususunda...:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

DSC = Allah'ın sen tedbirin alda sonrasına bakarız dediği nokta oluyor... beni 2005 yılında bağdat caddesinde 2-3 arabanın arasına dalıp abuk subuk bi manevra yaptıgımda hayatımı kurataran şeydir.. o kadar....

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 hafta sonra ...

bugün mıcır asfaltta 110 ile giderken arabanın arkası savrulduğunda küçücük bir direksiyon manevrası ile kontrolü sağlamama yardım eden güzel icattır esp ve dsc  :egy:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 ay sonra ...

yav arkadslar bendede bi tcs off yazan bi dugme var ama ne ise yarar bilmis degilim..

simdi ona bastimmi ekranda tcs off uyarisi yaniyor, yani aktifmi ediyorum kapamismi oluyorum bisey anlamadim..

basinca aktifmi oluyor, oluyorsa ne ise yario bu tcs ? kar li havada felan kullanilirmi napilir bunla  :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

dsc - dinamik stabilite kontrolü

tsc - çekiş kontrol sistemi

dsc aracın dengesini , diferansiyele binen gücü vs ayarlarken, tsc basit bir patinaj önleme sistemi diyebiliriz . ikisi farklı şeyler yani ..

ayrıca 160 la yağmurlu havada su birikintisine girip, aquaplaning yaptığınızda devreye giriyor , ben denedim :) iyi yol tutuyor maşallah ..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ya bu videolar çok iyi çok güzel de, gerçekten de bu kadar etkili olabiliyor mu? O kadar karda ve buzda bile?

Yunus ben bu işten biraz anlayan arkadaşa sormuştum bu konuyu o şöyle diyor. 2.videoda anlatmışya bir tarafa kayış başlayınca tekerlerin bazılarına fren yaptırıyor önde kayış aksindeki tekere takat verip onu döndürüyor. İşte böyle durumda sen gaz vermezsen yada debriyaja basarsan, sistem fren yapması gerekenleri yapıyor ama çekiş vermesi gerekeni veremiyor. o yüzden sistem tam efektif kullanamıyorsun. Aksine gereğinden fazla gaz verirsen bu sefer TSC devreye girip gazı kesiyor. Normal sürüşteki kadar gazla sistemi desteklemek gerekiyor... Bana mantıklı geldi zaten deneyip iyi sonuç alanlar hep gazlıyken denemişler    ama öncelikle tekrar denemek lazım yoksa gerçek durumda virajda savrulurken gaza basmak tehlikeli olabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yusuf, öncelikle videolar ve bilgi için teşekkürler. Normal gaz verme olayını ben de doğru buluyorum. Virajda savrulmayla ilgili de, benim bildiğim, savrulurken frene basmak gaza basmaktan daha tehlikeli. Hatta bir savrulma anında aracın toparlanabilmesi için gaza basılması tavsiye edilir.

Tabi orası doğru virajda fren yanlış, ama savrulan arabada frene basmazken gazada basmamak da sistem için ters etki ediyormuş onu ben bilmiyordum, öğrenince mantıklı geldi. çünkü aracın ve DSC sisteminin güce de ihtiyacı var.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

şöyle güzel bi kar yağsında bizzat akşama kadar bizzat test edelim.karda savurmazsa asfaltta hiç savurmaz banada güven verir :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...