Mazda mühendisleri tarafından ilk kez 1989 yılında Hiroshima'da üretilen Mazda MX-5, aynı yılın aralık ayında Chicago Autoshow da meraklı gözlerle buluştu. Küçük, hafif, çevik yapısı ve her zaman modern görünen tasarımı ile roadster sınıfının en çok satan otomobillerinden olmayı başardı.
Efsanevi Roasdsterın son versiyonu olan 2016 Mazda MX-5 1.5L, üzerine kurulduğu Jinba Ittai yani at ile binicisinin bir olması hissini oturduğunuz ilk andan itibaren size hissettiren bir araç. Teknolojiyi ikinci planda tutarak doğal bir bütünlük sağladığı sürücüsü ile bütünleşen araç bu özelliğinden ve çekici dış tasarımından olsa gerek bugüne kadar 15 ten fazla ödül aldı ve daha alacağa benziyor ama ne bu ödüller, ne resim ne de videolar bu aracı anlatmak için yeterli gelmiyor.
Bu aracı gerçekten anlamak için direksiyonuna oturmak gerekiyor. Oturduğunuz anda da bambaşka birisi olabiliyorsunuz ( en azında test sırasında biz öyle olduk ). Sürdüğünüz günlük arabalardan sonra üstü açılan, hafif, çevik, performanslı ve arkadan itişli bir araç sizi dönüştürebiliyor.. Daha doğrusu dönüştürüyor.
Teknik Özellikleri
Test ettiğimiz araç 2016 Mazda MX-5'in 1.5L 130 HP üreten bir motora sahip Power Sense versiyonu. Çok büyük oranda bu motor seçeneği ile sunulacak aracın bir de 2.0 versiyonu mevcut ama bu, Mazda tarafından sipariş ile getirtilecek. Bose müzik sistemi, Cruise Control, şerit değiştirme uyarı sistemi,anahtarsız giriş,deri döşeme, ısıtmalı koltuk ve MZD Connect gibi üst düzey güvenlik ve konfor özelliklerine sahip aracın tabii ki en önemli özelliği üstünün açık olması. Henüz hard top , Mazda'daki ifadesi ile RF ( Retractable Fastback ) satışa sunulmadığı için soft top olarak sunulan araç çok basit, kolay ve çabuk açıp kapatabilme özelliğini de barındırıyor.
Motor , Performans ve Sürüş
Mazda'nın daha önce Mazda 3 lerde kullandığı motorun biraz daha performanslı hali olan MX-5 motoru sessiz yapısı ile dikkatimizi çekiyor. Yüksek sıkıştırma oranına sahip ve 7500 devir çevirebilen motor 4800 devirde krankta 151Nm tork değerine ulaşıyor. Yine 4800 devirde 103hp güç üreterek bunu lineer bir şekilde 7000devir/dakika ya kadar arttırıyor ve 7000 devirde ürettiği 130Nm tork ile dakikada 131hp çıkış gücü sunuyor.
Performans olarak araç bir çok insanı tatmin edeceğini düşündüğümüz, 8.5 saniye civarı 100km/h hıza çıkan ve sonrasında da oldukça etkileyici performans sergileyen MX-5, hiç zorlanmadan yokuş yukarı 4. viteste 180km/h hıza ulaşıp devir kesiciye giriyor. 200 km hızın üstüne çıkmakta çok istekli olan agresif roadster, yüksek hızlarda da oldukça güven veriyor.
Şanzıman ise oldukça keyifli. Kısa aralıkları, yuvarlak topuzu ve dişli yapısı ile nerede ise elinizi kaldırmak istemiyor, sürekli devirli kullanmak adına vites değiştirme hissine kapılıyorsunuz. Vites uzunlukları oldukça güzel ayarlanmış olan araçta 7. vites ve daha kısa oranlarla çok daha keyifli olabilir miydi diye düşünmüyor değiliz.
Araç 195x50x16 jant ve üzerinde Yokohama Advan Racing lastikleri ile geliyor. Isındığında oldukça iyi yol tutan lastikler konfor açısından da hiç bir sıkıntı yaşatmamakla birlikte oldukça da sessizler.Buna Power Sense ile birlikte gelen spor süspansiyon da eklenince araç değil ama siz yoldan çıkmaya meyilli oluyorsunuz.
2.0 motorlu versiyondaki Billstein süspansiyonların araca daha neler kattığını düşünmeden edemiyoruz. Kaliteli asfaltta adeta ray üzerinde ilerliyormuş hissi veren MX-5, ıslak zeminde gaza basmanız ile arkasını bırakıyor. Mazda mühendisleri tarafından daha çok güneşli günler için tasarlandığı belli olan aracın Direksiyon tepkileri 100-120 km/h hıza kadar çok harika olsa da , yüksek hızlarda bizi biraz tedirgin etti. Uzun süreli Mazda deneyimimize rağmen açıkçası direksiyona 120km/h hızdan sonra alışmakta zorlandık. Hıza duyarlı direksiyonun, hızlandıkça sertleşmek yerine, fazla duyarlı olduğunu söyleyebiliriz. Kısa test süresi boyunca biraz yadırgadıysak da araç ile uzun süreler geçirince rahatlıkla alışılabileceğini düşünüyoruz.
