Jump to content

Mazda 3 LPG Yakıt Tüketimi Ortak Konu

quixotic
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Üstatlar Kolay Gelsin

Aracım Mazda3  2006 Otomatik Hatcback

Çok sıklıkla kontrol edemiyorum fakat ortalama depoyu fulleyince (85 TL civarı)

Şehir içinde 260 KM civarında gidebiliyorum, (326 KRŞ) BRC tüp takılı yakıt değerlerinde bazı arkadaşlarda 300  altında 250 civarı değerler gördüm, yakıt tüketimim normalmidir fazlamıdır yorumlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

aynı aracın sedanı var bende

lpg kiti BRC

33 kr ölçtüm geçen hafta, yani senin değerle hemen hemen aynı

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...

Arkadaşlar nihayet aracımla bir ay önce iznimde buluştum.

Daha önce yazdığım gibi 2005 Sedan AT + Landi Renzo LPG kitli aracım ile 3000 km den fazla yol yaptım üç hafta içinde.

Burada yazılanları okuyunca yakıt konusunda biraz endişelenmiştim

Ama benim LPG ile elde ettiğim veriler muhteşem gerçekten. Ölçümlere inanamayıp tekrar tekrar ölçtüm hatta.

Depoyu fulledikten sonra ortalama 300 km gittikten sonra tekrar depo fullenerek yapıldı ölçümler

İlk ölçümümü Ankara / İstanbul /Ankara arasında otobanda yaptım klima zaman zaman açık ve 4 kişi ile birlikte 140-90 arasında ortalama 110 ile 23 kuruşu (1 litre 2,38-2,70) yakaladım ki henüz aracıma alışamadan zorunlu olarak şehirdışına çıkmıştım. Daha önceden Bursa-Tekirdağ-Bursa-Ankara arasında abimin yaptığı ölçümde de 23 kuruş olduğunu biliyordum ve bunu teyit etmiş oldum.

İkinci ölçümüm Ankara içinde önce 294 km sonra 256km sonrasında 404 km sonra gittikten sonra hesapladım. Vereceğim değerler birçoğunuz için inandırıcı gelmeyebilir ilk ölçümlerimde hata yaptığımı düşünmüştüm bende ancak hata olmadığını sonraki ölüçümlerimde pekiştirerek anladım, bu konuda kimin ne düşündüğü ve ne söyleyeceği gram umrumda değil baştan belirteyim :).

Ankarada şehir içinde ilk 294 km ölçümümde çok büyük kısmı şehiriçinde  kalanı ankaranın çevre yollarında yaptım,  78 liralık otogazla km de ortalama 26,5 kuruş yakaladım ki bir yanlışlık olduğunu düşündüm tekrar hemen hemen aynı şekilde 256 km yol daha gittim ve sonuç yine değişmedi.

Son olarak üçüncü defa çoğunluğu ankaranın 82 km hız sınırlı çevre yollarında yollarında yarısı klimalı olmak üzere 404 km gittim, yatırım için arsa baktığımdan her daim arabada üç-dört kişi vardı, Lpg ye 10 kuruş zam gelmeden hemen öncesinde 11,5 litre (2,39 dan POGaz) ve sonrasında 27 litre (2,49 dan POGaz) aldım. Şehirdışı değerlerle neredeyse aynı değerleri yakaladım, ki genel olarak aracımı her daim sakin ve yormadan kullanırım. Bu arada aracımın bakımları abim tarafından yeni yapılmıştı.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Bende Ankara şehir içinde ortalama 26 kuruş olduğunu hesapladim. Pogaz alıyorum 2.48 den.  Yaklaşık olarak 1000 km yol gittim fakat benzin sarfiyatını dikkate almadım daha.  Arabayı aldığımda benzin vardı 4~5 gün önce 2 kademeye düştü benzin. Benim kullandığım guzergahlar şehir için sayılmaz pek genelde anadolu bulvarini kullanıyorum. Evin önünde 3 tane ışık var o kadar. Bu arada ne kadar benzin alıyorsunuz?  Ben.aracı aldığım gibi Mocan da lpg taktirdim lpg yi takan usta benzin ibresi 3 den aşağıya düşmesin demiş. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Buradaki ve çevremdeki insanları görünce imreniyorum. Ya ben araç kullanmayı bilmiyorum ya da bir sorun var.

