2015 Haziran ayından itibaren Türkiye'de satışa sunulan Mazda CX-3, Mazda'nın B-SUV yani kompakt crossover segmentine dizel-otomatik-AWD üçlüsü ile güçlü bir giriş yapmasını sağladı. Lanse edildiğinde Türkiye'de bu donanıma sahip tek araç olma özelliğini taşıyan Mazda CX-3, aynı zamanda markanın küçük hacimli ilk dizel motoru olan SKYACTIV-D 1.5'in de Türkiye'de sunulduğu ilk araç olma özelliğini taşıyordu. Avrupa'da daha önce Mazda 2 de sunulan motor bu modelin yüksek fiyat sebebi ile Türkiye'ye getirtilmemesinden dolayı ilk olarak CX-3 te karşımıza çıkıyor.
Genel hatları ile Mazda2'nin biraz uzun ve iri versiyonu olan araç, temelinde yatan "KODO – Hareketin Ruhu" felsefesi sayesinde özgün ve çekici dış tasarımını basit ama akıllı iç tasarımı ile birleştiriyor. Baştan aşağı yeniden tasarlanan SKYACTIV şase, şanzıman, motor ve AWD sistemi ile de Mazda CX-3, sürücüsüne konforlu ve keyif veren bir sürüş dinamiği sağlıyor.
Teknik Özellikleri
Test ettiğimiz 2015 Mazda CX-3 Power Sense, Mazda'nın bu araçta sunduğu en donanımlı paket. Ek olarak üzerinde geri görüş kamerası da mevcut olan aracı test için aldığımızda henüz 23 kilometrede olması sebebiyle sıfır almayı düşünenleri nelerin beklediği konusunda da oldukça güzel fikirler veriyor.
1.5 SKYACTIV-D 105 HP turbo dizel bir motora, otomatik SKYACTIV-Drive şanzımana ve oldukça dolu bir donanım paketine sahip olan araç, adaptif LED farlar, MRCC ismi verilen Mazda Radar Hız Kontrol sistemi, aktif sürüş ekranı, anahtarsız giriş sistemi, 18 inç alaşım jantlar, BOSE müzik sistemi gibi bir çok üst düzey güvenlik konfor ve eğlence seçeneklerini içeriyor.
Test ettiğimiz aracın tüm özelliklerini ekteki PDF dosyasında bulabilirsiniz.
Motor , Performans , Sürüş ve Konfor
Mazda CX-3'te kullanılan SKYACTIV-D 1.5 Dizel motor muadillerine göre oldukça sessiz. Seri üretim dizel motorlarda alışkın olmadığımız kadar düşük bir sıkıştırma oranına ( 14.8.1 ) sahip olması sanırım bunda en önemli etken. Motorun özel tasarımı sayesinde turbo gecikmesi azaltıldığından daha geniş bir devir aralığında torku hissedebiliyorsunuz. Bu da size daha esnek bir sürüş sağlıyor.
Mazda CX-3 motorundaki sessizliğine rağmen uzun yolda içeriye biraz ses alıyor. Edindiğimiz izlenim bunun çoğunlukla lastik ile alakalı olduğu. Üzerinde gelen 215 50 R18 ebadındaki TOYO lastiklerin biraz sesli olmasından dolayı Mazda CX-3 alacakların bu sese lastik ömrü kadar sabretmeleri gerekiyor veya bunu başka bir lastikler değiştirmeleri..
Performans
Test aracımız olan 2015 Mazda CX-3 - AWD 1.5 SKYACTIV-D Dizel Power Sense, Mazda Türkiye internet sitesinde "75kg sürücü dahil 1295kg" , ruhsatında "1360kg", son olarak mazda-tr broşüründe "75kg sürücü dahil 1429kg" olarak belirtilmiş.
Kullanım açısından araç 1429 kilogram ağırlığındaymış izlenimi veriyor. ( Sanırım birisinin bu aracı kantara sokmasında fayda var ) . İlk kalkışta çok çabuk olmayan CX-3 ara hızlanmalarda tatminkar performans sunuyor. Fabrika verilerinde belirtilen son sürate (170 km/h) çok da zorlanmadan çıkan aracın daha yüksek hızlarda büyük hacmi sebebiyle rüzgara yenik düşeceğini düşünüyoruz.
Gaza ayağınızı ilk koyduğunuzda 1-2 sn lik düşünme süresi olan CX-3 ile ilerken, aracın şanzımanının konfor ve şehir içi odaklı tasarlandığını düşünüyorsunuz. Her ne kadar agresif bir görüntüye sahip olasada, bu araç uzun şehirler arası yolculuklar için tasarlanmadığını kullandığınzda belli ediyor.
Araç için üstüne basa basa söylenmesi gereken bir diğer konu ise, yere çok sağlam bastığı. 170km ile giderken bile araç içinde asla hızınızı hissetmiyorsunuz. Rahatça şerit değiştirebiliyorsunuz. Direksiyonu serbest tutabiliyorsunuz. Araç her hızda güven veriyor.
