Jump to content

LPG de Ne Kadar Yakıyorsunuz?

_PrenS_
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Ayın 29'unda aldığım gaz bugün bitti nihayet. Psikopat kullanım modunda 50 TL'lik gaz ile net 300 km. Benzin kullanımını hesaba dahil edemedim maalesef ama havaların soğumasından dolayı yaza göre LPG'ye geçiş biraz daha uzun sürdüğü için eskisine göre daha fazla gidebilmem de bununda etkisi var...

Güzergah evden işe, işten eve, trafik çok az, onun haricinde ki yol da neredeyse dümdüz ve bu düzlükte de 70 km/h geçmedim. Kabaca söyleyecek olursak 200 km şehir dışı, 100 km şehir içi; km de yakıt ortalaması 166 kuruş :) (İlk çalıştırma benzin hariç)

Daha ne olsun...

:fiuw:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Lpg tankı depoyu tam doldurduğumda 32-34 litre arasında LPG alıyor. Şehirlerarası yakıt tüketimi değeri kış şartlarına göre normal 32 Lt. LPG ile yaklaşık 350 km. yapıyor. Lpg litre fiyatı Antakyada 2.50 TL civarlarında. Ama şehir içinde kıştan dolayı olsa gerek bir de Antakya´nın şehir içi trafiğinden 32 lt. ile 220-230 km. anca yapıyor.Ondan dolayı şehir içinde daha çok benzinle kullanıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Arkadaşlar benim lpg konusunda bir fikrim var bilyosunuz kış aylarında lpg tüketimi artıyor bunun sebebi lpg nin zaten donuk olması vede havada soğuk olunca dahada yoğunlaşması; bunun sebebini bu ; geçenlerde bir lpg ciye sordum oda soğukta lpg tüketimi artar dedi, araştırmalarıma göre kışın lpg tüketinimi en fazla artıran olay lpg beyninin (kit) ısınmaması vede yakıtı motor tarafından iyi yakılcak seviyede çözememesi sonucunda yakıtın iyi yakılmadan çiğ olarak atılması ki bu genelde  egsozdan su akması sonucunu doğuruyor. gelelim fikrime ben lpg kitimi şu sıcaklığı muhafaza eden izolasyon malzemesiyle kaplayacam bu sayede hem beyin çabuk ısınacak hemde soğuktan etkilenmeyip ısısında artış olacağı için yakıt daha iyi yanacak seviyede çözmüş olacak, tabii sıralı sistemlerde durum nedir bilmiyorum onlardada beyin var bildiğim kadarıyla yani uygulanabilir bir fikir gibi geldi ben deneyecem ama anca hafta sonu uğraşabilirim bunları yazmamın sebebi fikrinizi almak vede hangi izolasyon malzemesi uygun olur onu sormak yorumlarınızı merakla bekliyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bu arada son tüketimim 30 tl LPG ile 70 km şehir içi. yeni mikserimi mote ettim vede izalosyonuda yaptıktan sonra değerleri yazarım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

unutmadan kışın lpg tüketimi niye artar sorusuna lpg bayisi deponun soğumasının sebep olduğunu söledi ama ben bbuna katılmıyorum normalde lpg zaten yaz aylarında bile sıvı haldeyken donma derecesindedir bu yüzden bu izalasyon  fikiri aklıma geldi bunuda eklemek istedim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İzolasyon işinden beklediğin sonucu alamayabilirsin, çünki lpg zaten çok soğuk kışın fazla yakma konusu şehir efsanesi olabilir veya dikkate alınacak değerlerde artış yoktur diye tahmin ediyorum...

Sen yine de dene ve bizi bilgilendir...

:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İzolasyon işinden beklediğin sonucu alamayabilirsin, çünki lpg zaten çok soğuk kışın fazla yakma konusu şehir efsanesi olabilir veya dikkate alınacak değerlerde artış yoktur diye tahmin ediyorum...

Sen yine de dene ve bizi bilgilendir...