2006 model mazda 3 otomatik sedan marka aracım var. Atiker marka lpg var. Deposu 40lt. 2 defa depoyu tam boşalttım. 30-32 lt gaz alıyor. Aracı çoğunlukla hatta sürekli hafta içi eşim işi gidip gelirken kullanıyor. 75tl lik gaz alıyorum. 200-220 km arası yol gidiyor. Şehirler arası da 150 tl lik gaz ile 500 km falan gidiyor. Lpg takılalı 1 yıl olmadı. Lpg sistemiyle alakalı da hiçbir sıkıntı yaşamadım. Benim aracım çok mu yakıyor sizce? Bu kullanımdan kullanıma da değişir ama hala otomatik 4 ileri mazda 3 ün şehir içinde 25 krş yaktığını söyleyenler var.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

LPG tüketimi ve Ortalama Yakıt Tüketimi verileri ile ilgili merak ettiğim bir durum var. Teknik olarak olayı bilenler yardımcı olabilirse sevinirim.

Emin olmamakla birlikte, Ortalama Yakıt Tüketimi tahminim şu şekilde hesaplandığını düşünüyorum; Yanma odasına/pistonlara giden yakıt, enjektörden vs. biryerden geçerken Litre olarak hesaplanıyor. Bunun da gidilen mesafeye bölününce **/100km cinsinden tüketim bilgisayar ekranına yansıyor.

Soru 1: Üstte anlattığım tanım doğru ise; diyelim araçta ortalama tüketim olarak 10 Lt / 100 km yazıyor,  bu durumda araç bilgi ekranında okuduğumuz bu değer gerçekten LPG cinsinden ortalama yakıt tüketimi midir? (ilk çalıştırmada gaza geçinceye kadar kullanılan benzini gözardı ediyorum)

Soru 2: Depoda basınçlı ortamda sıvı halde olan gaz, yanma odasına geçerken gaz haline mi dönüşüyor, yoksa oraya kadar sıvı halde mi devam ediyor? Bunu sormamın sebebi, eğer gaz halinde geçiyor ise, harcanan litre yi hesap eden yol bilgisayarı, Litre cinsinden tam doğru hesaplama yapamıyor olabilir diye düşünüyorum.

Soru 3: Klasik, hep duyduğumuz laf doğru mudur? Yani, yol bilgisayarında 10 Lt/100 km okuyor isen, arabanın gaz cinsinden harcadığı Litre yaklaşık 12-13 Lt  dir... gibi.

Umarım uzun ve karışık sormamışımdır. Yanıtlayacak arkadaşlara teşekkürler şimdiden.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Buradaki ve çevremdeki insanları görünce imreniyorum. Ya ben araç kullanmayı bilmiyorum ya da bir sorun var.

2006 model mazda 3 otomatik sedan marka aracım var. Atiker marka lpg var. Deposu 40lt. 2 defa depoyu tam boşalttım. 30-32 lt gaz alıyor. Aracı çoğunlukla hatta sürekli hafta içi eşim işi gidip gelirken kullanıyor. 75tl lik gaz alıyorum. 200-220 km arası yol gidiyor. Şehirler arası da 150 tl lik gaz ile 500 km falan gidiyor. Lpg takılalı 1 yıl olmadı. Lpg sistemiyle alakalı da hiçbir sıkıntı yaşamadım. Benim aracım çok mu yakıyor sizce? Bu kullanımdan kullanıma da değişir ama hala otomatik 4 ileri mazda 3 ün şehir içinde 25 krş yaktığını söyleyenler var.

benim aracım 2012 AT HB. yaklaşık 6000 km önce landirenzo taktırdım. 1 depo ile yaklaşık şehir için işe gidiş gelişte 250-260 km yol yapıyorum bazen 280km bile oluyor. depo 30 lt lpg alıyor. genellikle opet aygaz alıyorum. geçen gün lpg yi taktırdığım yerde bilgisayara bağladılar ve güncelleme yükledi ve o ara shell den aldım ve 230 km de bitti. dün lpg filtresi değişti ve yeni bir güncelleme yaptılar son duruma bakacağım. şehir dışı ise 140 km yolu 36 tl lik gaz ile gittim. (2.56 tl lpg fiyatı)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar uzun suredir forumu takip ediyorum ama yazma firsatim olmadi .benimde 2010 3 um var lpgde uzun yolda 250 km 56 TL ilk gaz aldi gaz fiyati 2.550 tl Nasil sizce gerçi bujilerin değişme zamani gelmiş sipariş verdik gelince değişecek belki yakitta etkisi vardır..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2.48 den aldığım 93 tl lik lpg ile 410 km uzun yol yaptım, gaz bitmediği halde depoyu doldurmak istediğimde 85 tl lik aldı ve 410 km hız ortalamam 114 km idi :) Lpg takalı tahmini 4000 km yaptım ve markası vialle lpdi sıvı sistem. Şehir içinde de 26-28 kuruş civarı yakıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

