Jump to content

Akü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

godless commie
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Aklıma geldi..

Bir de motorun üzerindeki ana topraklama bağlantısı var. O bağlantının da tertemiz ve sıkı olması lazım. Gerekirse ilave kablo bie çekilebilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

abi dediğin aynen doğru alternatörün şarj kapasitesine orantılı akü alınmalı yoksa alternatör yorulur vede diotlara zarar verir bide yük binen alternatör aracınızıda boşuna yorar dediginiz far rezistans kalorifer yada klima acıkken rolanti düşmesi yada farda sönüklük olayı olur ha şunu da söyleyim 60 yerine 72 amper takmak fazla bi degişiklik göstermez ama daha fazla yükseldiğinde dediklerim olur

Aküyü bir su deposu, alternatörü de bu depoyu dolduran musluk gibi düşün.

Normal bir sistem, akünün kapasitesi ne olursa olsun bu depodan aynı miktarda su kullanacaktır.

Pompa da, kullanılan bu suyu telafi eder.

Ancak, yukarıda da bahsettiğim gibi, bağlantılar ve kablolar çok önemli.

45 amperlik minik bir alternatör, 1100 amperlik bir akü ile kuzu gibi geçinir.

Ama, aradaki bağlantılar yetersiz ise, ciddi sorunlar çıkar.

Bu arada, ABD'de polis arabalarının alternatörleri, rölantide 120 amper üretirler.

Direk aküden kaynak yapılabilmesini sağlayan, 240 amperlik alternatörler bile var..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 yıl sonra ...

merhaba.aracımın aküsünü değiştirmeyi düşünüyorum.tam randumanlı çalışmıyor.2 ay kadar önce TAMAMEN boşaldı.başka bir arabadan takviye ile çalıştırdık.bir sorun yoktu.ancak geçenlerde arabaya bindim.marş basmıyor.güç yetmedi.yine takviye aldım.ben bu aküyü elektrikçide şarjmı ettirsem.yoksa yenisinimi almak gerek.arabanın aküsü fabrika çıkışı olan akü.4-5 senelik.bunların ortalama ömrü ne kadar.biri akü tamamen boşaldıysa şarjla filan dikiş tutmaz diyor.biri ortalama ömrü zaten 5-6 sene.değiştir gitsin diyor.forumda okudum 8 sene kullananlar var.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

merhaba.aracımın aküsünü değiştirmeyi düşünüyorum.tam randumanlı çalışmıyor.2 ay kadar önce TAMAMEN boşaldı.başka bir arabadan takviye ile çalıştırdık.bir sorun yoktu.ancak geçenlerde arabaya bindim.marş basmıyor.güç yetmedi.yine takviye aldım.ben bu aküyü elektrikçide şarjmı ettirsem.yoksa yenisinimi almak gerek.arabanın aküsü fabrika çıkışı olan akü.4-5 senelik.bunların ortalama ömrü ne kadar.biri akü tamamen boşaldıysa şarjla filan dikiş tutmaz diyor.biri ortalama ömrü zaten 5-6 sene.değiştir gitsin diyor.forumda okudum 8 sene kullananlar var.

Öncelikle aracında elektrik tüketen/kaçıran bir donanımın olup olmadığını kontrol ettir... İyi bir oto elektrikçi bunu rahatlıkla yapabilir...

Daha sonra yeni bir akü takmayı düşün veya elindekini şarj ettir.

Genelde; sonradan taktırılan radyo/teyp gibi donanımların bağlantısını direkt yapıyorlar ve araç  çalışmadığı dönemlerde aküden yemeye başlıyor... Kontak anahtarına bağlatırsanız akünüz durduk yerde ömründen ömür tüketmeyecektir.

Kolay gelsin...

En nihayetinde akü almayı düşünüyorsan, piyasada kaliteli ve fiyatı uygun markalar var... 72 amperlik akü yuvasına oturan her türlü akü işini görür zaten.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.ancak aracımda bir kaçak yok diye düşünüyorum.sonradan taktırılmış bir donanımda yok.ses sistemi vb yok.2 ay kadar önce benim hatam yüzünden akü tamamen boşaldı.arabada ışık bile yanmıyordu.ne var ne yok bitmiş tamamen.takviye ile çalıştırdık.o günden beri sıkıntı yoktu.ama dediğim gibi geçenlerde araba çalışmadı.yani benim öğrenmek istediğim esas olarak şu.akü ömrü ne kadardır.tabi kullanıma göre değişir ama ortalama 5-6 senemi.bazıları 8 sene gittiğini söylüyor.benimki 4-5 sene aralığında.tamamen de boşaldı.dikiş tutarmı yani :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.ancak aracımda bir kaçak yok diye düşünüyorum.sonradan taktırılmış bir donanımda yok.ses sistemi vb yok.2 ay kadar önce benim hatam yüzünden akü tamamen boşaldı.arabada ışık bile yanmıyordu.ne var ne yok bitmiş tamamen.takviye ile çalıştırdık.o günden beri sıkıntı yoktu.ama dediğim gibi geçenlerde araba çalışmadı.yani benim öğrenmek istediğim esas olarak şu.akü ömrü ne kadardır.tabi kullanıma göre değişir ama ortalama 5-6 senemi.bazıları 8 sene gittiğini söylüyor.benimki 4-5 sene aralığında.tamamen de boşaldı.dikiş tutarmı yani :)