Tasarım ve Konfor
Tasarımı konusunda bir çok ödül almış olan araç özellikle ön tasarımı ve önden görünümü ile çok kışkırtıcı. Oldukça sportif ve modern görünen Mazda MX-5'in farlarının arasında ızgara bulunmuyor ve kaput ile tampon farların arasında birleşiyor. Araca oldukça farklı ve sportif bir görünüm sağlayan bu tasarım anlayışı, aracın burnunun kesit olarak incelmesine olanak sağlamış.
Led özellikli farlar aracın modern görünümüne katkıda bulunmuş. Yıldırım hızında selektör yapan aracın burnunu dikiz aynasında görenler zaten saygı gösterip yollarına geçici olarak sağ şeritten devam ediyorlar.
MX-5 e yandan baktığınızda kaportada görüken hatlar göze çok hoş geliyor ve şişkin çamurluklar aracın görünümüne sportiflik katıyor.
Uzun ve neredeyse aracın yarısını kaplayan kaput, arkaya çok yakın oturma pozisyonu hem içeriden hem de dışarıdan çok atik bir görüntü sergiliyor.
Aracın iç mekanı diğer Mazda araçlarından alıştığımız yapıda olsa da koltuklar konusunda araç biraz cimri davranıyor. Sadece öne ve arkaya ( o da nispeten kısıtlı ) hareket eden koltuklarda yükseklik ayarı olmaması bazı kullanıcılar için sıkıntı teşkil edebilir. Direksiyonda da eksik olan derinlik ayarını sadece kısıtlı yükseklik ayarı kurtarıyor. Test sırasında bize bir sorun çıkarmadıysa da uzun boylu bazı arkadaşlarımızın binip inmesinde sıkıntı yaşadığını gözlemledik.
Konfor olarak çok bonkör olmayan MX-5, yaşattığı sürüş keyfi ile bunu telafi etmeyi amaçlıyor. Konfor yönünden bakıldığında sadece lastik sesi açısından başarılı olduğunu söylebileceğimiz roadster spor süspansiyonlarının dar çalışma aralığı ile bir süre sonra yormaya başlıyor. Tabi ki bu aracın kimseye konfor vaad etmediğini de hepimiz biliyoruz. Üstü açık bir şekilde 200km/h hıza kadar denediğimiz mx-5 in ön camı yolcularını rüzgardan başarılı bir şekilde koruyor diyebiliriz.
Araç power sense paket ile kullanıcısına Recaro koltuk deneyimi yaşatıyor ve yanal destekleri harika olan bu koltuklar gerçekten övgüyü hakediyorlar. Aracın içindeki yaşam alanının dar olduğunu söylemeden geçmemek gerekir ve önde eşya gözleri az olsada, koltukların arkasındakilerle birlikte toplam eşya gözleri yeterli miktarda diyebiliriz.
Son olarak MX-5 in iki kişilik olduğunu düşünürsek, kesinlikle iki kişiye yetecek bir bagajı olduğunu da söyleyebiliriz.
Artıları
Mükemmel sürüş dinamiği
Yeterli motor gücü
Dengeli yapısı
Hakimiyet kolaylığı
BOSE müzik sistemi
Eksileri
Koltuklar
Torpido ve göz eksiklikleri
Yakıt Tüketimi
Aracı nasıl sürdüğünüz ile çok orantılı. Diyeceksiniz ki bu her araç için geçerli ama bu araçta gerçekten sakin sürmek çok kolay değil. Bunu başarabilirseniz size fabrika verisi olan 6.0 lt/100 km ortalamayı çok rahat yakalayabilirsiniz. Test sırasında otobanda 6.2 , şehir içinde 7.5 değerlerini yakalamamıza rağmen bunların biraz da aracın zorlanarak elde edildiğini söylemekte fayda var.
Fiyatlar
Mazda MX-5, 3 tanesi 1.5 , 1 tanesi 2.0 motor olmak üzere toplamda 4 seçenek ile sunuluyor. 1.5 motordaki seçenekler olan Motion, Power ve Power Sense sırası ile 102, 112, 119 bin TL fiyattan satılırken sadece Power Sense donanım ile sunulan 2.0 motor seçeneği vergilerin etkisi ile 150 bin TL fiyata ulaşıyor. Bunların üzerine eğer talep edilirse Metalik boya için 1.500, Ateş Kırmızısı içinse 2.000 TL fark ödenmesi gerekiyor.
Bu içeriği raporla