aracımı genellikle işe gidip gelmek için kullanıyorum, her zaman 20 TL'lik gaz koyarım, ortalama 70-75 km gidiyor. yaz aylarında 85-90 km'yi görüyordu(LPG fiyatı 2.62). uzun yolda 80-90 km'yi geçmezsem 20-22 kuruşu geçmiyor yakıt..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim araç şehir içi fazla yakiyor 35 kurusu buluyor gibi gerçi çok kisa mesafe kullanıyorum..gazida po gaz 2.40 dan aliyorum...

benim güncellemeden sonra çok yakmaya başladı ama yine de 30-31 kuruş arası (LPG yi oper ten 2.59 dan aldım en son.) bir depo LPG de yaklaşık 15-20 km fark etti

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

2006 Mazda 3 - 1.6 dynamic Otomatik Vites, BRC Lpg kitli

258 km de fulleme, 72 TL Milangaz ile. (Ankara)

1-5 Kasım 2014 arası şehir içi yakıt

(güzergahlar: genelde demetevler, çamlıca, ivedik metro civarı, keçiören)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Lpg yi 2.09 alınca psikolojik olarak kaç kuruş yakıyor bakayım dedim. 83 tl ye doldurmuştum depoyu 397 km yaptım ve lpg bittiğine dair ikaz hala ötmemişti fakat 10 km sonra öterdi en geç. Lpg ucuzlayınca km de 22 kuruş gibi birşey yakıyor artık  :tey: Güzergah Yenimahalle-Balgat ( Anadolu Bulvarından gidiyorum). Sabahları eskişehir yolunda 5-10 dakika trafikte bekliyorum. 2 yada 3 tane trafik lambasına takılıyorum birde.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

herkese merhebalar. 2009 model at hb mazda3 touring sahibiyim. arabamı alalı yaklaşık iki ay oldu. 73500 km de almıştım şimdiden 85000 yaptım. aracı ilk aldığımda 30 litre gazla uzun yolda 350 km yol yapıyordum. ama şimdi o rakamı göremiyorum. 310 km yi geçmiyor artık. sebebi ne olabilir?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 hafta sonra ...

Selam arkadaslar sımdı mazda 3 HB 2011 model aracımla prince marka lpg kıtı var. 42 lt lık sımıt tankımı LPG burda turkıyenın en pahalı sehiri Çanakkale  2,55tl  den - 31,5x2,55= 80,325 krş a fulledım.

140 km şehir dışı + 146 km şehir içi = 286 km gitti.

Ortalama km de 80,325/286 = 0,2806 krş yaktı.

İstanbul yada Ankara da olsam ortalama LPG 2,10 x 32 lt alsa =67 tl fulerdım. Şehir içi ve şehir dışı ortalama 67/290= 0,231krş yakacaktır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 hafta sonra ...

Selam arkadaslar sımdı mazda 3 HB 2011 model aracımla prince marka lpg kıtı var. 42 lt lık sımıt tankımı LPG burda turkıyenın en pahalı sehiri Çanakkale  2,55tl  den - 31,5x2,55= 80,325 krş a fulledım.

140 km şehir dışı + 146 km şehir içi = 286 km gitti.

Ortalama km de 80,325/286 = 0,2806 krş yaktı.

İstanbul yada Ankara da olsam ortalama LPG 2,10 x 32 lt alsa =67 tl fulerdım. Şehir içi ve şehir dışı ortalama 67/290= 0,231krş yakacaktır.

Aracınız otomatik mi bilmiyorum ama manuel ise bence yakıt tüketiminiz fazla.Ben 15 gün önce lpg taktırdım.İlk depomu 38,5 lt gaz ile fulledim.Tamamı şehir içi şu ana kadar 380 km gitti ama 400km geçecek diye tahmin ediyorum.Bu da şehir içinde 9lt/100 km gibi bir rakama tekabül eder.Depom bitince detaylı bir çalışma paylaşacağım.Ama her durumda 1,6 motor bir arabanın çok yoğun bir trafikte kullanılmıyorsa şehir içi max. 10lt/100 km sarfiyatı geçmemesi gerektiğini düşünüyorum.Zira önceki aracımda (opel astra 1,6) bazı kurallara göre kullandığımda 8,6lt/100 km sarfiyat yakaladığım oldu ama bu iddia üzerine yapılmış bir tüketimdi.Normalde o araçtaki yakıt tüketimim de max 9,5lt/100 km idi.(Bu yorum tamamen manuel araçlar içindir, otomatik vites, 6-7 tam otomatik değil ise düşük yakıt tüketimi baya zor)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar merhabalar,

Bursa - Çorum arası yaklaşık 1500 km yol yaptım. Ortalama yakıt tüketimini 10.66 lt/100 km olarak hesapladım. 

