Jump to content

Mazda3 Dijital Klima Çalışma Şekli

orcunkil
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Ben yaz kış auto da çalıştırıyorum, sağolsun mühendis arkadaşlar düşünmüş nereye ne kadar ısı verileceğini. Bazen camlar buğu yaptığında ayak ve camlara veriyorum geçince tekrar auto. Fakat auto da klimayı kapatıyorum gerek kalmıyor.

klimayı kapatnıca auto devreden çıkıyor!!!!!

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Araçlarda zaten ciddi bir ısı kaynağı varken kompresörün bu iş için kullanılması çok saçma olur. Bu sebeple kışın klimayı çalıştırdığınızda ECO yazar ve yazın olduğu gibi motorda bir zorlanma hissedilmez

O dediğiniz ev tipi klimalarda olan bir özellik

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Araçlarda zaten ciddi bir ısı kaynağı varken kompresörün bu iş için kullanılması çok saçma olur. Bu sebeple kışın klimayı çalıştırdığınızda ECO yazar ve yazın olduğu gibi motorda bir zorlanma hissedilmez

O dediğiniz ev tipi klimalarda olan bir özellik

Neden klima açılmayınca camdaki buğu çözülmüyor veya daha hızlı çözülüyor..... ^-^

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Neden klima açılmayınca camdaki buğu çözülmüyor veya daha hızlı çözülüyor..... ^-^

Orada buğuyu çözen şey klima değil hava akımı

Sonuçta buğu dediğiniz şey soğuk cam üzerinde yoğunlaşan su buharıdır

Camı ısıtır veya su tanesini buharlaştırırsanız buğu kalmaz.

Araçlarımızdaki buğu fonksiyonu da aslen hava akımının ön cama yoğunlaşmasından ibarettir :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

enteresan konu...

üzerinde uygulamalı olmadan anlatmak gerçekten zor.

bu arada yolda giderken fan çalışmadığı halde üflemesi dışarıdan taze hava girişi açık olduğundan rüzgarı içeri almasından kaynaklanıyor.

auto düğmesine bastığınızdaki parametreler şunlar...

hava sıcaklığı,

sizin programladığınız sıcaklık,

araç içi sıcaklığı

bu girdilere göre şunları kontrol eder...

hava nerden alınacak:iç/dış

klima kompresörünün durumu ne olacak AC veya AC ECO

fan hızı ne olacak

hava nerelere verilecek: baş cam ayak vs.

aslında basit bir algoritması var...

bunlara göre ACyi tam devreye alıyor yada ECO modunda bırakıyor. Yazın bırakın AC çalışsın, kışın ise AUTO ya basın, buğu yoksa AC tuşuna basıp, klima kompresörünü kapatın ki gereksiz sarfiyatı azaltın. 2003-2008 mazda6 larda elle kontrol edilebiliyordu AC veya ECO modu. mazda3lerde kendi karar veriyor.

15derecede AUTO yapmanın esprisi yok. Her zaman son sürat çalışır en üst ve en alt noktalarda. uzun yolda yazın 20-23 arası ayarlayın, yol aldıkça(içerisi soğudukça) fanın yavaşladığını göreceksiniz.

Kışın AUTO yapınca neden AC ECO modunda dahi olsa çalışıyor?... Su buharını, havanın nemini almak için.

15 veya 29 derecede AUTO yapınca neden araç dışından hava almayı kesiyor?... Daha hızlı ısıtmak yada soğutmak için...

15 derecede neden AUTO yapmayalım?... Sırtımız başımız tutulmasın diye... :D

Yolda giderken sistem kapalı olduğu halde üflemesi durmuyor. Nasıl durdurulur?... 1-araç dışından hava almayı kesin. yada 2-ızgaraların yanındaki kontrollerden kapatın. 2.yi tercih edin çünkü araç dışından almayı kapatınca camlar buğu yapar... uyku da gelir... CO2!

Cam çözmeye basınca AC çalışıyor. Neden?... Nemi havadan daha hızlı almak için AC kompresörü devreye giriyor ve otomatikman araç dışından taze hava almaya başlıyor... Yada aracınız impressive ise ön cam ısıtmayı kullanın, yakıt tasarrufu olur.

