Jump to content

Sağlıklı ve Az Yakan Dizel Motor İçin İdeal Devir Aralığı

madtrix
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

O teknigin tespitini dik bir yokusta deneyebilirsin. 6. Viteste 1500 devire sabitle yaklasik 80 yapiyor dik bir yokusta 15 litrelere kadar yakitin ciktigini hizin dustugunu gorursun. Tork dusuk oldugu icin o yakitla bile ceviremiyor karsi gucu yenemiyor. Ayni yokusta 100 civarina sabitle 11 litre civarinda hizin dusmeden yokusu ciktigini gorursun. Defalarca denedim ben :)

anladım, evet mantıklı.

insan araştırıp denedikce öğreniyor...

ama bir ayda gerçekten çok şey kattım sürüşüme.

daha önce de belirttiğim gibi, ilk dizelim olduğu için sürekli geliştiriyorum tarzımı

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

En iyi öneriyi İlhan abi verecektir sana Sinan.

aaa evet, onun bilgilerinden çok yararlandım zaten bu 2 ayda  :)

abi ne kadar az biliyor muşuz diyorum her defasında

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar bu bizim mazda 3 dizel için düz yolda sabit hızda 4-5-6 ncı viteslerde 1500-1750+2000+2250......4750 devirlerde ne kadar yaktığını bilen ölçen yok mu?

Bunu deneyen bilen yerli yabancı sitelerde bunun hakkında bir bilginin varlığından haberi olan varsa  burada paylaşabilir mi acaba?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben çıkmadım çıkamam da ama devir oraya kadar çıktığı öyle yazdım.

Bir keresinde benim arabada başka biri bende yanındayken gece 210 a çıktı benim korkudan terlik içerisinde ayaklarım terledi.

Sürat felakettir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sinan merhaba, konudan haberim olmasına oldu da. Daha yeni bilgisayar başına geçebildim. Telefondan da uzun mesajlar sıkıyor beni. :)

İlk zamanlar senin gibi gözümü devir ve hız kadranından ayırmazdım. Ama bir süre sonra, otomobilimle bütünleştiğim için. Artık hiç bir kadrana bakmıyorum desem yeridir. Bir süre sonra otomobilin sürüş karakterine alışıyorsun. Bu motorun çıkardığı ses, ulaştığı hız vs...otomatik olarak vitesi değiştiriyorsun. Bu güne kadar çok fazla markanın, dizel otomobilini kullandım.

Ne çok sakin bir kullanıcıyım, ne de aksiyon bir kullanıcıyım. Ama otomobili seri kullanmayı severim. Yani vites değiştirmeye asla erinmem. O an gereken vites aralığı ne ise, yerine getiririm muhakkak.

Benim bu araçta ki sürüş karakterim. Minimum 2 Bin devirde, vites değiştirecek şekilde seyahat ederim. Bu otomobilin yolcu ve yük yönünden dolu ve boş olmasına göre. Klimanın açık, kapalı oluşuna göre. Yol güzergahının yokuş oluşuna göre. Ufak devir aralıklarından oluşan, değişkenlikler gösterebiliyor. Yani 2 bin devir olmuyor da, 2500 devir de değiştirmiş oluyorsun.

Şirkete gelirken yer yer sürüş karakterimi değiştiririm. F-1 pisitinin olduğu 3 şeritli bom boş yolda. Yüksek devirlere çıkarırım aracım. Ne çok devirsiz, nede çok devirli kullanırım.

Forumda bir çok kişi dizel Mazda 3'ün yakıt sarfiyatından şikayetçi iken. Ben çok çok memnunum. Yaz kış şehir içi ortalamam 5,4 -5,6 gibi sabitlendi resmen. Uzun yolda 42 litre yakıt ile 965 km yol yaptım. Ortalamam 100 Km'de, 4,4 litreye geldi. Ve emin ol çok fazla kasmadığım halde, bu rakamı elde ettim. Araçta yolcu ve bagaj yükü fuldü.