Araç otomatik ve yolculuk için dur kalklarla ortalama hız 110 km (2 radara yakalandım yollarını gözlüyorum gelecek cezaların...) Genelde cruise kullandım. 

Tabiki de bu reel yakıt tüketimi olmayacaktır. Araçtaki lpg kiti 4000 devir üstünde %20 benzin - %80 lpg karışımı ile çalışacak şekilde ayarlı. Buna bir de benzin sarfiyatını eklemek gerekir. 

Bir de arkadaşlar ortalama yakıt tüketimini hesap ederken lt üzerinden gitmekte fayda var. 2,10'a da LPG aldığım oldu (Shell-Çorum) 2,45'e de (Opet - Bozüyük)... Bir de yukarıda bahsettiğim benzin sarfiyatını da ölçmek lazım ki reel tüketimi bulabilelim.

Saygılarımla,

Rauf

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Etiket tabanlı benzer içerikler

• brn
      Yazan: brn
      Merhaba arkadaşlar,
      Yaklaşık 10 gün önce Mazda 3 almıştım. Aracım 2012 impressive otm. Aracı aldıktan 3 gün sonra LPG taktırdım. Zaten almadan once karar vermiştim. Bu benim 4. Benzinli alıp LPG taktıgım arabam oldugu için ilk tereddütleri aşmam kolay oluyor genelde:). 
      Gelelim LPG takma sürecine ve sonrasına.
      LPG'yi Ümraniye Kadosanda bulunan Üçel LPG'ye taktırdım. Daha onceki 3 aracımın montajını da onlar yapmıstı.  Prins Teknomax kitini tercih ettim. Ekstra olarak subap yağlama kiti de takıldı.  LPG montajı yapıldıgında araç 53800 kmde idi.  38 litrelik simit taktırdım ama buna ragmen bagaj içindeki tabanlık yüksek kaldı. O işi daha çözemedim. Bu hafta balataları değiştirmeye gidecegim. Belki onu da hallederim.  30 litre lpg alıyor depo.  Montajı yaparken bir konuda canımı sıktılar. Motorun üzerindeki plastik kapagın sag kısmında ECU'ya giden soketleri koruyan kısmı çıkarmaları gerekti. Fakat Mazda bu metal parcayı cıvata yerine perçinle tutturmustu. Bunu ince bir matkapla cok rahat sökebilirlerdi fakat biri geldi ve kalın matkapla perçin olmayan yerlerinden kırmak suretiyle cıkarmaya calisti. Pense ile eğdi büktü. Mahvetti anlayacagınız. Sonra cıkaramayınca baska biri benim dedigim sekilde percinleri cıkardı ve parca cıktı. Lakin mahvolmustu. En son yerine takarken biraz düzeltip bantla tahrif olmus kısımları örttüler. Neyse bulabilsem yenisini takıp adamlara fatura edecegim ki kabul ettiler.  Montajdan sonra aracın kullanımında pek bir değişim olmadı lakin oncesinde de cok kullanmadım. Sadece 150 km yaptım Depoyu bitirmeden merakten ölçüm yaptım ve 126.4 km sonra tekrar fulledim. 2.82'den aldım LPG'yi ve tam 37.00 lira tuttu. 29.2 kurus yapar yani. Litre olarak da 10.38lt/100km yapar. Yol bilgisayarı da ayni süreçte 8.2 ortalama gösterdi.  Bu mesafeyi genelde uzun yol sayılabilecek bir rotada yaptım. Yani 80 kmsi çekmeköy-yenidoğan-şekerpınar rotasında neredeyse trafiksiz yolda 90-100 kmh hız ile yaptım. Geri kalanı da taşdelende şehiriçinde orta trafikde yaptım. Muhtemelen bu lpg zamları ile 35 kuruslara cıkmam an meselesi. Ki bence normal ve beklediğim gibi.   
      Öncesinde forumda LPG konularına bir göz gezdirdim. Belki sorusu olan arkadaslara yardımcı olur düşüncesi ile paylaşmak istedim. Sorusu olan arkadaslara için memnuniyetle cevap veririm. 

• Yeni Oluştur...