:)

valla kardeş bende senin gibi düşünüyodum geçenlerde bir lpg ci de oturuyoduk daha doğrusu mikseri değiştim o ara kışın yakıtın fazla yakması konusu açıldı malesef o konu doğru yüksek rakımda ve soğuk havada lpg li araçları tüketimi artıyor bende nasıl üstesinden gelirim diye sorunca lpg deposunun sıcak tutulması gerektiğini söledi LPG ci  tabii bende itiraz ettim zaten normalde lpg dışarıdaki soğuktan kat kat daha fazla soğuk konumda ne alaksı olur dedim adamdan tık çıkmadı o arada ben düşünüyorum tabii bir yerde okumuştum lpg beyni eğer iyi ısınmazsa likit ve donmuş haldeki lpg yi çözemiyomuş diye bir cümle aklıma geldi o halde tek bir alternatif kalıyor soğuk havanın yakıtı artırması konusunda oda lpg beyninin soğuktan etkilenmesi onuda izolasyon yaparak halladicez tabii sizinlede paylaşacam.  Bakın soğuk havanın lpg beyni üzerindeki etkisini bizzat ben yaşadım nasıl oldu anlatayım; bir gün araç çalışır durumda bir tamirci arkadaşın dükkanının önünde duruyor kaput açık lpg de çalışıyor araba arkadaş ta baktı böle bu ne pis motor dedi bir basınçlı hava tutup temizleyelim, gitti hava tabancasını aldı başladı motorun tozunu almaya o ara tamizlerken lpg beyninnede tuttu ordaki tozları temizlmek için inananın yaz ayında araba stop etti hafif bir hava akımının soğutması bile lpg beynindeki gazı dondurdu hayret ettik bi daha denedik böle basınçlı havayı yaklaştırdıkça araç stop edecekmiş gibi oluyodu denemesi bedava deneyin göreceksiniz bu LPG çok hassas iş biraz uzun oldu ama anlatmak istedim bu konunun mantığını. ;)  8)
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

son denememde ankaradan trabzon a geldim sabit 80 km hız ıle 90 ı geçmemiştir hızım malum yollar da kar ve buzlanma var yol bilgisayarını yola çıkmadan önce sıfırladım tam 750 km yol geldim 68 tl ankarada aldım 2,34 tl den 20 tl corumdan aldım 2,48 den 66 tl samsundan aldım 2,63 ten  bu yakıtla trabzona vardım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

valla kardeş bende senin gibi düşünüyodum geçenlerde bir lpg ci de oturuyoduk daha doğrusu mikseri değiştim o ara kışın yakıtın fazla yakması konusu açıldı malesef o konu doğru yüksek rakımda ve soğuk havada lpg li araçları tüketimi artıyor bende nasıl üstesinden gelirim diye sorunca lpg deposunun sıcak tutulması gerektiğini söledi LPG ci  tabii bende itiraz ettim zaten normalde lpg dışarıdaki soğuktan kat kat daha fazla soğuk konumda ne alaksı olur dedim adamdan tık çıkmadı o arada ben düşünüyorum tabii bir yerde okumuştum lpg beyni eğer iyi ısınmazsa likit ve donmuş haldeki lpg yi çözemiyomuş diye bir cümle aklıma geldi o halde tek bir alternatif kalıyor soğuk havanın yakıtı artırması konusunda oda lpg beyninin soğuktan etkilenmesi onuda izolasyon yaparak halladicez tabii sizinlede paylaşacam.  Bakın soğuk havanın lpg beyni üzerindeki etkisini bizzat ben yaşadım nasıl oldu anlatayım; bir gün araç çalışır durumda bir tamirci arkadaşın dükkanının önünde duruyor kaput açık lpg de çalışıyor araba arkadaş ta baktı böle bu ne pis motor dedi bir basınçlı hava tutup temizleyelim, gitti hava tabancasını aldı başladı motorun tozunu almaya o ara tamizlerken lpg beyninnede tuttu ordaki tozları temizlmek için inananın yaz ayında araba stop etti hafif bir hava akımının soğutması bile lpg beynindeki gazı dondurdu hayret ettik bi daha denedik böle basınçlı havayı yaklaştırdıkça araç stop edecekmiş gibi oluyodu denemesi bedava deneyin göreceksiniz bu LPG çok hassas iş biraz uzun oldu ama anlatmak istedim bu konunun mantığını. ;)  8)

Deneyin bi sakınca yok ama basınçlı hava tutmakla normal soğuk hava şartları bir değildir... LPG illaki hassas bir konu, az biraz ayarı kaçtığında adamın münhal bölgelerinden kan aldırmakta...

:D

Ben şunu savunuyorum sadece; bizim mikseri allayıp pullayacak kadar fazla oranda yakıt artışı olmuyordur... Zaten yola çıktıktan sonra o miksere el bile değmiyor, yakacağı fazlalık motor suyu sıcaklığının istenilen düzeye ulaşacağı ana kadar geçen zamanda olur o da yaz/kış farkı olsun olsun üç dakika...