İlk dizel otomobil olmandan kaynaklı. Bir süre sonra emin ol, kendiliğinden sürüş karakterin. Otomobiline alışkanlık gösterecek.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sinan merhaba, konudan haberim olmasına oldu da. Daha yeni bilgisayar başına geçebildim. Telefondan da uzun mesajlar sıkıyor beni. :)

İlk zamanlar senin gibi gözümü devir ve hız kadranından ayırmazdım. Ama bir süre sonra, otomobilimle bütünleştiğim için. Artık hiç bir kadrana bakmıyorum desem yeridir. Bir süre sonra otomobilin sürüş karakterine alışıyorsun. Bu motorun çıkardığı ses, ulaştığı hız vs...otomatik olarak vitesi değiştiriyorsun. Bu güne kadar çok fazla markanın, dizel otomobilini kullandım.

Ne çok sakin bir kullanıcıyım, ne de aksiyon bir kullanıcıyım. Ama otomobili seri kullanmayı severim. Yani vites değiştirmeye asla erinmem. O an gereken vites aralığı ne ise, yerine getiririm muhakkak.

Benim bu araçta ki sürüş karakterim. Minimum 2 Bin devirde, vites değiştirecek şekilde seyahat ederim. Bu otomobilin yolcu ve yük yönünden dolu ve boş olmasına göre. Klimanın açık, kapalı oluşuna göre. Yol güzergahının yokuş oluşuna göre. Ufak devir aralıklarından oluşan, değişkenlikler gösterebiliyor. Yani 2 bin devir olmuyor da, 2500 devir de değiştirmiş oluyorsun.

Şirkete gelirken yer yer sürüş karakterimi değiştiririm. F-1 pisitinin olduğu 3 şeritli bom boş yolda. Yüksek devirlere çıkarırım aracım. Ne çok devirsiz, nede çok devirli kullanırım.

Forumda bir çok kişi dizel Mazda 3'ün yakıt sarfiyatından şikayetçi iken. Ben çok çok memnunum. Yaz kış şehir içi ortalamam 5,4 -5,6 gibi sabitlendi resmen. Uzun yolda 42 litre yakıt ile 965 km yol yaptım. Ortalamam 100 Km'de, 4,4 litreye geldi. Ve emin ol çok fazla kasmadığım halde, bu rakamı elde ettim. Araçta yolcu ve bagaj yükü fuldü.

İlk dizel otomobil olmandan kaynaklı. Bir süre sonra emin ol, kendiliğinden sürüş karakterin. Otomobiline alışkanlık gösterecek.

Merhaba İlhan abi,

beklediğime her türlü deydi ama :)

Yakıt ortalaman gerçekten çok iyi, ve beni inanılmaz derecede rahatladı.

Bende motorun sesine istinaden vites değiştiririm aslında, bu aracımda da en uygun deviri duyarak yakalayabildiğime inanıyorum, ama az yaksın moturum ziyan olmasın gibi düşüncelerim ister istemez gözümü devir saatine çevirttiriyor.

Her neyse; yorumundan şunu anlıyorum ki :

En iyi deviri yakalamakta değil işin sırrı, sadece yeteri kadar aracına alışmakta .

Yorum için çok teşekkür ederim. :hi:

Bir an için ofisten çıkıp arabamı öpesim geldi okuyunca  :)

bu arada 1700 km'de ortalamam 6,55, ilk 150 km'de 5,99 du hatta.

bence kısa süre içerisinde beni daha da fazla mutlu edecek ortalamayı da yakalarım.

Ya niye mazda ile alakalı Kamu spotları yapılmıyor?

Herkes Mazda'nın ne kadar keyifli bir araç olduğunu öğrenmeli bence  :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

abi cok guzel ifade etmissin, malesef toplumumuzda yer etmis hurafelerden biride dizel yuksek devirde kullanilir mantigi , bu olay 80'lerde ki pancar motor dizellerde gecerliydi , uzun lafin kisasi dizel devirli degil , devrinde kullanilir..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 ay sonra ...

Devir yolun durumuna göre değişir. Dizel araba öyle bir lanettir ki, yüksek deviri sevmediği gibi, düşük devirde öncelikle mazot pompası olmak üzere bir takım parçalara zarar verir. Mazda3 teki psa motor güçlü bir motor ve bende max tork aralıklarında kullanılması gerektiğini düşünüyorum ancak aracın tavsiye ettiği 1.750 de vites değiştirme olayı bana biraz düşük gibi geldi. Düz yol dahi olsa 2.000 devrin altında vites değiştirilmemesi gerekir. Benim aracım astra 1.3 ve ideal aralığı psa motordan yüksek. 2.500 devrin altında değiştirmem pek vitesi.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...