Jump to content

Mazda 3 Maf Sensörü Temizliği

hakanf1
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Arkadaşlar önce MAF sensörünü tanıyalım forumlardan aldığım bilgi,MAF sensörü, hava filtresi yuvası ve hava giriş borusu gaz kelebeği gövdesi bağlantısı arasında yer almaktadır.

Bu bir sıcak film tipi hava akış sensörüdür. MAF sensörü bir sıcak film sensörü, yuvası, ölçüm borusundan meydana gelir.

Hava akış oranı sıcak film ucundan aktarılan sıcaklığın tespit edilmesi ile ölçülür ve hava akım oranındaki değişiklik sıcak film ucu düzeyinden hava akımına aktarılan sıcaklıkta değişikliklere sebep olur.

Bu değişiklikler sıcak film ucunun sıcaklığının değişmesine ve direncinin değişmesine sebep olur. Bu değişen dirençle ECU’ya sinyal gönderir ve havanın akış miktarına göre, yakıt oranı ayarlanır.

Arkadaşlar maf sensörü temizliğini kendi aracımda denedim yağsız elektronik kontak spreyi

aldım maf sensörünü ikitane vida tutuyor dikkatlice söktüm resmen üstü kurum kaplamış gibiydi,resimlerde bulunduğu noktayı işaretledim bakabilirsiniz,spreyle temizledim kurumasını bekledim kontak spreyi ucucu olduğu için hemen kuruyor zaten ,temizleme işlemi sırasın parmaklarınızı veya herhangi bişeyi temas ettirmeyiniz kesinlikle.

Sonuç olarak ne değişti derseniz yol bilgisayarının verdiği değer üzerinden konuşacağım aracım lpg li kalitesiz gazla ortalama verdiği değer 9.6 lt di,kaliteli gaz aldığım zaman 8.8 lere düştüğünü gördüm,  temizledikten sonra şehir içi minimum gördüğüm değer 7.6 lt ,ben bu değeri sadece uzun yolda görebiliyordum istanbul amasya arası, dur kalklarda max gördüğüm değerde 8.1 tl  arkadaşlar,temizledikten sonra 100 km yol yaptım bi depoyla ne kadar gideceğim bi hafta içinde belli olcak  :) şuanda 100kmde 1 lt ye varıcak kadar bi yakıt  tasarrufu olduğunu düşünüyorum arkadaşlar

post-8609-141695294469_thumb.jpg

post-8609-141695294474_thumb.jpg

post-8609-141695294477_thumb.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu hafta sonu yada haftaya depoyu bitirirsem ortalama bi  rakam söyleyebilirim  :),çalıştığım iş yerinde teknisyen arkadaşımdada mazda 3 var onada tarif ettim onun maf sensörüde oldukça kirli çıkmış temizledikten sonra motorda bi rahatlama olduğunu motorun daha sessiz çalıştığını söyledi arkadaşımın aracında lpg yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 yıl sonra ...

2007 model lpg'li 175bin km'deki aracımda Boğaz kelebeği ile birlikte MAF sensörünü de temizledim bugün. Spraywey karbüratör temizleme spreyi ile birkaç defa temizlik yaptım ve kuruttum. İlk hali kurum başlamış ve simsiyahtı. Başlıktaki açıklamada belirtilen yerlere hiç dokunmadan spreyi birkaç defa sıktım ve çözünmesini bekledim. Fotografları sonda ekliyorum.

Direksiyonu tam çevirince stop etme, rölantideyken stop etme ve sarsıntılı çalışma gibi şikayetler yaşıyordum. Temizlik sonrası sarsıntının kısmen hissedilmesi dışında tüm bu şikayetlerim gitti şimdilik. Kısmen psikolojik olabilir ama arabanın çalışması, gidişi çok değişti. Gaz tepkisi arttı. Daha sessiz ve rahat çalıştı. Uzun vadede ne  olur bilmiyorum, Zaman geçtikçe paylaşırım Allah nasip ederse. 

Yaşadığım tek  olumsuzluk, gazdan ayağımı çekince motorun 1500 devirlerde sanki gaz vermişim gibi  yarım saniyeliğine durması sonra normal rölantiye inmesi. İlk çalıştığında daha fazlaydı ama giderek azalıyor. Temizlik sonrası 20 km civarı benzinde gezdim ve zaman geçtikçe devirdeki takılmanın da biteceğini düşünüyorum. 

Başlığı açan Hakan Kardeşime teşekkürü borç bilirim :) iyi forumlar...

Maf sensörünün  kirli hali(ilk iki  fotograf)  ve Temizlik sonrası:

post-9427-0-29539800-1434211540_thumb.jp

post-9427-0-06603100-1434211541_thumb.jp

post-9427-0-57931500-1434211872_thumb.jp

post-9427-0-24647000-1434211873_thumb.jp

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 hafta sonra ...

Aracınin cekisinde düşüş hisseden arkadaşlar bu gercekten faydalı bi konu. Deneyimlerini paylasan arkadaşlara çok tesekkurler.sensoru temizlemek için yurtdışında özel spreyler satılıyor, tr de temin edebilirmiyiz bilmiyorum ama okuduğum kadarı ile karbüratör temizleme spreyi pek tavsiye edilmiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Az önce motip marka yagsiz kontak temizleme spreyi siparişi verdim. Yorumlarda bi sorun olmadığı belirtilmis.Aracin Maf'i ne halde çok merak ediyorum. Gelir gelmez uygulayacagim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

MAF sensörünü spreyle temizlemeden önce çektiğim resim.

ancak benim MAF temizliği yapma sebebim farklıydı, sabah çalışma güçlüğü

yaşadığı için o düzelir diye MAF'ı temizledim ancak onunla ilgisi yokmuş, tamamen

yanlış kodda bujiden kaynaklıymış .)

DML21o.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Burada baya detaylı gösterio. Bu arada tüm makale ve videolarda elektronik parça temizliğinde kullanılan benzer spreyler var onlardan kullanmayın diyorlar, 2 sprey de birbirine çok benziyor ancak bir bildikleri vardır herhalde.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

aslında bu sensörlerin ömrü var ama bozulmadan kimse değiştirmiyor :) 

http://www.otokimyasal.com/crc-air-sensor-clean--hava-sensor-temizleyici-

bunu tavsiye etmişler. her sprey olmuyor, hassastır bozulur. sıfırı 240 civarı olması lazım boschda. orjinali az daha pahalıdır..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...