Deney sonucunu merakla bekliyorum...

Kolay gele.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bak benim anlatmak istediğim şu tabiki el değmeyecek sıcaklığa ulaşıyor öle olmasa zaten lpg denen yakıt olmazdı amaç sağuktan daha az etkilenmesini sağlamak anlattığım olayda lpg beyninin soğuktan ne kadar çabuk etkilendiğinin kanıtı basınçlı hava sıcak havaydı yaz ayıydı öle olamsına karşın beyin soğuduğu için araç stop etti.. :D  tabii sen gülersin :P ama dediğin gibi deneyip görecez .

peki sana şunu sorim neden kış aylarında lpg çok yakıyor. sen mantıklı bir cevap ver vede öneride bulunda görelim onu uygulayalım. ???

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bak benim anlatmak istediğim şu tabiki el değmeyecek sıcaklığa ulaşıyor öle olmasa zaten lpg denen yakıt olmazdı amaç sağuktan daha az etkilenmesini sağlamak anlattığım olayda lpg beyninin soğuktan ne kadar çabuk etkilendiğinin kanıtı basınçlı hava sıcak havaydı yaz ayıydı öle olamsına karşın beyin soğuduğu için araç stop etti.. :D  tabii sen gülersin :P ama dediğin gibi deneyip görecez .

peki sana şunu sorim neden kış aylarında lpg çok yakıyor. sen mantıklı bir cevap ver vede öneride bulunda görelim onu uygulayalım. ???

Kış aylarında fazla yakmasının ana sebebi adı üzerinde kış ve soğuk...

:tey:

Yaz ve kış arasındaki motor suyu sıcaklığının derece farkı sebebiyle bize yansıması yakıt olarak dönüyor... Yazın belirli bir dereceye daha erken vardığı için ısıtma suyu sıcaklığı istenilen düzeye daha erken geliyor, kışın ise daha geç...

Bu durum; uzun yolda ve şehir içi kullanımda ortaya bariz bi şekilde çıkar bence... Uzun yolda motor suyu sıcaklığı stabil olacağı için kışın daha az sıcak olabilir bu da yakıta etki edebilir...

BENCE...

:egy:

Sana kolay gelsin, ben yine de bu deneyin sonucunu merak etmiyor değilim... Ancak; çıplak gözle ve açık ortamda bunu ispatlamak biraz zor...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kış aylarında fazla yakmasının ana sebebi adı üzerinde kış ve soğuk...

:tey:

Yaz ve kış arasındaki motor suyu sıcaklığının derece farkı sebebiyle bize yansıması yakıt olarak dönüyor... Yazın belirli bir dereceye daha erken vardığı için ısıtma suyu sıcaklığı istenilen düzeye daha erken geliyor, kışın ise daha geç...

Bu durum; uzun yolda ve şehir içi kullanımda ortaya bariz bi şekilde çıkar bence... Uzun yolda motor suyu sıcaklığı stabil olacağı için kışın daha az sıcak olabilir bu da yakıta etki edebilir...

BENCE...

:egy:

Sana kolay gelsin, ben yine de bu deneyin sonucunu merak etmiyor değilim... Ancak; çıplak gözle ve açık ortamda bunu ispatlamak biraz zor...

işte bu konuda yanılıyosun yaz kış farketmez hararet göstergesi  her zaman ortada kalır yani motor suyu sıcaklığı değişmez geç ısınır erken ısınır o kadarda önemli değildir  motor duruma göre kendisi fanı az açarak veya çok açarak ayarlar sonuçta benim dediğimi diyosun motor suyu aynı sıcaklıkta  ise ama dışarısı soğuk ise suyun dolaştığı borularda vede aynen lpg kitinde soğumaya uğrar bu arada lpg kiti lpg nin kendisinden kaynaklanan sebeplerden ötürü donuk vaziyettedir benim amacım kış aylarındaki ısı kaybını azaltarak lpg kitindeki ısıyı artırıp donuk lpg nin daha iyi çözülmesini sağlamak vede kitin daha erken ısınmasını sağlamak. neyse cumartesi bu işi hallederim.
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Temel olarak ikimiz de var olan şeyleri söylüyoruz burada bir sıkıntı yok ikimizce de... Ben sadece şunu diyorum, yaz ve kış arasındaki yakıt varkını ölçebilecek kadar sağlıklı bir ortamımız yok ve eldeki veriler değişken...

Bir seferinde kırmızı da daha fazla durursun diğerinde daha az, bir seferinde pompa daha fazla gaz basar diğerinde az... Ben bunu anlatmak istiyorum...