Yolda giderken fan kapalı olduğu halde dışarıdan daha fazla taze hava girsin istiyorsanız, sunroofun arkasını açın, sunroof yoksa 1 camı 2 cm kadar açın... 1 dakikada aracın havası değişir.

bana sorarsanız otomatik klimayı yazın 22 derecede kullanırım. fan hızı en az yada bir üstü. üşürsem fan hızını değiştirmem sıcaklığı biraz arttırırım. sıcak basarsa yine sıcaklığı düşürür, fan hızına dokunmam. klimanın soğutma kapasitesi fan hızlı çalışınca enteresan bir şekilde düşer. yani soğutucudan yavaş geçen hava daha soğuk gelir kabine...

sorular böyle uzar gider... bana en çok gelen sorular bunlar... Varsa dahası elimden geldiğince cevaplarım....

ya hocam bende 2 tane yuvarlak düğme var...bi tanesinde "push off" bitanesinde  "push auto" yazıyor..ancak push autoya basınca direk klimayı aktif ediyor.fakat push off düğmesi basınca çalışmıyor ve klima çalışırken de döndürdüğümde fan hızını artırmıyor.sadece push autoya basıp klimayı açtığımda push off tuşu ile kapatabiliyorum..çalışmasında sıkıntı mı var yoksa prensibi mi böyle?? teşekkürler

Genelde yeni model tüm araçlarda klima kışın çalışması mantığıyla kullanılıyor. Şöyle özetlemek gerekirse kışın klimanın çalışma mantığı tamamıyla camlarda buğulanma yapmama amacıyla kullanılıyor. Genelde kabin içi sıcaklığı 24 derecede sabit sutma mantığında klimayı kullanıyorum. Bu durum yaz ve kış için ideal olduğunu düşünüyorum sebebi dış sıcaklık ile iç sıcaklık arasındaki farkı arttırdıkça hastalanma olasılığının artmasından kaynaklanmakta.

autoya basmadan "push off" düğmesiyle fan çalışması lazım doğru mudur?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...

Merhaba arkadaşlar. Benim araç ön cama ve ayaklara hava üflemiyor. Servise sorduğumda içerde hava yönlendirmesini yapan flap denilen parçada sıkıntı olabileceği,  konsolun sökülüp bakılması gerektiği, parçaya bişey sıkışmış olabileceği yada arızalnmış olabileceği söylendi. Başına daha önce böyle bir olay gelen yada alternatif çözümü bilen varmıdır ?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba arkadaşlar. Benim araç ön cama ve ayaklara hava üflemiyor. Servise sorduğumda içerde hava yönlendirmesini yapan flap denilen parçada sıkıntı olabileceği,  konsolun sökülüp bakılması gerektiği, parçaya bişey sıkışmış olabileceği yada arızalnmış olabileceği söylendi. Başına daha önce böyle bir olay gelen yada alternatif çözümü bilen varmıdır ?

Ön cam resistans düğmesinin yanında bir düğme daha var, klimayı açıp, camın buğusunu çözmek için. Onu açtığınızda da cama hava vermiyor mu?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ön cam resistans düğmesinin yanında bir düğme daha var, klimayı açıp, camın buğusunu çözmek için. Onu açtığınızda da cama hava vermiyor mu?

Vermiyor, türlü alternatifler denedik, servis Müdürü ile birlikte. Havalandırmayı cama verdiğimde tıkalı olduğu belli uğultu var hava çıkamıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...

Vermiyor, türlü alternatifler denedik, servis Müdürü ile birlikte. Havalandırmayı cama verdiğimde tıkalı olduğu belli uğultu var hava çıkamıyor.

Sorununuz çözüldü mü ? 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sorununuz çözüldü mü ?

Servise gidemedim henüz. Bu kış geçti yazın Antalya'ya gidip gelmem eksik olmaz gidince uğrayacağım servise.
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Servise gidemedim henüz. Bu kış geçti yazın Antalya'ya gidip gelmem eksik olmaz gidince uğrayacağım servise.

Bir şey sıkışmış olmalı. Daha önce hiç rastlamadık :( kolay hallolur umarım 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir şey sıkışmış olmalı. Daha önce hiç rastlamadık :( kolay hallolur umarım

Servisin dediği de o. Yaprak bile sıkışmış olabilir. Ama sökmeden göremeyiz.
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...