Tasarım ve Konfor
Mazda'nın "Hareketin Ruhu" anlamına gelen KODO anlayışı, Mazda CX-3'te de hayat buluyor ve adeta otomobil seven herkesin detayları incelemesi arzusunu tetikliyor. Mazda tasarımcıları gergin, kaslı ama yine de akıcı hatlarını yaratmak için doğal habitatlarındaki hayvanların hareketlerinden, bir okçunun okunu bıraktığı enerji dolu ana kadar, her şeyi çalışmışlar. Dış tasarım konusunda rakiplerinden açık ara ayrılan CX-3, test süresince gittiğimiz her yerde tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Sedefli Beyaz rengin, rakiplerinden çok farklı durduğunu mutlaka belirtmeliyiz.
İç Tasarım olarak Mazda, CX-3'te sadeliğe önem vermiş. Ön konsolda sadece klima kumandalarına yer veren Mazda mühendisleri, multimedya için gerekli tüm düğmeleri vitesin arkasında yerleştirmiş. Kullanım açısından ergonomik olan bu düğmelerin basma ve kullanma kalitesinin de üst düzey olduğunu söyleyebiliriz. Araca alışık olmayan birisinin ses açma tuşunu ön konsolda araması ise sizi hiç şaşırtmadı.
Direksiyon modern, şık ve kullanışlı. Direksiyonun sol tarafı müzik kumandaları için, sağ tarafı Cruise Control için ayrılmış. Orta konsolda kullanılan deri malzemeler araca çok zengin bir görünüm sunarken, konsolun üstünde kullanılan plastik malzemenin sert olması, bizden oldukça eleştiri aldı.
En donanımlı versiyon ile gelen test aracımız, konfor donanımları olarak bir kaç eksikliğe sahip. Sürücü camı dışında tek dokunuşla kapanan camlara sahip olmayan CX-3 ön ve arka kol dayama yüzünden de eleştirimize maruz kaldı. Uzun yolculuğumuzda arka koltukta orta kol dayamanın eksikliğini hissettik. Ön kol dayamanın aksesuar olarak satın alınabiliyor olması bir nebze olumlu karşılansa da, eminiz fiyatta az bir artış ile standart olarak sunulması çok daha az eleştiri alırdı. Yine de opsiyonel alınan ön kol dayamanın çok kullanışlı ve şık olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Klima kumandalarında ön cam buğu çözmek için kısa yol tuşu olmadığını gözlemledik. Otomatik klima için tek bir auto tuşu yerine, fan hızı ve üfleme kanalları için iki ayrı ayarı auto konumuna getirmeniz gerekiyor, buna ek olarak klimanın dijital göstergelere sahip olmamasını da ilk etapta yadırgadık.
Lastik basınçlarını düzenledikten sonra yere çok sağlam basan ve 18" jantlarına rağmen darbeleri çok iyi emen süspansiyon bizden tam not aldı. Konfor yönünden beklentileri tamamen karşılayan CX-3 , rüzgar sesi konusunda çok iddialı değil ve maalesef lastik sesi konusunda hayal kırıklığı oluşturuyor. 215 / 50 R18 Toyo lastiklerin sebep olduğunu düşündüğümüz yol sesi konusunda lastik değiştiren kullanıcıların yorumlarını merakla bekliyoruz.
Artıları
BOSE müzik sistemi ( Sırf bu bile başlı başına Power almak için sebep olabilir )
Güvenlik donanımları ( Başta MRCC )
Sürüş keyfi
Eşsiz tasarım
Sessiz motor
Başarılı şanzıman ve AWD
Çok fonksiyonel direksiyon
Eksileri
Yol sesi
Bagaj hacmi
Ön ve arka kol dayamanın olmaması
Klimanın dijital göstergesinin olmaması
Makyaj aynasında ışık olmaması
Kararmayan dikiz aynası
Sürücü koltuğunda ek bel desteği olmaması
Yakıt Tüketimi
Mazda CX-3'ün Mazda resmi sitesinde açıklanan yakıt tüketim değerleri şehir dışı 4.9, şehir içi 5.6 ve ortalama 5.2 l/100km olmasına rağmen yaptığımız test boyunca maalesef bu rakamlara yaklaşamadık. Tekirdağ - İstanbul arası nispeten düz sayılabilecek bir yolda 110 km sabit hızla yaptığımız yolculuk gişelerde 6.2 ortalama ile sonuçlandı. Burada belirtmek isteriz ki bu değerler daha sıfır olan bir araçta 4 kişi, bagaj dolu ve klimamız açıkken elde edildi. Bu da bizde kişisel kullanımda ve ilerleyen kilometrelerde bu değerin düşüceği yönünde bir izlenim bıraktı.
Bunun üzerine takıldığımız şehir içi trafik ile birlikte elde ettiğimiz ortalama değer de 6.8 civarında idi. Bu da bize bir önceki günde elde ettiğimiz tecrübe ile şehir içi ve sıkışık trafikte yaklaşık 7.0 civarında bir tüketime sahip olacağımız izlenimini veriyor.
Fiyatlar
Mazda CX-3, 8 farklı donanım paketi ile sunuluyor. Sadece en alt 2 donanımda 4x2 ve düz vites seçenekleri varken üst donanımlara çıkınca AWD ve otomatik şanzıman seçenekleri ile sınırlanıyorsunuz. En alt donanım seviyesinde 82.200 olan araç en üst donanım seviyesinde 104.300 TL oluyor. Beyaz deri için 3.500, Metalik boya için 1.200, Ateş Kırmızısı boya isterseniz de 1.800 TL fark ödemeniz gerekiyor.
Bu içeriği raporla