Eşit miktarda, eşit şartlarda ölçüm yapabileceksek aradaki fark ortaya çıkabilir, şu anda çıkacak farkın negatif veya pozitif savunması sağlıklı verilere dayanmayacaktır diyorum...

:nazar:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

haklısın zaten senin dediğin değişkenleri bende hesap ettim bu iki gün işe arabayla gidecem gazı bitirecem zaten 30 tl  lik almıştım ha testi nasıl yapacam anlatayım. bitlis tatvan arası tam 25 km düz sıcak asvalt yol tam tatvanın çıkışında bir petrol var oradan alacam 4 ltr gaz yani 10 -15 tl lik gaz bitttiği yerde fotolayacam kadranı , benzine geçip geri dönecem modifikasyonu yaptırıp tekrar aynı istasyon vede ltr de tekrar deneyecem  ama tam düz yol standart devir yani bu değişkenleri aynı yapmak için ne gerekiyosa yapacam tabii bu durumun aslında yakıtla veya araçla alakası yok ben arabayı hobi amaçlı almış vede keyfe keder kulanan araçla uğraşmayı seven biriyim yani bu testlerden sıkılmayacam aksine zevk alacam boş zamanlarımı bile araçla uğraşarak geçiririm  zaten aracımın modelinden belli değilmi 323 hb. hastasıyım bu modelin.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

haklısın zaten senin dediğin değişkenleri bende hesap ettim bu iki gün işe arabayla gidecem gazı bitirecem zaten 30 tl  lik almıştım ha testi nasıl yapacam anlatayım. bitlis tatvan arası tam 25 km düz sıcak asvalt yol tam tatvanın çıkışında bir petrol var oradan alacam 4 ltr gaz yani 10 -15 tl lik gaz bitttiği yerde fotolayacam kadranı , benzine geçip geri dönecem modifikasyonu yaptırıp tekrar aynı istasyon vede ltr de tekrar deneyecem  ama tam düz yol standart devir yani bu değişkenleri aynı yapmak için ne gerekiyosa yapacam tabii bu durumun aslında yakıtla veya araçla alakası yok ben arabayı hobi amaçlı almış vede keyfe keder kulanan araçla uğraşmayı seven biriyim yani bu testlerden sıkılmayacam aksine zevk alacam boş zamanlarımı bile araçla uğraşarak geçiririm  zaten aracımın modelinden belli değilmi 323 hb. hastasıyım bu modelin.

Bu ölçüm yöntemi eldeki imkanlarla yapılabilecek olanın en iyisi gibi duruyor... Başka da şansın(mız) yok gibi...

:hi:

Bundan on yıl önce ben de senin kadar araba heveslisi idim... Yaş ilerledikçe ve hayatın karmaşıklığı içnde kaybolmaya başladıkça araba artık araç oluyor, amaç olmaktan çıkıyor... Yıkamacıya gidip yıkatmaya bile üşenir oldum ben (gerçi bunda; kocaeli nin nemli havasının da etkiyi büyük ama olsun)

Saygılar, kolaylıklar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

yaşın o kadarda ilerlemiş sayılmaz abi çok çok aramızda 5 yaş var tabii bu işler merak meselesi bundan öncede araçlar kullandım ama dedimya mazdam bir başka onunla böle uğraşmak için kendime bahane uydurum düşünün artık.!!! bu arada aşagıda bir link bırakıyorum bir bakın istersen abi ;ekleyeceğin bişeyler olabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

yav hiç sorma başıma geleni gittim izolasyon malzemesi aradım bir depomda diyor bir elimde kalmamış diyor adam akıllı izolede kulanacagım malzeme bulamadım bana sorduğum kişiler izocamı önerdiler 10mm kalınlığında sarı tüy gibi bişeydir ondan kullanmam gerekiyomuş bide onu kiyin üstüne sarıp sarmalamak için ısıya dayanıklı bir malzeme bulama gerek burada kalöriferde kulanılıyor  4 -5 inşaaat dükkanına uğradım sonuç yok  yani anlayacağın malzemeyi temin edemedim yanlış malzeme kullanmak istemiyorum bakalım nereden temin edecez burada inaşaat dükkanlarında oluyor genelde onlarında çoğunda yok malum küçük yer burası olanlarda depoda falan diyolar  ama hafta içi araştırmaya devam sonuçları kesin yazacam ya hatta fotosunu bırakacam hiç şüphen olmasın.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...