Jump to content

Mazda 2 cut-off sistemi?

Guest demiofan
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

İyi günler,

2009 model Mazda2 aracım 50 TL'lik benzinle (12.25 lt) 130-140 km civarı giderken aynı miktarda benzinle yokuş aşağı düzlüklerde vitesi boşa aldığımda 180 km gidebiliyor.  Ancak daha sonra vites boştayken aracın daha kolay stop ettiğini, frenin ve direksiyonun böyle bir anda kilitleneceğini ve öteki tarafa daha kolay göçüleceğini öğrendiğim için bu yakıt tasarrufu denemelerine son verdim. İzlediğim bir videoda, yeni nesil araçların vitesteyken yokuş aşağı inildiğinde boştaki araca göre daha az yaktığı ve daha güvenli bir şekilde inildiği anlatılıyordu. Buna yakıt kesme sistemi (cut-off) neden oluyormuş. Mazdalarımızda bu sistem yok mu ya da sadece Mazda2'lerde mi yok? Vitesteyken de boştayken de hep aynı yolda kullandım. Trafik şartları da hep aynıydı. Konu hakkında bilgisi olan?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İlk defa duyduğum bu sistem ve kullanım şekli, bana hiç sağlıklı gelmedi.

Benim bildiğim, uyguladığım kural:

"Çıktığın vitesle in" kuralıdır.

Sizede tavsiye ederim. En sağlıklısı bu. Allah muhafaza.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yol bilgisayarı ve anlık tüketim göstergesi olan araçlarda zaten çok açık bir şekilde sarfiyatın 0.0 a düştüğü gözlenebiliyor. Varsa buradan kontrol edebilirsin.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

cut-off sistemi araç vitesteyken ayağın gazdan çekilmesi ile motorun yakıt akışını kesip, aracın tekerleklerden aldığı hareket ile çalışması anlamına geliyor. Bu da demek oluyor ki; tüm enjeksiyonlu araçlarda bu mümkün. (Bu konu farklı marka araç forumlarında çok tartışıldı).

Ancak cut-off anında bazı araçların yakıt değerleri sıfır olurken bazı araçlarda yakıt değeri rolanti devrinde yaktığı yakıt değerinde oluyor.

Ben alışkanlık olarak şehirdışında sürekli cut-off olarak kullanıyorum ancak boşa atmayla vs. yakıt değerini hiç karşılaştırmadım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Öncelikle denediğin benzin miktarı çok az,  çok ufak kullanım tarzı farklılıklarında bile farklı değerler çıkar. 1 depo ile denemeni tavsiye ederim.

Neden yaktığı konusuna gelince cevap şu olabilir.

benzini kesme sistemi var. fakat siz yokuş aşağı boşa aldığınızda araç yokuşun eğimine bağlı olarak hızlandığı için düzlüğe geldiğinizde de daha fazla boşta gidiyor olabilirsiniz. (Hıza bağlı olarak 0,4 - 1,5 litre arası bir değer gösteriyor benim araçta)

fakat dediğiniz cut off sisteminde inseydiniz aracın hızı artmayacak, kompresör de gidecekti ve düzlüğe geldiğinde daha da yavaşlamaya başlayacak ve erken gaz vermeye başlayacaktınız.

Bu da benzin tüketiminin artmasına sebeplerden biri.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim araçta yol bilgisayarından görüyorum 0.0 olarak gözüküyor. cutoff 1500 devir üstündeysen çalışıyor daha altında çalışmıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest demiofan

Benim araçta yol bilgisayarı olmadığından  :( anlık tüketimi göremiyorum ama Savaş bey'in dediği mantıklı. Çünkü yokuş sonundaki düzlükte bir süre daha boşta gitmeye devam ediyordum. Dolayısıyla o arada motor freni etkisi olmuyordu.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...