Jump to content

Ekonomi Vitesi Nedir ? Var mıdır ?

Efebey
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Ekonomi vitesi, düşük yakıt tüketimi sağlayan vites olarak tanımlanabilir.

Teknik olarak bu vites düzenlemesine overdrive da denilmektedir. Bazı araçların beşinci vitesi (ya da varsa altıncı vitesi) aracın hızını artırmak için değil yakıt tüketimini düşürmek için tasarlanmıştır.

Örneğin; 4. viteste 100 km/h hızla giden bir aracın devir göstergesi 4000 d/d iken, 5. viteste 3000 d/d’ye düşer.

Genel olarak araçlardaki son vites uygulamaları aracın hızını artırmak için değil, aracın mevcut ivmesini sürdürmek ve yakıt tüketimini düşürmek için tasarlanmıştır. Bu düzenlemelerde aracı ekstra ivmelendirmek için vites küçültmek gerekmektedir. Bu düzenlemeler aracın üretim topolojisinin bir gereğidir.

Genellikle ekonomi viteslerinde hız aralığı olarak 90 ile 120 km/h aralığı seçilirse ciddi bir ekonomiklik temin edilmiş olur.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Genelde Mazda ve ekonomi kelimeleri yanyana gelmez. :D

Şaka bir yana 626lar 3 ler ve 6 larda bu yok.

Ben Tombakta ayak oyunlarıyla devrini ayarlayarak ekonomi yapmaya çalışıyordum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

aaaaaaa niye öyle diyosunuz mazdada ekonomi olmaz diye :) Çevrim oranı 1'den küçük vitesler yukarıda arkadaşın anlattığı gibi ekonomi içindir. Genelde bu manuelde 5. vites, 4 vitesli otm.lerde 4. vitestir. Anlamı da motorun ürettiği torku azaltarak, devri arttırarak tekerleklere gönderir. Çünkü 90'la giden aracın bu hızda gitmek için motorun ürettiği max. torka ihtiyacı yoktur.

Bakmadım ama muhtemelen bizim M/T'de 5. vites A/T'de 4. vitesin çevrim oranı 1'den küçük.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bende bunu anlamam adam gider çok yakan arabayı bile bile alır, ondan sonrada yakıttan nasıl kısarım diye düşünüp durur, alma abicim çok yakan araba git şehir içinde 4 litre yakan araçlar var, hem vergileride düşük al bitane babalar gibi bin....

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bende bunu anlamam adam gider çok yakan arabayı bile bile alır, ondan sonrada yakıttan nasıl kısarım diye düşünüp durur, alma abicim çok yakan araba git şehir içinde 4 litre yakan araçlar var, hem vergileride düşük al bitane babalar gibi bin....

Evet doğru haklısın.

Ama oyle araba alinca da sigmiyorsun :D Hele 2 cocuk olunca hic sigmiyorsun :D

Nedense içim cızz etti bi an.  :-[

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ama oyle araba alinca da sigmiyorsun :D Hele 2 cocuk olunca hic sigmiyorsun :D

Abi paran kıymetliyse sıkışıp pıkışıp bineceksin, ya da alıyosanda çok yakan arabayı, çoluğum çocuğum biniyor deyip sineye çekeceksin benzine verdiğin parayı. Böyle 5. viteste ekonomi yapacam diye sol şeritte 80-90 la gidenler yüzünden otobanda bile rahat seyahat edilmiyor artık.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bak sol seridi hic isgal etmem, hatta selektor bile yemem kolay kolay, benden hizli arac varsa cekilirim ama oyle null deyince sigilmiyor arabaya, hele bir de cocugun arabasi bagaja girdimi gor hengameyi.

2 sene benzinli kullandiktan sonra verdik gazi Vaviye simdi bak lafini ediyor muyum ? :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bizimde araç değişmemizin en büyük nedeni çocuk :) arabasıydı, koltuğuydu, yerine göre park yatağı vs.. sığamıyorduk eski araca, az yakan büyük araç alsak oda yükümüzü çekemez diye düşündük ve paraya kıyıp mazda3 alalım dedik. Bağaj ve arka koltuklar yerince geniş bizim için, artık yaktığına da can feda :) Ayrıca yakıt tüketimi tam oturduğunda 1.4 astradan fazla yakacağınıda sanmıyorum açıkçası.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

otomatik viteslerde durum nasıl??

5 ileri otomatik viteste 5. vites overdrive. Yukarıda açıklaması yapıldığı gibi 4. viteste zaten son sürate çıkabiliyorum, 5. vites sadece ekonomi amaçlı ama ciddi şekilde işe yarıyor ;)
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest metin_4154

Bir ara yeğenin arabasını aldım emanet olarak Subaru impreza gt önüne gelen abi ne kadar yakıyor diye soruyor.Ulen dedim böyle bi araca biniceksin bide ne yakıyor diye hesap yapıcaksın olurmu öyle şey dedim.Madem alıyosun hesap yapmıcaksın

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...