4-5 sene bir akü için yeterli bir ömür demektir, akü tamamen boşaldıysa şarj ile kendine gelebilir ama dikiş tutmaz, hele hele 4-5 yıllık bir aküyse bu...

Elektrik donanımı az olan bir arabada akü 5-6 sene gider, ancak elektrik aksamı çok olan ve bazı konulara dikkat etmeyen (aracı stop ettikten sonra camları kaldırma gibi, aracı çalıştırmadan camları indirme gibi) kullanıcıların yapmış olduğu işlemler de akünün ömrüne negatif etki eder...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4-5 sene bir akü için yeterli bir ömür demektir, akü tamamen boşaldıysa şarj ile kendine gelebilir ama dikiş tutmaz, hele hele 4-5 yıllık bir aküyse bu...

Elektrik donanımı az olan bir arabada akü 5-6 sene gider, ancak elektrik aksamı çok olan ve bazı konulara dikkat etmeyen (aracı stop ettikten sonra camları kaldırma gibi, aracı çalıştırmadan camları indirme gibi) kullanıcıların yapmış olduğu işlemler de akünün ömrüne negatif etki eder...

teşekkür ederim bende bu şekilde düşünüyordum.ben en iyisi sıfır akü alıp takayım kafam rahat etsin.uzun yolada çıkacam başım ağrımasın.

peki hangi markayı tavsiye edersiniz.inci akü 72lik 160 tl diyorlar burada.inci almayı düşünüyorum.60 lıkmı almalı 72 lik alsak nasıl olur.birde CA CAA değerleri oluyormuş.onlar ne anlama geliyor.bu forumda bir yazı okumuştum.aracı çalıştırırken CAA değeri önemliymiş.bu konuda yorumlarınızı alabilirmiyim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

teşekkür ederim bende bu şekilde düşünüyordum.ben en iyisi sıfır akü alıp takayım kafam rahat etsin.uzun yolada çıkacam başım ağrımasın.

peki hangi markayı tavsiye edersiniz.inci akü 72lik 160 tl diyorlar burada.inci almayı düşünüyorum.60 lıkmı almalı 72 lik alsak nasıl olur.birde CA CAA değerleri oluyormuş.onlar ne anlama geliyor.bu forumda bir yazı okumuştum.aracı çalıştırırken CAA değeri önemliymiş.bu konuda yorumlarınızı alabilirmiyim.

Akü markası vermek istemiyorum çünki çok fazla kaliteli marka var piyasada, bazılarını unutursam haksızlık etmiş olurum... Ancak; 72 amper olmasını şiddetle tavsiye ederim... CAA değeri ise soğuk iklimlerdeki marş değeri diye okumuştum bir yerlerde... Çok fazla bilgim yok.

http://www.mazdaclubtr.com/20942/aku-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/

Buradan çok şey öğrenebilirsin.

;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 7 ay sonra ...

Bugün akümü değiştirdim.

Mutlu aküyü, satış sonrası hizmet anlayışı olmaması nedeniyle eledim ama bu biraz zorladı beni, çünkü millette "en iyi akü Mutlu" algısı olduğundan, sanayi civarları haricindeki her yerde, ki benim evim, işyerim ve ikisinin arasındaki güzergah da bu yerlerde, kalburüstü markalardan sadece mutlu akü vardı. 60 amperlik 540 marş amperlik mutlu akü için 145 TL+5 TL montaj ücreti istediler. Nispeten yakın bir yerde, bolca akü stoğu olan bir bayi bulup oraya gittim. 60 amperlik 480 marş amperlik inci akü tavsiye ettiler, kampanyadaymış, 119 TL. 60 amperlik 540 marş amperlik Varta'yı görünce onu taktırdım. O da 130 liraydı.

72likler kampanya dışı fiyatlarda olduğu için almadım, zaten marş akım değeri de aynı olunca, pek umursamadım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 8 yıl sonra ...

Bizim akü markamız arkadaşlar Mazda 3 için diğerleride aynıdır diye tahmin ediyorum. İnci akü ile ortakmış ben mutlu akü taktırırken grup için çekeyim dedim

CBA21EF3-C3DC-487C-A360-B8CCECB1D603.jpeg

3E98DD5A-0FFF-4E31-8B2F-6EEA8AF086A8.jpeg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...