Jump to content

mazda lantis üretim videosu

unutulmayanlar
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

googleden youtube dns ayarları diye yaz.ordan resimli olarak anlatılan siteler var bu şekilde daha basit olur.anlatmayla biraz zor.  :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

zamanının ötesinde. kral araçtır lantis. böyle güzel araba çok sık çıkmaz...

bir de japonlar kendisi için yaptıkları aracı dünya pazarına geçte olsa sürünce böyle tadımız damağımızda kalıyor...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

lantis artık efsane olmuş bi araç.üretimi biten birçok marka model var ama ismi bile telaffuz edilmediği için efsane değil

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3.videodaki robotlar Tr deki ne Honda fabrikasında ne de Hyundai de yok. Geçen sene gittim 2 sinede; kokpit elle montaj, puntalar elle atılıyor. Arabalar raylarda elle itiliyor. Motor elle toplanıp yerleştiriliyor. Valla 94 senesindeki fabrika teknolojisini gördüm ve şok oldum. Hondaya iyi diyenler fabrikasını bir görseler hondaya binmezler birdaha. MAzdanın kalitesi açık ve ne ortada.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Honda'nın fabrikasının kötü olduğuna katılmıyorum. Ben de gittim ama bahsettiğin kadar kötü değil. Ayrıca elle yapılması onun kötü yapıldığı anlamına gelmez. Firmalar maliyetlerini koruyabilmek ve hatta düşürebilmek adına çok ince hesaplar yapıyorlar. Dolayısıyla eğer o işlem için robot yerine insan daha ucuzsa ve tabii ki aynı kalitede daha güvenliyse elbette insan tercih ediliyor. Bu o fabrikanın geri kalmışlığı anlamına gelmez. Puntanın elle yapılacağı yer var yapılamayacağı yer var. Mesela kritik yerlerdeki puntalar robotlarla yapılırken, basit yerlerdekiler elle yapılıyor. Çünkü öyle basit bir işlem için robot yatırımı yapmak pahalıya patlar. Elbette bazı eksiklikler var, yok değil. Ben Fiat'ın fabrikasına da gittim. Orda araçlar elle itilmiyor, raylarda otomatik ilerliyor. Ama bu Fiat'ın araçlarının Honda'dan daha iyi olduğunu göstermez.

Bu yazıya uzun uzadıya cevap vermek lazım ama kabaca gözlemlerimi yazıyorum. Fabrikada ki üretim mühendisleriyle konuştuğumda yakındıkları bir çok durum var. Bantlar japonyadan gelme eski bantlar. Üretim tamamen manual. İnsana dayalı hata payı çok fazla. Motorlar burda toplanıyor. Karterdeki 12 vidayı çalışan tek tek elle sıkıyor. Fordd a robot hepsini aynı anda sıkıyor. En basit örnek. Fabrikada şase birleştirmelerini insanlar yapıyor. Bütün puntalar elle atılıp daha sonra punta makinesinin ucu eğelenip devam ediliyor. O gün çalışan adamın morali bozuksa, eşiyle kavga etmişse :) Hondanın vay haline. Ayrıca Tr de yapılan Hondalar sadece 3.dünya ülkelerine gönderilkiyor. Geri kalan avrupa ülkelerine doğrudan Japonyadan gönderiliyor.  Ha bir de master car olayı varkı hiç yazmayım. KIsacası ben kesinlikle Tr de yapılmış bir Honda almam aldırtmam.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Türkiye'dekiler ana fabrikalar değil bildiğiniz gibi, şube desek yalan olmaz. hiroşimadaki veya hofu da ki mazda fabrikası tek başına Türkiye'de toplam üretilen araçtan fazlasını üretiyor. bunu da unutmamak lazım.

öte yandan ben hofu fabrikasını gezdim. tabi o zamanlar endüstri mühenisi değildim, işin mühendislik boyutunu öğrendikçe daha da şaşırıyorum o zamanlar gördüklerime. aynı banttan 12 farklı model üretiliyordu. bunların çeşitli varyasyonları, değişik motorlar, şanzumanları, donanımları siz düşünün...

şu videolardan birinde ön camdan konsol sokma edavatı, dünyaca ödül almış bir sistemdir. aç rakıyı akşama kadar izle robotu, öyle güzel bişiy.

Ayrıca hofu plant dünyada ilk ISO14000 almış, üretim teknolojilerinde ciddi ödüller de almış bir fabrikadır. fabrikadaki üretim teknolojisi içinde üretilen ürünlerdeki kaliteyi direk etkiler. tabi bu fabrika teknoloji dolu, araçlarda da teknoloji dolu olacak anlamına gelmez. ama ürünlerin standardizasyonu ve hata ihtimalini minimize etmek açısından önemli...

tabi 1990lı yıllarda bizim bilgisayarlar sadece lotus oynama yaraken adamlar çarpışma simulasyonları falan üretiyorlarmış, bu da aradaki farklı ortaya koyuyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...